Kisalföld logö

2017. 05. 23. kedd - Dezső 14°C | 24°C Még több cikk.

Felháborodtak a fertődi és környékbeli gazdák: „Kalapjukra tűzhetik a földtörvényt"

Haszonbérleti szerződést kötöttek 405 eurós hektáronkénti díjjal fertődi és sarródi területekre.

„A törvényalkotók a kalapjukra tűzhetik a földtörvényt, ha ilyen könnyen kijátszható az a rangsor, amelyet a termőföld lehetséges művelésére jelentkezők között állítottak fel.

Az a kapuvári cégcsoport se nem helyben lakó, se nem családi gazdálkodó, se nem szomszéd" – ilyen és hasonló megállapítások hangzottak el a fertődi és környéki gazdáktól, akik a hektáronkénti 405 eurós – 123 ezer forintos – haszonbérleti szerződésre hívták fel a figyelmet, ezt egy kapuvári cég kötötte a környező földekre.

A fertődi és környékbeli gazdák állítják, a kapuvári cég által bérelt földek közepes minőségűek, átlagosan húsz aranykoronásak, a szokásos földbérleti árak pedig 30–40 ezer forint között mozognak.

Hogy most e területen 345 hektárt ilyen magas árért bérelnek, annak valamilyen oka lehet. A következménye pedig az, hogy a helyi családi gazdálkodók nem tudnak további földeket bérelni – mondták.

Öt évre kötött szerződéseinek zöme az év végén lejár, attól tart, ezek után nem fogják megújítani azokat.

Kuslics József: Mint sokan mások, a 405 eurós földbérleti díjjal nem tudok versenyezni.
Kuslics József: Mint sokan mások, a 405 eurós földbérleti díjjal nem tudok versenyezni.


„A területalapú támogatás 67 ezer forint hektáronként, ami a termelési költségekre sem elég. Ilyen körülmények között képtelenség 123 ezer forint bérleti díjat fizetni, azaz nem rúghatunk labdába. A spekulációs ár miatt attól tartunk, hogy ellehetetlenülünk, nem fejlődhetünk" – összegeztek a családi gazdálkodók.

– Pedig lenne érdeklődés az előhaszonbérletre. Mi is bővítenénk a gazdaságunkat 30 hektárral, de ezzel a 405 eurós bérleti díjjal nem versenyezhetünk – mondja Kuslics József petőházi családi gazdálkodó, aki 105 hektárjából hetvenet bérel, a tehenészetének takarmányt is termel. Öt évre kötött szerződéseinek zöme az év végén lejár, attól tart, ezek után nem fogják megújítani azokat. Pedig a földtörvényben lévő rangsorban – rögtön az állam után – helyben lakó, állattartó családi gazda következne.

– Hosszú tárgyalássorozat eredménye a 405 eurós bérleti díj – közölte megkeresésünkre Széplaki Tamás, a Kapuvári Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke, aki hangsúlyozta: ma már egyáltalán nem ritkák a 300–400 eurós bérleti díjak hazánkban. Kapuvár környékén is 60–70–100–120 ezer forint közöttiek az árak. A Fertőd, Sarród környéki földek javarészt 30–40 aranykoronát érő, jó termőképességű területek.

„A spekulációs árat nem tudom értelmezni. Amennyiben az ezt megfogalmazók célja az, hogy a szövetkezetet rossz színben tüntessék fel, úgy ezt a kijelentést a leghatározottabban visszautasítom. Csodák nincsenek. De korszerű, hatékony technikával, szakmai hozzáértéssel végzett termeléssel igenis eredményesen lehet kigazdálkodni a bérleti díjat" – tette hozzá.

Megkérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökét, Németh Gergelyt, mit tehetnek ilyen esetben a családi gazdálkodók érdekében. – Azon mindenképpen csodálkozunk, hogy a tudomásunk szerint a megyénkben és Vas megyében közel 6000 hektáron gazdálkodó kapuvári cégcsoportnak még akkor is megéri a hektáronkénti 405 eurós bérletidíj-fizetés, ha jövőre – mint 1200 hektár fölötti szántóföldön termesztőnek – már nem jár a területalapú támogatás – válaszolta az elnök.

– A helyi családi gazdákkal kapcsolatosan kialakult abnormális helyzet megoldása az lenne, ha a törvényalkotók mielőbb módosítanák a földforgalmi, illetve az adótörvényt. Javasoljuk, hogy földbérleti díjnál a területalapú támogatás fölötti rész után adózzon a bérbeadó, akinek most adómentes jövedelmet jelent a bérleti bevétel. Ez ügyben már tájékoztattuk dr. Nagy Istvánt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárát is.

Át kell gondolni a pénzmozgások kérdését

Dr. Nagy István államtitkár hétvégi nyilatkozata szerint ez az ügy is rávilágít arra, hogy át kell gondolni a földbérletek pénzmozgásainak nyomon követhetőségét. Jelenleg semmilyen formában sem ellenőrizhető, ki, mennyit és kinek fizet bérleti díjként az országban.

A minisztériumban már vizsgálják azokat a jogi lehetőségeket, amelyekkel átláthatóvá lehetne tenni a bérleti díjakkal kapcsolatos pénzmozgásokat. Szeretnék elérni, hogy a jövőben a földbérleti díj összegét csak átutalással lehessen rendezni, az erről szóló bizonylatot pedig meg kellene őrizni. Az államtitkár szerint ezzel és más intézkedésekkel csökkenteni lehetne a földbérletek esetében tapasztalt visszaélések számát, s átláthatóbbá válhatnának a pénzügyek is.

(A statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint hazánkban a szántóterületek 57 százalékát bérlők művelik. Egy hektár szántó éves bérleti díja országos átlagban 40.600 forint.

Továbbra is a Dél-Dunántúlon a legdrágább a bérlet, átlagosan 49 ezer forint volt hektáronként. Legolcsóbban, hektáronként 29 ezer forintért Észak-Magyarországon lehetett földet bérelni.)
  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasegyetem: faépítészet a téma

„A fa, ami körülvesz minket – faépítészet" című előadással folytatódik a Soproni… Tovább olvasom