Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Felhőszakadás: úsztak az utcák, pincék

Győr-Moson-Sopron - Utcák kerültek víz alá, pincék tucatjai úsztak el a szombat délutáni vihar miatt. Csak Győrszentivánra hét tűzoltóautót kellett mozgósítani, amikor a városrészt valósággal elöntötte a lezúduló ár.
A győri ipari park felől meg sem lehetett közelíteni, helyenként tengelyig érő eső gyűlt össze az úttesten az órákig tartó zápor miatt, de több utca egyes szakaszai is víz alatt voltak. A tűzoltók és az értékeiket mentők ráadásul sötétben voltak kénytelenek dolgozni, s néhány helyen a búvárszivattyúk is használhatatlanok voltak, a megye több településén ugyanis órákra elment az áram... A mentésben önkéntesek is részt vettek, Börcsről, Győrszemeréről érkeztek tűzoltók, akik szinte percenként kapták az újabb bejelentéseket a környékről.

A szentivániak tegnap is dolgoztak, a pincékben egy nappal később még mindig állt a víz. A tűzoltók és a helyiek szerint utoljára 1995-ben volt ekkora zuhé.

Fotó: H.B.E.
Fotó: H.B.E.


A tűzoltók összesen 49-szer vonultak a megyében a vihar miatt – ebből 44-szer vizet szivattyúzni –, a riasztások háromnegyede Győr, a többi Sopron környékéről érkezett. A 41 hivatásos és 27 önkéntes tűzoltónak a Komszol is besegített, ők homokzsákokat szállítottak a pincék és házak védelmére, csak Szentivánon összesen mintegy százat. Itt okozta a zápor a legnagyobb gondot; a Sugár, a Szikes, a Lőtér, a Vajda, a Pósa és a Lehár Ferenc utcában volt a legrosszabb a helyzet, hajnalig dolgoztak a szivattyúk.

„Megközelíteni sem lehet a házat, az udvarban negyven centi víz áll" – mutatta Magyar Béla a Sugár utcában.

 Újabb viharok várhatók
Mára ismét narancsszínű
riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. A déli óráktól északnyugat, nyugat felől viharos (60–90 km/h) széllel és lokálisan, jelentősebb mennyiségű csapadékkal (20–30 mm) kísért zivatarok kialakulása várható. Délután a
Dunántúlon és északon, az
esti, késő esti órákban már a középső országrészben és a Tiszántúlon is számíthatunk rájuk.
Elsősorban a Dunántúlon és északon helyenként heves zivatar is kialakulhat felhőszakadás (20–50 mm), 90 km/h feletti széllökések és jégeső
(2 centiméter körüli nagyságú) kíséretében.
Bármikor megismétlődhet

Néhány házzal arrébb hatvancentis „vízállást" jelentett Szemenyei Kálmán, neki az asztalosüzeme ázott el, pincéstül, bútorlapostul.
Sik Sándor helyi önkormányzati képviselő szerint a vízelvezetés megoldatlansága volt a fő probléma – s bármikor megismétlődhet a hétvégi eset.

– Nagyon sokan betemették, sőt, bebetonozták az árkokat, így a rengeteg víz nem tud elfolyni, többen pedig a csapadékot egyszerűen illegálisan bekötötték a szennyvízelvezető rendszerbe, amelyet természetesen nem erre a kapacitásra terveztek – mondta a politikus.
Ennek a gyakorlatnak az áldozata Ponty János is, aki a 13 évvel ezelőtti, ennél nagyobb eső után személyesen kérte az önkormányzatot, hogy kötelezzék az utcában lakókat az árkok kitisztítására. Azóta nem történt semmi.

– Nem tudom, milyen jogon temették be őket, de most megint elért minket a víz. Fel kellett ásnunk az udvart, a kaput pedig lemezekkel védtük, nehogy bezúduljon az udvarra az ár... – panaszolta a Lehár utcai férfi.

