Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Feljelentés és bírság Aradi Tibor balesete nyomán

Lezárult a vizsgálat Aradi Tibor munkahelyén, sőt a rendőrök már magát a sérültet is kikérdezték. Szabálytalanságot tártak fel, a cégnek fizetnie kell.

Ellenőrzést tartott a kismartoni (Eisenstadt) székhelyű Munkaügyi Felügyelőség és a rendőrség Aradi Tibor munkahelyén, a purbachi törmeléklerakóban, ahol a férfi súlyos baleset áldozatává vált: egy munkagép leszakította jobb alkarját.

– Eddig nem tudtunk véglegeset mondani, de mostanra a rendőrség kihallgatta Aradi Tibort és vallomása alapján kiderült, megalapozott a lerakó súlyos mulasztása – tudta meg a Kisalföld Günter Schinkovitstól, a Munkaügyi Felügyelőség vezetőjétől. – A vallomás ismeretében munkaügyi bírság iránti kérelmet terjesztettünk a kismartoni körzeti hivatal (Bezirkshauptmannschaft) elé, továbbá feljelentést kezdeményeztünk a munkavállaló testi épségének kockáztatása miatt. Az ügyek még folyamatban vannak.

Mivel maradandó fogyatékosságot okozó, súlyos munkahelyi balesetről van szó, a burgenlandi tartományi rendőrség hivatalból is vizsgálta Aradi esetét. (A sérült végtagot közel két héttel a baleset után amputálni kellett.) – A nyomozás során megállapították, hogy hiányos volt a balesetet okozó készülék, nem felelt meg a biztonsági előírásoknak. Borításából hiányzott egy rész, ez vezethetett a kishíján tragikus balesethez. Ameddig nem állítják vissza eredeti állapotát, a gépet nem szabad úja üzembe helyezni. Szemtanú sajnos nem volt, de a felelősséget így is tisztázni lehetett.

Korábban már megírtuk, hogy Aradi munkahelyén biztosítva volt és be volt jelentve, így kezelésének teljes költségét, a művégtagot, valamint későbbi átképzését fedezi az osztrák Általános Balesetbiztosító. Hogy kártérítési igényt támaszt-e az őt alkalmazó cég fel, egyelőre nem tudni.

Az azonban már tudható, hogy a mulasztás miatt a törmeléklerakó büntetése meghaladhatja a 8.000 eurót (2.4 millió forint) is.

A Kisalföld és annak internetes portálja korábban Aradi Tibor esetén kívül is több alkalommal is beszámolt magyarokat érintő súlyos, köztük halálos munkahelyi balesetekről. Arra vonatkozó kérdésünket, hogy az osztrákok vajon szívesebben töltetik-e be külföldiekkel a veszélyes munkaköröket, a hivatalvezető elhárította.

– Több tízezer magyar és más nemzetiségű vendégmunkás dolgozik Ausztriában, de nem rendelkezem olyan statisztikával, melyből megállapítható lenne, hogy a kismartoni körzetben mely területen érne legtöbb magyart baleset. A körülményekből adódan leggyakrabban az építőiparban történik munkahelyi baleset, de "veszélyesek" még a fémmegmunkáló, nehéz-gépszerelő, lakatos munkakörök – zárta Schinkovits.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy garázs Sopronban - fotók

Sopronban, a Répcefői soron kigyulladt egy garázs hétfőn este. Egy autó is kiégett - jelezte… Tovább olvasom