Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Félbemaradt tervek

Péntekre készült el az a tervjavaslat, amely alapján a Hotel Sopron melletti társasház sorsáról dönthetnek. Az építkezést januárban állíttatta le az építési hatóság.
Mint arról korábban a Kisalföld is beszámolt, a polgármesteri hivatal műszaki irodája magassági problémák miatt leállíttatta a Bástya utcai építkezést. A nagyszabású beruházást jogerős építési engedély alapján kezdték meg, megvalósulása azonban a város számára jelentős érdeksérelemmel járna. Az épülő társasház veszélyezteti a történelmi városrészre nyíló kilátást. Azt is megállapították, hogy a jogalkalmazásban egyértelműen hiba történt.

A kilátás védelmében

A kilátásvédelmet az indokolja, hogy ezen a részen több, mint kétezer éve tárul fel az utazó előtt a város – annak idején Scarbantia – látképe. A Borostyánkő út e szakaszáról az utóbbi időkig a település teljes panorámája látható volt. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni a döntéshozóknak, hogy több család és az építési vállalkozó egzisztenciája került veszélybe az építkezés leállításával. A lakásokra váró családokat nem lehet hónapokig bizonytalanságban tartani. Ezért is tűzte a legutóbbi közgyűlés a napirendjére a témát. Aztán mégsem vitatták meg az ügyet. A városfejlesztési bizottság kompromisszumos megoldásként ugyanis azt javasolta, az építész módosítsa a terveket, és azt követően térjenek vissza az ügyre.

Megtörik a sziluettet

Az egyeztetést Kuslits Tibor főépítész koordinálja, aki érdeklődésünkre elmondta, pénteken megkapja a tervjavaslatot, azt követően pedig a városfejlesztési bizottság is napokon belül – még a jövő hét elején – megvitatja az új elképzeléseket. Ennek lényege, hogy a magastetős szakaszok közé, a lépcsőházak mentén, lapostetős részeket iktatnának, így tagoltabbá válna az épület, és egy osztott sziluett keletkezne. A megoldás nem jár szintcsökkentéssel – vélhetőleg a lakások számát sem kell kurtítani – , ugyanakkor valamilyen mértékig látni engedi a várost.
A főépítész úgy fogalmazott: ez egy kompromisszumos megoldás. Nem tökéletes, de technikailag nincs más. Az is sajnálatos tény, hogy a városrészre vonatkozó szabályozási terv módosítása nélkül nem oldható meg a probléma. Erről a képviselő-testület előreláthatólag a jövő csütörtökön, rendkívüli közgyűlésen dönt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol vannak a készülékek?

Harmincöt bölcsőhalált megelőző készülék van a városban – mondta a soproni tájékoztatón az… Tovább olvasom