Úgy tudjuk, az illegális betemetések balesetet is okoztak már Szentivánon: múlt héten egy gyalogos alatt beszakadt a járda a Pósa Lajos utcában, ahol az eső teljesen kimosta az aszfalt alatti talajt.
Sik Sándor szerint át kell vizsgálni a teljes városrész vízelvezetési rendszerét, azt azonban nem tudni, mikor lesz pénz a rendbetételére. A Felüljáró úton mindenesetre, ahonnan szombaton – megfelelő elvezetés hiányában – az összes víz a Lőtér utcára zúdult, tucatnyi pincét és kertet áztatva el, ősszel megoldódhat a helyzet, akkor kezdődik ugyanis az út teljes felújítása.

A vihar utáni helyzetet nehezítette, hogy több helyen, így Szentivánon, Bácsán, Likócson és Rétalapon áramszünet volt. Volt, ahol villám csapott a transzformátorokba, máshol a letört faágak szaggatták el a vezetékeket.


Korábban 

Komoly viharkárok Győrszentivánon


Győrszentivánra a tűzoltóknak is ki kellett vonulni a vihar miatt, mert a pincék megteltek vízzel. Több településen áramkimaradások voltak a vihar miatt Győr környékén. Tudósítóink képekben számolnak be arról, hogy Sopronban a szombati eső miatt térdig állt a víz az utcákon és ismét megáradt a Rák-patak és az Ikva is.

 
Szombaton délután öt óra tájban újabb vihar csapott le Győr térségében. A legnagyobb károk Győrszentiván települését sújtották. A több órás áramszünet miatt a búvárszivattyúk sem tudták a feltelt pincékből a vizet kiszivattyúzni. Önkéntesek mellett a tűzoltóság szakembereinek segítségére is szükség volt.

A hatalmas felhőszakadásban négy utcát öntött el a víz, a tűzoltóság komoly erőkkel vonult a helyszínre. Segítséget ugyan "csak" 20-25 helyszínről kértek a lakosok, de legalább 70-80 házat érintett a vízszivattyúzás. Győrszentiván déli részén a mentési munkálatokat több órás áramszünet is nehezítette, emiatt ugyanis nem tudták az emberek a búvárszivattyúkat használni. A tűzoltóság a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. segítségét is kérte a kárfelszámolásban, a Lőtér utcában található vendéglőt ugyanis homokzsákokkal kellett megmenteni a vízbetöréstől - tudtuk meg a megyei katasztrófavédelem ügyeletesétől.

Dr. Sík Sándor önkormányzati képviselő a Vasárnapi Kisalföldnek elmondta, hogy a legnagyobb problémát a településen a több évtizede elhanyagolt vízelvezési rendszer megoldatlansága okozza. Az árkokba vezetett csapadékvíz ugyanis megtöltötte a vízelvezetőket, amelyek ekkora terhelést már nem bírtak el, és a szennyvízcsatornákból visszajött a zagy. Több házat emiatt áramtalanítani is kellett. A Felüljáró útról lezúduló eső szintén egy olyan árokba érkezett, ami nem vezetett sehova, gyakorlatilag vízgyűjtőként szolgálva tovább súlyosbította a helyzetet.

A képviselő úr az évtizedes problémák megoldására önkormányzati segítséget kért. Borkai Zsolt polgármestertől költségvetési támogatásra számítanak a szentivániak a csapadékelvezetés korszerűbb megoldásában.

Az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. illetékese megerősítette, hogy több településen - köztük Szentivánon, Likócson, Bácsán és Rétalapon is - áramkimaradások vannak, amelyen megerősített készenlétben dolgoznak a szakemberek. A vihar miatt több helyen villám csapott a transzformátorokba, a letört faágak pedig vezetékeket szaggattak. A feszültségmentesítés az esti órákban is folyamatosan tartott, hogy a károk minél előbb felszámolhatók legyenek. Információink szerint szombaton este 8 óra körül már megkezdődött az áramkimaradás helyreállítása.

