Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Felkészültek a krízishelyzetekre

Sopronban kétszáz körülire tehető a hajléktalonok száma – mondja Barkovits Ilona, a Családsegítő Intézet igazgatója. Számuk évről évre növekszik, de hogy mennyien vannak pontosan, azt talán senki sem tudja.
Ferenc már 1,5 éve él az Erzsébet-kert szomszédságában
A Családsegítő Intézet két szociális munkása folyamatosan járja a várost, hogy ráleljenek a segítségre szorulókra, a hajléktalanokra.

Inkább az erdőben élnek

– Az átmeneti szálláson és éjjeli menedékhelyen összesen 60 személyt – ötven férfit és tíz nőt – tudunk elhelyezni – sorolja az adatokat Barkovits Ilona. – A kétszáz körüli hajléktalanhoz viszonyítva ez talán kevés, de tudni kell, hogy sokan nem is akarják igénybe venni kinyújtott kezünket. Sokan az elhagyatott romos házakban vagy az erdőben húzzák meg magukat. Az átmeneti szálláson azok találnak „otthonra", akik együttműködnek velünk, van munkahelyük és rendszeres jövedelmük. A menedékhelyre a krízishelyzetbe kerülteket fogadjuk be. Szállásaink sajnos, ideiglenes jelleggel működnek. Hiába lenne rá pénzünk, hogy újat, korszerűbbet építsünk, eddig még nem találtunk alkalmas helyet, olyant, amely mindenkinek megfelel. A szociális törvény szerint egy embernek minimum négy négyzetméteres helyet kell(ene) biztosítani, szemben a jelenlegi 2–3 négyzetméterrel.

Meleg ruhát nem adhatnak

A családsegítőben felkészültek a téli krízishelyzetekre. Az országban eddig már heten lelték halálukat a korai fagyokban. Az elmúlt években sajnos, Sopronban is előfordult egy-két haláleset.
– Mi mindenkin szeretnénk, de nem tudunk segíteni, hisz a lehetőségeink korlátozottak – folytatja az igazgató. – Feladataink ellátásához éppen most nyertünk pályázaton 460 ezer forintot. A legkritikusabb éjszakákon – telt ház esetén – legfeljebb az előterekbe fogadhatunk be embereket. November negyedikétől, 17 és 18 óra között – a hétköznapokon a Magyar utca 22-ben – forró teával, zsíros kenyérrel, konzervvel várjuk a rászorulókat, a hétvégeken és az ünnepnapokon pedig itt, a Kossuth utcában. Ezekben az enyhébb napokban csak öten–hatan térnek be hozzánk, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint a hideg, nyirkos időben számuk megsokszorozódik. Egyébként a krízisellátástól függetlenül naponta ötven adag meleg egytálételt is biztosítunk a nehéz helyzetben lévőknek. Sajnos, meleg ruhát nem tudunk adni, mert nincs raktárunk, ezért a Máltai Szeretetszolgálathoz és a karitászhoz irányítjuk a hozzánk fordulókat.
A hajléktalanok sokszor büszke emberek, akik szégyellik elesettségüket, ezért nem kérnek mások támogatásából. Mégis, csak néhánynak sikerül életkörülményein változtatni. A Családsegítő Intézet valóban csak segítséget tud nyújtani a sokszor önhibájukon kívül krízishelyzetbe került embereken. Persze ez sem kevés, de az okok felszámolása túlmutat tevékenységi körükön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tomaj a legkiválóbb

A Fertő vidékén hagyománya van a szürkemarhatartásnak. A Fertő–Hanság Nemzeti Parkban ma 800… Tovább olvasom