Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Feljelentéssorozat Fertődön: Takács György hatból hat pert megnyert

Az elmúlt három évben, különböző ügyek miatt hat feljelentést tett a fertődi városvezetés Takács György ellen. Az egykori alpolgármester az összeset megnyerte.


– Az elmúlt három évben az időm jelentős része azzal telt, hogy dr. Horváth Ákos soproni ügyvéddel bíróságra jártunk – foglalja össze röviden Takács György, Fertőd egykori alpolgármestere. – A 2010-ben megválasztott, majd tagjaiban jelentősen kicserélődött képviselő-testület döntései alapján Kocsis Ferencpolgármester hat ügyben tett feljelentést ellenem, illetve ismeretlen tettes ellen. Ám ezekben is jómagam voltam az érintett. Az ügyek egyesével, szépen sorban lezárultak. A legutóbbi éppen a napokban.

 

Takács György
Takács György

Kétszer bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást, négy ügyben pedig az első és másodfokú bíróság jogerős ítéletével Takács György javára döntött, nem adva igazat a feljelentőnek.

Takács György azt mondja, ellenlépésre, azaz feljelentésre nem készül, ugyanakkor időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy magában lezárja a történteket.

– Megbocsátani csak annak tudok, aki bocsánatot kér – fogalmaz az egykori várospolitikus. – Mindig Fertődért dolgoztam, az vezérelt, hogy a kisvárosunkban jól menjenek a dolgok. A szavamat azonban a jövőben is hallatni fogom, amikor azt tapasztalom, hogy rossz irányba mennek a folyamatok. Teszem ezt magánemberként és a Lokálpatrióta Egyesület elnökeként, kizárólag a város érdekében, mint eddig.

Takács György portálunk kérésére felidézte az ellene irányult pereket, illetve részletesen beszámolt azokról.

A hat feljelentés, nem időrendi sorrendben:

Hűtlen kezelés

– A családom vezette Haydn Kft. esetében hűtlen kezelés volt a vád. Az ügyet a Győri Rendőrkapitányság nem találta megalapozottnak. Bűncselekmény hiányában lezárták az ügyet – kezdte az egykori alpolgármester. Ez esetben ismeretlen tettes ellen indult eljárás. – mondta el Takács György.

Becsületsértés

– Korábban, amikor még Fülöp Gézavolt a polgármester, a képviselő-testület úgy határozott, hogy felemeli a sírmegváltások díját. A testületnek nyilvánvaló szándéka volt, hogy a befolyt összegből a temető nyugati bejáratát aszfaltozza és a ravatalozó elé fedett kegyeleti helyet épít. A feljelentés tárgya azon kijelentésem volt, amit 11 képviselő társam nevében tettem meg, hogy Kocsis Ferenc, mostani polgármester a határozat hatálybalépése előtt kihirdettette a templomban, hogy még régi árakon tudják meghosszabbítani a sírhelyeket.

S ezzel milliós nagyságrendű kár érte a várost. Ezért Fertőd jegyzője fegyelmiben részesítette őt, ami ellen panaszt nem tett, tehát elfogadta. Itt kívánom megjegyezni, hogy a kitűzött beruházások a temetővel kapcsolatban a mai napig sem készültek el. Törvényes vád hiánya miatt ezen eljárás is megszűnt – közölte Takács György.

Telekelbirtokolás

- 35 év jóhiszemű használat után „véletlenül" kiderült, hogy a saját házam telekrészéből mintegy 180 négyzetméternyi terület a fertődi önkormányzat tulajdonában van. Tudomásomra jutott, hogy a képviselő-testület az értékénél jóval magasabb áron kívánja értékesíteni, vagy köteleznek a telekhatár módosítására. Tekintettel, hogy a jelenlegi telekviszonyok 35 éve folyamatosan fennállnak, és ha nem vásárolom meg az érintett részt, az udvarra való bejutásom is akadályoztatva lenne, ezért elbirtoklást indítottam. Ezt két nappal követően megérkezett Kocsis Ferenc levele, miszerint tudni szerette volna, meg kívánom-e vásárolni az érintett részt.

A levélben árajánlat nem volt. A Soproni Városi Bíróság I. fokon jogosnak vélte az elbirtoklást és javamra döntött. A képviselő-testület ebbe nem nyugodott bele és a megfellebbezte az ítéletet, amit II. fokon jogerősen is elbukott. Az állítás ellenére nem rövidítettem meg az önkormányzatot, mivel a másra használhatatlan ék alakú területrész továbbra is a helyén marad, mindössze nem voltam hajlandó fizetni azért, amit jóhiszeműen 35 éve magamként gondozok, használok.