Csete Zsófia

Tegnap, azaz 2008. augusztus 2-án ez az állapot alakult ki esőzés után a győrszentiváni Jogar utcában. A vízszint olyan magasra emelkedett, hogy az autóbehajtón keresztül zúdult be hozzánk az esővíz az utcáról és elöntötte a szomszéd és a saját telkünket. Az utca aszfaltozását idén nyárra ígérték, de mi lesz az esővíz elvezetésével? Ugyanis a vízelvezető árkok már nem tudják elnyelni az ennél kisebb esővizet sem. Egy hét elteltével is félig vannak az árkok vízzel.  Halász József, Győrszentiván

Fotó: Halász József

A cikkben említett Jogar utcára merőleges Vasút soron lakom.
Itt par hete "fejeződött" be egy korszerűnek mondott út- és járdaépítés. 
A kivitelező befejezettnek tekinti az elvégzett munkát.

A kepen a telkem előtti járda látható a gyalogátkelőhellyel, aminek a 
vége nincs szilárd burkolattal ellátva, és bokáig érő vízbe
érkeznek a gyalogosok, mivel a járda tulajdonképpen egy árok lett, az 
út mellől a víz ide folyik össze. Ezt csinaljak ma, 2008-ban.
Erdemes lenne egyszer ellátogatniuk erre, és egy cikket írni pár 
fotóval mellékelve arról, amit itt elvégeztek.
Ez a gönyűi kikötő beruházásnak egy része, az iparvágány miatt.

EU altal tamogatott penzbol erre futotta... Fotó: Zsédely Balázs
EU altal tamogatott pénzbol erre futotta... Fotó: Zsédely Balázs

Képek és videó Sopronból

Nézzék meg tudósítóink képeit az esőről!


Basó Ádám videója a http://sopronklub.kisalfold.hu oldalról.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Ágfalvi 2008. augusztus 12. 14:40
  „Miracle!

