Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Felhőszakadás és tragédia

A Sopront és környékét ért felhőszakadás nyomán pincéket öntött el a víz, és sártenger lepte el Balf ot.

Felhőszakadás zúdult hétfő délután Sopronra és a környékbeli falvakra. A viharok sajnos áldozatot is követeltek: Zsirán egy húszéves simasági fiatalembert sújtott agyon a villám. A bő égi áldás nyomán a soproni hegyvidékről széles patakokban hömpölygött a víz a lejtős utcákon, a víznyelők nehezen birkóztak meg a hirtelen jött áradattal.

A Papréten nemcsak a kanálisokon keresztül jutott a csapadékvíz az Ikva-patakba, hanem közvetlenül a partról zúdult alá; a Deák tér egybefüggő „tengerré" változott, s a Mátyás király utcából is nagy mennyiségű víz áramlott a Várkerület irányába. A lejtős útszakaszokat mindenütt hordalékok tették veszélyessé a közlekedők számára.

Sopronban a Papréten nemcsak a kanálisokon keresztül jutott a csapadékvíz az Ikva patakba, hanem közvetlenül a partról zúdult alá, a Deák tér egybefüggő „tengerré" változott s a Mátyás király utcáról is nagy mennyiségű víz áramlott a Várkerület irányába. A lejtős útszakaszokat mindenütt hordalékok tették veszélyessé a közlekedők számára. – Sopronban egy Ferenczy utcai raktárat, valamint a Pihenőkereszt környéki lakótelepen két, Harkán egy családi ház pincéjét öntötte el a víz.
Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál Jenki Szilvia elmondta: a fertőrákosi mérőállomáson mutatott értékek szerint alig húsz-huszonöt perc alatt 17 milliméternyi eső esett. Balfon ennek sokszorosa hullott.
– Alig fél óra alatt 68 milliméternyi csapadékot mértünk – hagyta abba rövid időre a Fő utcát ellepő sártenger lapátolását más utcabeliekkel Kovács Ferenc őstermelő. – Nagy a balfiak gondja, hiszen a szőlőskertekből ilyen nagy esőzésekkor óriási sár zúdul a mélyen fekvő utakra.

– A szabadon hagyott vízelvezető folyama is úgy felduzzadt, hogy rúddal piszkáltam a mederben megtelepedett gazt, a víz ki ne öntsön a házunknál – vette át a szót Tóth József autóbusz-vezető. – Megoldást kellene találni a település csapadékvíz-elvezetésére, mert a mostani rendszer nem képes kordában tartani a nagyobb esők vízhozamát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NASA felkérésére kutat

A NASA felkérésére folytat kutatásokat dr. Gucsik Arnold, a Nyugat-Magyarországi Egyetem adjunktusa. A magyar kutató májustól már az Amerikai Űrkutatási Hivatal főmunkatársa és a marsi életet vizsgálja. Dr. Gucsik Arnold külföldi munkatársaival együtt újfajta kőzetelemzési eljárást fejlesztett ki, amely mint kiderült, az Amerikai Űrkutatási Hivatal figyelmét is felkeltette. Tovább olvasom