Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Felébresztik álmából a Barlangszínházat

Sopron–Fertőrákos - Felébresztik Csipkerózsika-álmából a fertőrákosi Barlangszínházat. Az egykori kőfejtő komplex hasznosítására már készülnek a tervek. A színpad áthelyezésével kétezer néző befogadására alkalmas színházat alakítanak ki.

Hiába Európa-hírű látványosság a fertőrákosi kőfejtő és a Barlangszínház, az előadásonkénti valamivel több mint 700 néző mégsem teszi lehetővé, hogy az itt bemutatott előadások nyereségesek legyenek, különösen úgy, hogy az ünnepi hetek ideje alatt általában csak nyolc előadásra várják a nézőket.

Ez a helyzet a jövőben megváltozhat, mert már készülnek a tervek a kőfejtő komplex hasznosítására, a színpad áthelyezésével, és minimum kétezer fős nézőtér kialakításával.

– A Barlangszínház jelenleg elfoglalja a kőfejtőt, így nincs lehetőség arra, hogy bemutassuk azokat az értékeket, amelyek itt láthatók – mondta Józsa Dávid, a tervezéssel megbízott iroda vezetője. – Ugyanakkor ismert, hogy a színház befogadóképessége miatt nem lehet önfenntartó, ezért olyan változtatásokra lesz szükség, melyek megoldják mindkét problémát. A színpadot áthelyezzük, de marad a barlangban, a nézőtér ugyanakkor a szabadba kerül, a széksorok egy részének a mostani bejárattal szembeni sziklafalba helyezésével. Így jelentősen megnövelhetjük a nézőszámot és egy mobilszínpadot is felállíthatunk.

Minimum kétezer férőhellyel számolunk. Ez a programunk egyik része. A másik, a kőfejtő élővilágának, valamint  az egykor itt hullámzott őstenger sorsának bemutatása, valamint a bányászat kialakulásának szemléltetése. Ismert, hogy a XVIII–XIX. században számos középület és lakóház épült fertőrákosi mészkőből, nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos Ausztriában is, elsősorban Bécsben. A projekt harmadik eleme egy korszerű, minden igényt kielégítő  fogadóépület kialakítása. A tervek október végére készülnek el.

Az elképzeléseket – akár szakaszosan –  uniós pályázati forrásokból szeretné megvalósítani a város. A költségek minden bizonnyal milliárdos nagyságrendűek lesznek, attól függően, hogy az önkormányzat végül milyen programot fogad el.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágább az óvodai és iskolai ebéd

– Szeptember elsejétől az óvodai és az iskolai étkeztetést a Vocational Academy Alapítvány… Tovább olvasom