  Mi nem önkényesen ásogatunk árkokat, hanem az eldugult (30 évvel ezelőtt kiásott, azóta nem gondozott) árok mellé ásattunk egy "kiváltó" árkot. A többit a házaink körül meg kiszélesítettük, hogy a lehető legtöbb vizet elvigye ami amúgy az udvarunkon kötne ki (ez történt legutóbb is). Megjegyzem az első árkot az önkormányzat ásatta, de mivel olyan jól megadják a közművek a bekötési mélységeket, ha követték volna a normális lejtést, akkor a hármadik szomszédnak elmarkolták volna a gázvezetékét... Így lett egy majdnem vizszintes árkunk. De legalább lett valami... :-)”
 • 38. yello 2008. augusztus 06. 17:08
  „stef (37) pontosan én sem tudom, de létező tározó.Tavaly egy meleg, csapadékmentes júniusi napon a patak csont száraz volt... két óra múlva 30 cm-es víz csorgott benne . Ezt mással nem lehet magyarázni, minthogy az osztrák oldalon önkényesen zárnak ill. engedik a vizet.”
 • 37. stef 2008. augusztus 06. 08:40
  „yello (24): hol van az az osztrák tározó? többektöl is hallottam,de Google Earthon sehol nem látni...”
 • 36. ARPAD 2008. augusztus 05. 18:55
  „AZ allam csak lop szinte mindenszinten es nem ad semmit !!!!! Meddig turjuk ezt a fejetlenseget,kaoszt ! AZ orszag az anarchiaba sodrodott !! Meddig nezitek tatotott szajjal MAGYAROK !!?”
 • 35. P! 2008. augusztus 04. 22:02
  „Báj dö véj Ponty János háza előtt sincs árok. Azt ki temette be? :D”
 • 34. raffy2 2008. augusztus 04. 21:35
  „miracle te magyarországon élsz?ma sehova sem jut pénz ahova kellene,de másra mindenre jutnak milliárdok.lásd a gátak,mentőheikopterek,stb,stb.”
 • 33. győri2 2008. augusztus 04. 21:24
  „miracle
  leszállt a vörös köd?:)”
 • 32. miracle 2008. augusztus 04. 20:55
  „állambácsi
  Igen, minden bizonnyal az állam a hülye, GYF tehet a sok esőről (ezt tudjuk az aug 20 vihar óta), ki más. 7 éve bezzeg rendben voltak az árkok, szabályosak, méteresek, átemelő szivattyúkkal, de a nehéz gazdasági helyzetben az emberek betemették az árkokat ezzel jobbítván saját sorsukat, meg szétlopták a szivattyúkat és eladták a feketepiacon, hogy kenyeret vehessenek belőle.
  Nem utolsósorban OV jó keresztény volt, ezért isten nem büntette a népet 50 mm-es esőkkel.”
 • 31. állambácsi 2008. augusztus 04. 20:10
  „ahogy nézem a hozászolásokat sok ember azt mondja hogy nem csak az állambácsin múlik minden.
  Az a baj hogy az állambácsi az elmúlt 2 évben tönkre tette az országot a sok adóval, nem szeretnék politizálni, de szerintem ezt mindenki tudja. Az emberek nem tudnak védekezni ha a pénz elmegy mindenféle adóra....”
 • 30. raffy2 2008. augusztus 04. 18:47
  „remélem nem megy el megint a villany mint szombaton,mert megint fúj a szél,dörög az ég.és ilyenkor nem szokott villanyunk lenni.remélem az eon dolgozói készenlétben vannak.de mindent csak remélni tudok.”
 • 29. miracle 2008. augusztus 04. 18:46
  „Az árkot hiába ásogatják koncepció nélkül a tulajok. Ha a szomszédé magasabban van még öngólt is lő vele, mert finom kis saját víztározót sikerült barkácsolnia a saját háza elé. Azt mégiscsak az önkormányzatnak kéne tudni, hogy merre és meddig lejtsen, nem kell-e a végére csatorna vagy átemelő szivattyú. Jelen helyzetben a nem lejtős utcákon az utcában 4-5 helyen összegyűlik a víz, aztán várja, hogy kisüssön a nap, addig meg mindenki szörnyülködik, hogy tele az árok (ami elő sem fordulhatna) a víz meg vígan szivárog vissza az utca földjébe.”
 • 28. c1 2008. augusztus 04. 18:40
  „21,22
  Igazad van!
  Még láttam a "Patakot" , mikor Nagymamámnál töltöttem a szünidöket.”
 • 27. raffy2 2008. augusztus 04. 18:07
  „szerintem meg az árok rendberakása nem a tulaj feladta,hanem az önkormányzaté,meg a komszolé.legalább is nálunk úgy van.szomszédomig rendezi az önk,mögöttünk pedig a komszol.de nincs ám rendbe tartva!”
 • 26. rayman 2008. augusztus 04. 15:36
  „Emberek,nem kell félni az illetékesek fel vannak készülve vízügy,önkormányzatok,hivatalnokok és még sorolhatnám úgyhogy minden rendben van.Ezt kapjuk orba szájba a médiától a politikusainktól szinte minden területen ez van,vagy akkor mégsem.Nem baj a magyar emberrel mindent meg lehet csinálni,mindent be lehet neki magyarázni és ha gond van ami mindíg van azt a magyarnak ki lehet magyarázni.Aztán kezdődik a néphülyítés az elejétől fogva,de remélem egyszer betelik a pohár aztán akkor nyakugtól fogva rángatják ki a burzsuly vezető beosztású embereket akik a mi pénzünket lenyulva jobb esetben tákolmányokat csinálnak mert a többi megy a mutyiba.Ha menni kell rám számíthattok.
  Peace”
 • 25. Ágfalvi 2008. augusztus 04. 14:09
  „Hello!