Jogtalan utalás

-A vád az volt, hogy az általam elnökölt Fertődi Lokálpatrióta Egyesület jogtalanul utalt át százezer forintot az Eszterháza Alapítvány számára, Mentes Mihály pap-költő szülőházának munkálataira. A vezető bíró, hangsúlyozottan kiemelte, példaértékű volt az Eszterháza Alapítvány támogatása részünkről, nem hogy elítélendő. Az I. fokú ítéletet a képviselő-testület nem fogata el, így ezt is megfellebbezett és ezt is elbukta, immár jogerősen II. fokon – húzta alá Takács György.

Inkasszó

– Vállalkozásunk három évére nyílt közbeszerzési eljárás kapcsán nyerte el a közétkeztetés feladatinak ellátását Fertődön. A szerződést Kocsis Ferenc bár aláírta. Ám annak 2. számú mellékletét, amit a közbeszerzési törvény ír elő, az úgynevezett inkasszós felhatalmazást, nem volt hajlandó aláírni, a bíróság I. illetve II. fokú jogerős ítélete ellenére sem, melyben kötelezték annak 15 napon belüli kiadására. A polgármester ezt úgy magyarázta, azért nem hajlandó végrehajtani a bírósági ítéletet, mert ha a lejárt határidejű és ki nem fizetett számlákat a vállalkozás inkasszálja az önkormányzat számlájáról, azzal az önkormányzati dolgozók bérének kifizetését veszélyezteti.

A közétkeztetés díja két részből tevődik össze: a szülők befizetése, valamint az állami normatíva. Fertőd ez esetben támogatást nem ad, illetve az erre a célra befolyt összeget másra nem használhatja fel. Havi szinten mintegy 3 millió forintba kerül ezen feladat ellátása, amit a teljesítés után 30 nappal köteles átutalni az önkormányzat a számlánkra. Eddig ha kisebb csúszásokkal is, de mindig megtörtént az önkormányzat részéről az átutalás, bár volt eset mikor a késedelmes fizetés miatt a Kormányhivatalhoz kellett fordulnunk.

Hangsúlyozom, hogy a szülők által előre befizetett díj és a kormány előre leutalt étkezési támogatása célzott támogatás, másra nem fordítható, így annak kifizetése, nem veszélyeztetheti az önkormányzat bérkifizetését illetve működését. Amennyiben másképp történne, akkor pedig a gyermekétkeztetést sodorná veszélybe – jelentette ki Takács György.

Szórólap

– Napvilágot látott az önkormányzat azon szándéka, hogy az úgy az általános iskola régi eszterházai épületét, valamint 16 szociális bérlakást (ipartelep) a képviselő-testület értékesíteni akarja. Egy szórólapon illetve a helyi kábel tv-ben a fertődi civilszervezetek, szülők, kinyilvánították tiltakozásukat ezen lépésük illetve a helytelen irányú várospolitikájuk ellen. Emiatt becsületsértés miatt indult eljárás ellenem, mivel én kértem meg azt a személyt, hogy a szórólapokat a postaládákba hordja ki. A bíróság bűncselekmény hiányában zárta le az ügyet – mondta Takács György

- A bíróság minden esetben a perek során felmerült költségeket a vesztes félre, azaz Fertőd Város Önkormányzatára hárította illetve kötelezte annak megfizetésére. Ha csak az utolsó Lokálpatrióta ügyből indulok ki, ami közel fél millió forintjába kerülhetett a városnak, felteszem a kérdést, kinek volt mindez jó?

Az okot nem keresem, úgy vélem egyszerűen személyes bosszúhadjárat szerencsés áldozata voltam. Köszönettel tartozom mindazoknak, akik hittek tisztességemben, e nehéz 3 évben mellettem álltak és sajnálom mindazokat, akik e 3 év alatt értelmetlenül hátrányt szenvedtek a mellettem való kiállásuk miatt. Békés, építő, értelmesebb célokat meghatározó jövőt kívánok Fertődnek – zárta az egykori alpolgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

III. Kultúrák közötti párbeszéd napja Sopronban

A cserediákok maguk mutatják be országaik érdekességeit, szokásait, hagyományait és népviseletét. Tovább olvasom