Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Felkészítés a vagyonosodási vizsgálatra

Sopron - Nem árt felkészülni a vagyonosodási vizsgálatra; megőrizni, vagy összegyűjteni a jövedelmünkkel kapcsolatos dokumentumokat. Ha váratlanul ér a vizsgálat, 60 nap halasztás kérhető.
A vagyonosodási vizsgálatok tapasztalatairól tartott tájékoztatót a Sopron és Vidéke Ipartestületnél dr. Vágyi Ferenc pénzügyi tanácsadó. – A vizsgálattal kapcsolatban mondják, valaki már túl van rajta, éppen most vizsgálják, vagy a jövőben fogják, de elkerülni nem lehet – mondta el a tanácsadó, aki hozzátette, nemcsak vállalkozókat, magánszemélyeket is „átvilágít" az adóhatóság. Míg tavaly tizenötezer, idén több mint harmincezer vizsgálat történik.

– Célszerű felkészülni, hogy ne érjen senkit meglepetés – folytatta dr. Vágyi Ferenc. – Amikor ugyanis megkapjuk az idézést a vagyonosodási vizsgálatról, akkor már nincs idő a mellékletben szereplő dokumentumokat összegyűjteni. Legtöbbször két hetet adnak, de a tapasztalat szerint két hónap sem mindig elég. Gyűjtsük össze 6–7 évre visszamenőleg az összes szerződésünket ingatlanjainkról, autóinkról, de a gyerekünk külföldi iskoláztatásáról is. Emellett az összes bankszámlakivonatra is szükség lesz, öt-hat évre visszamenőleg. Ezen dokumentumokat az adóhatóság is begyűjti, és összeveti.

A tanácsadó hozzátette, jobb ha ismerjük a kockázatokat, mintha nem készülünk fel. Az adóhatóság ugyanis a be nem fizetett adón kívül további ötven százalékot bírságként kivet. – A szakemberek felkészültek, nem fogadják el a lottó- vagy kaszinónyereményre való hivatkozást, hiszen ezekről is kiállítanak jövedelemigazolást. Felelőtlenül nem lehet nyilatkozni, mert az olyan, mint a hamis tanúzás. A hatóság félrevezetése miatt akár kétszázezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak. Akit váratlanul ér a vizsgálat, kérjen 60 napos halasztást és forduljon adószakértőhöz.

Olvasóink írták

 • 7. hehe 2008. február 28. 23:02
  „.... hát igen, sajnos már nem tudják hogy honnan vegyenek még el tőlünk...
  Mindenesetre szerintem hülye az az "átlag csóró" aki retteg.... minek? ha nincs véletlenül minimálbérből vásárolt Q7-ese vagy 30 szobás háza amit szintén a minimálbérből vett akkor minek fosni???

  Eddig ami ügyem volt az az, hogy az "átlag csóró" készpénzre vett egy 30M forintos lakást meg autót is, csak véletlenül a 90-es évek óta nem volt adóbevallása meg hivatalos jövedelme.....
  No ezt tényleg nehéz magyarázni..... :D:D:D, de nem lehetetlen!

  Sajnos kicsit több az ilyesztegetés a dologban, persze egy balfék szomszédba tényleg belefuthat az ember..... amúgy ez a része tiszta 50-es évek.....

  Összegezve azt mondhatom, hogy ha nem követtem el durva adóeltitkolást akkor igazándiból nincs mitől félnem....
  Mert ha megkérdezik válaszolok és kész. Az ügy lezárva mindkét fél részéről.

  Persze tegyük hozzá, hogy magyarországon adózni még mindig nem nagyon akarózik sok embernek..... amiért a többi esetleg duplán szív.....
  (az is igaz, hogy ha több adóbevétele lenne az országnak akkor az alkalmatlan politikusaink többet költöttek volna....)”
 • 6. Don Kartács 2008. február 28. 15:34
  „tyúkocska, vegyük ketté a történetet

  - cégeknél előveszik a tulajdonosokat, vezetőket, ha valami szemetszúr a cégnél, vagy a tulaj. adóbevallásában
  - ugyanez igaz az e.v-kre és a magánszemélyekre
  - magánszemélyeknél a leggyakoribb : ha a szomszéd haragszik Rád és köp.

  Az APEH a 2. hiba, az első az, hogy figyelj oda a szomszédra, mert ha nem teszel a kedvére és megsérted feljelent.”
 • 5. kendermagos 2008. február 28. 15:29
  „féljél ez a lényeg, rettegj
  fenyegetőzik a kormány, mert már nem tudja miből pénzelni a nyugdíjasokat, segélyből élőket.”
 • 4. Figo Amigo 2008. február 28. 14:32
  „Ennyi bankszámlakivonat nem fér be a szekrénybe. Én egy átlag csóró vagyok, féljek?”
 • 3. kendermagos 2008. február 28. 13:57
  „az te csak hiszed barátom, átlag csórókat fingatnak”
 • 2. hehe 2008. február 28. 13:52
  „Igaz, igaz, de azért azt is tegyük a történethez, hogy aki a kiadásainak megfelelő bevételt tud az adóbevallásában produkálni annak nagyon nincs mitől félnie egy vizsgálattól....
  Aki meg kevesebb bevételt vallott..... hm ..... hát kérem az meg vállalja a felelőséget ha az apeh kiválasztja.....
  Tapasztalatból mondom, hogy azt úgysem bűntetik aki nem pofátlanul ügyeskedik hanem csak élni akar....
  Ezért meg hogy ügyeskedni kell ... na ezért az állam szégyellje magát!”
 • 1. kendermagos 2008. február 28. 13:21
  „köszi a jótanácsokat most aztán okosabbak lettünk. mindenki legyen észnél, mert az apeh nem eléggé felkészült és pl a családjogi és házassági vagyonjogi szabályokkal nincsenek tisztában, nem ismerik a rokontartás szabályait sem. Az meg alkotmányosan is aggályos, hogy adózásnál nem számít hány embert tart el a polgár a fizujából, nem kap kedvezményt, de amikor a bírságot akarják feljebb srófolni, akkor számít hányan élnek 1 háztartásban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

22 milliós büntetés az Ikva patak szennyezése miatt

Petőháza - Az Ikva patak február eleji szennyezése miatt a zöldhatóság 22 millió forint… Tovább olvasom