  Ágfalván a saját pénzünkből csináltattunk árkot. Sőt a házunk oldalsó részénél is ásattunk egyet, hogy a mezőről ne dőljön be hozzánk a víz. Sőt, az áteresztő csöveket is kicseréltük saját költségen nagyobbakra, mondván, hogy amiatt áll a víz nálunk, mert kicsi csövek lettek lerakva.
  De amíg a fenti területről (név nélkül egy lovardáról van szó) nem oldják meg a rengeteg eső elvezetését (az önkormányzat nem tud hatni a tulajra), addig nekünk kell "intézkedni"(árkokat ásunk). Aztán jön az egymásra mutogatás, a fenyegetőzés, mert az önkormányzat csak igérget... Mi ezen a nyáron ötödször áztunk el. A kárunkat sosem fogja megtériteni senki, mert az önkori zsebe természetesen üres...
  Ma ismét újabb vihar jön. Készülünk a homokzsákokkal, mint a Tiszánál...”
 • 24. yello 2008. augusztus 04. 13:18
  „Júniusban már egyszer kifakadtam(tunk) a plaza mögötti kertes terület teljes elárasztásáról.
  Most megkérdem ismét, hányszor kell még átélnünk, hogy az osztrák oldalról féktelen átengedett víz szétrombolja a kerteket? Szombat délután a felhőszakadást követően pangó víz nélküli kertet hagytunk ott este nyolckor. Tizenegy óra magasságában, amikor már órák óta nem esett csapadék, a nővéremék telefonáltak, hogy jön a víz. Reggel kisiettünk és megint bokáig gázoltunk a sáros vízben.
  A rothadó szagokat, a szúnyoginváziót nagynehezen legyűrtük mészhidráttal akkor és most is sikerül talán.
  Az előző árvíz után 3 hét kellett, hogy helyreálljon a talaj szerkezete, többen a kirohadt növények után felásták majd parlagon hagyták, mások próbálkoztak az őszig még megtermő növényekkel, de most ezek ismét víz alatt vannak. A Sós medrén le lehet követni mekkora volt a vízszint - több helyen 2-3 méterrel a parttól is látszik a kilépés nyoma.
  És akkor ha ez senkit nem érdekel, akkor talán az, hogy a kertek utáni vadregényes mezőn a szamárkórón, a lassan két méteres cserjéken kívül a parlagfű is tömegével tüntet. Ennyire gazdátlan, elhanyagolt régen volt a terület.
  Azt hiszem írni fogok a Vízműnek és a Polgármesteri Hivatalnak is.
  Nálunk lehet Rábát szennyezni évek óta büntetlenül és lehet elárasztani mások munkájának gyümölcsét.
  A panellakóknak ez egy kis sziget, ahol a növények között kicsit el lehet felejteni a hétköznapi keserveket. De úgy látszik egyes érdekek még ezt sem hagyják...”
 • 23. Sné kertvárosból 2008. augusztus 04. 11:22
  „Mikor figyel már fel végre az önkormányzat az EON (moderálva) munkájára.Egyoldalú a szolgáltatásuk, pénzt beszedni, aztán kapjuk a semmit!Viharban nemcsak a tűzoltóknak kéne dolgozni,hanem nekik is!Nem autóflottákat kéne a fogyasztók pénzén vásárolnia a Tisztelt áramszolgáltatónak,hanem visszafordítani a lakosság szolgálatára a beszedett díjakat!Ki fizeti meg az áramkimaradások miatti károkat a fogyasztóknak,mert a háztartási gépek csak károsodnak!”
 • 22. marica49 2008. augusztus 04. 10:28
  „a földek is azért usznak,a régi gazdák földjei mellett ott volt az árok,igy nem volt veszélyben a termés,Most mindent a kényelem miatt beszántották,ezért van hogy minden hol csak áll a viz,gondolkodni kéne beszélgetni idős embrekkel,hogy miért is voltak akkor az utcán , a földek mellett az árkok,,A sok "okos" ezt nem tudja”
 • 21. marica49 2008. augusztus 04. 10:18
  „régen voltak az utcákon vizelvezető árkok,most betemették,ne csodálkozzanak ha usznak utcák,Nézzék meg a képeket,sehol nincs árok,ami a sok vizet elvezetné”
 • 20. Anonymus 2008. augusztus 04. 00:45
  „Johnson88 sztem tévedésben vagy. Mér a telektulajdonosoknak kéne karban tartania az elvezető csatornákat?!?!?! Az sztem más feladata.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragikus baleset: két személyautóval ütközött a motoros

Sopron és környéke - Soproni motoros vesztette életét abban a balesetben, ami vasárnap reggel 9 óra… Tovább olvasom