Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Fellegi Ádám, a kísérletező művész

Kísérletező alkat Fellegi Ádám zongoraművész, ám tegnapi soproni koncertjén nem bízott semmit a véletlenre, hiszen nagy kedvencét, Beethoven II. szimfóniáját játszotta.
A Pannonia Med Hotel konferenciaterme már a hangverseny kezdete előtt negyed órával zsúfolásig megtelt. A művész az egyik sarokból örömmel figyelte, milyen sokan kíváncsiak a Vasárnapi muzsika-sorozat koncertjére. Bár számára az sem okoz nagy gondot, ha kevés ember előtt játszik. Évek óta nagy sikerű lakáskoncertjein hatvan ember hallgatja Fellegi Ádám játékát, illetve a zenéhez fűződő, értő magyarázatát.

A különös sorozat hátterében egyrészt a kényszer, másrészt a pedagógiai indíttatás áll – árulta el a mester a Kisalföldnek. Fellegi, a kísérletező művész Folytatás az 1. oldalról. A terembérek ára nagyon magas, így a hang versenyek veszteségessé váltak akkor is, ha min den jegy elkelt. Emellett a művész azt vette észre, hogy az emberek nem értik a komolyzenét, még azok sem, akik rendszeresen járnak hangverseny re. Így nyolc évvel ezelőtt meghirdette lakáskon certjeit, ahol a zongorairodalom remekeit játssza, illetve magyarázza el hallgatóinak.

A sikerre pe dig a legjobb bizonyíték, hogy azóta már hetente háromszor koncertezik a lakásában. Fellegi Ádám pedagógiai vénája mutatkozik meg újabb vállalkozásában is. – Elhatároztam, hogy a magzatoknak is zenélek, hiszen a mamájuk pocakjában már öt hónapos ko ruktól hallanak – mesélte a művész. – Kodály Zoltán is azt mondta: a zenei nevelést a születés előtt kilenc hónappal kell elkezdeni, csak ezt azóta elfelejtettük. Hetente egyszer bemegyek a fővárosi I. Számú Szü lészeti és Nőgyógyászati Klinikára, ahol egy előadó teremben zongorázok a kismamáknak, többnyire Mozartot. A feltételezés szerint az ő muzsikája a leg jobb, nyugtató hatású. Ebben a koncertkísérletben is mert pszichológusok, orvosok segítenek.

Mivel janu árban kezdődött a program, ezért az eredményről még nem tudok beszámolni, de nagy izgalommal vá rom. Mindenesetre ezeknek a babáknak a születésük után is játszom majd, és remélem felismerik azokat a darabokat, amit a mamájuk pocakjában hallottak. A zongoraművész nem először járt Sopronban, a várossal kapcsolatban vegyesek az érzései. Szereti, gyönyörű városnak tartja, vonzzák a kulturális hagyo mányai és építészeti emlékei. Számos sikert élt itt meg. Ugyanakkor úgy érzi, az utóbbi időben csök kent Sopronban a kulturális érdeklődés, bár minderre rácáfolt az a tény, hogy tegnap nagyon sok zenesze rető ember volt kíváncsi Fellegi Ádám koncertjére. Köves Andrea

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszalép a vevő

A Globex-örökségként Sopron tulajdonjogába került Hotel Rózsadomb vevői köre faxon üzente meg a… Tovább olvasom