Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Felavatták Gödöllőn a GYSEV Sisi-mozdonyát - galéria

Felavatták, illetve forgalomba helyezték pénteken a gödöllői királyi váró előtt a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. Erzsébet királyné (Sisi) arcmásával díszített Taurus mozdonyát.
Az ünnepélyes ceremónián részt vett és beszédet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Habsburg György osztrák főherceg is. Erzsébet magyar királyné, osztrák császárné az első nő a világon, akinek arcmásával mozdonyt díszítettek.

A GYSEV Zrt. a királyné jövő évben esedékes 175. születésnapja előtt tisztelegve bocsátotta útjára az immár negyedik "tematikus" mozdonyát. 2008-ban Haydn, 2009-ben Széchenyi István, tavaly Liszt Ferenc arcképével díszítettek egy-egy mozdonyt, amelyek nagy sikert arattak az utazók körében - derült ki az átadó ünnepségen. Az osztrák-magyar vasúttársaság immár negyedik éve kitűnő érzékkel választja ki azokat a híres személyiségeket, akiknek arcmásával - évfordulóikhoz kapcsolódva - egy-egy GYSEV mozdonyt díszítenek - emelte ki ünnepi beszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A "bécsiek Sisijét, a magyarok Erzsébet királynéját" méltatva úgy fogalmazott: ez a kedves, bohém, szeretnivaló hölgy férjén, Ferenc Józsefen keresztül "közvetítőként" mindent megtett azért, hogy a bécsi kormányzat igent mondjon a kiegyezésre, s megszülethessen az Osztrák-Magyar Monarchia. Sisi így e szövetség szimbólumává vált, nem véletlen tehát, hogy a vegyes tulajdonú GYSEV Zrt. ezúttal épp az ő arcmásával díszített mozdonyt indít útjára - hangoztatta.

Keresve sem talált volna jobb személyt legújabb tematikus mozdonyához a vasúttársaság, mint Erzsébet királynét - hangsúlyozta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára, aki felidézte, hogy a királyné nagyon sok időt töltött Gödöllőn, a koronázási ajándékként kapott kastélyban, s szeretett vonattal utazni (ezekben az időkben épült ki az egységes nemzeti vasút). Nem véletlen, hogy arcmása mostantól egy korszerű mozdonyt díszít, mint ahogy az sem véletlen, hogy épp Gödöllőn, a királyi váróban kerül sor az átadási ceremóniára.

MTI Fotók: Szigetvári Zsolt

Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója egyebek mellett azt emelte ki ünnepi beszédében, hogy a tematikus mozdonyok az ország egyik legfejlettebb vasútvonalának védjegyei lettek, majd elmondta: cégük nagyon büszke a Sisi- mozdonyra, melynek útra bocsátásával szeretnének tisztelegni a kiváló diplomáciai érzékkel megáldott királyné emléke előtt. Habsburg György osztrák főherceg családja nevében mondott köszönetet a szerinte "kőkemény politikusnak" számító Sisi emlékére "díszített" közlekedési eszközért, majd édesapját is idézve úgy fogalmazott: ezekben a nehéz időkben érdemes a történelemre hagyatkoznunk, hogy optimisták lehessünk.

A főként fekete- fehér- ezüst-arany színekben pompázó Sisi-mozdonyra a vasúti modellezéssel foglalkozó Loc&More cég 72 óra alatt feszítette rá a 120 négyzetméternyi díszes fóliát. A Taurus egyik oldalát magyar, a másikat osztrák feliratokkal, logókkal ékesítették, de a mozdonyon helyet kapott Sisi-arcképén kívül a 175. évfordulót jelző szám, valamint az Osztrák-Magyar Monarchia címere is. Az MTI információi szerint a mozdony a jövőben Magyarország és Ausztria egyes részein, az EuroCity és InterCity kocsik élén közlekedik majd.

Olvasóink írták

 • 13. idegen 2011. december 10. 10:20
  „CsabaKiraly ! Ezért nem a MÁV fizet, hanem a MÁV-nak fizetnek méghozzá nem is keveset.”
 • 12. CsabaKiraly 2011. december 09. 20:04
  „Olcsobb jegyek es jobb szolgaltatas, kevesebb keses. Es egy rakas mas fontos dolog. :-))”
 • 11. schaula 2011. december 12. 11:23
  „"amint látható, MTI-től való hír, így ha azok nem közölték cikkükben, akkor nem derül ki, persze utána lehetett volna járni a GySEV-nél."
  Mivel ez már nem az első tematikus mozdony, egy soproni portálnak illene tudnia, hogy az ötletgazda nem a GYSEV, hanem egy félig soproni kft, amelynek egyik tagja - Németh László úr - városunk lakója. Aki ismeri, tudja, hogy mennyi munkája van egy ilyen mozdonyban (többek között neki kell meggyőznie a vasúttársaságot egy ilyen mozdony elkészítéséről, akik azután learatják a dicsőséget...) Én soproniként nagyon büszke vagyok rá, amiért mert nagyot álmodni és volt (van) ereje véghezvinni az ötletét minden nehézség ellenére!
  http://www.locandmore.eu/”
 • 10. nága 2011. december 11. 13:36
  „Szép a mozdony és dicséretes marketinget folytat a GYSEV, csak így tovább!!!”
 • 9. CsabaKiraly 2011. december 09. 19:39
  „Annyi penze van a MAV-nak, hogy ilyen badarsagra koltik? Talan ezzel tobb utrasra szamitanak? Egy-ket honap es a szep kepeket por es sar lepi el, es akkor rajtunk rohog a vilag. Ha a MAV tobb utrasra szamit olcsobb jegyek a valasz.”
 • 8. lorincz22 2011. december 09. 18:56
  „Győrben mikor lesz látható? Utána néztem a Gysev honlapon, de nem találtam semmi informáciot! Tudna segiteni valaki?”
 • 7. Marces 2011. december 10. 19:03
  „Nem értem miért nem Sissi -t írtak a mozdonyra, azt hiszem ez helyesebb lett volna. Amit ráírtak az németül ejtve "szizi" vagy "zizi" és nem "szisszi", szerintem kicsit röhejes.”
 • 6. bogabo 2011. december 10. 11:53
  „licern, semmi gond nincs az elnök-vezérigazgató kifejezéssel.
  pl. Steve Jobs is az volt az Apple-nél, míg le nem mondott.

  dawinD, amint látható, MTI-től való hír, így ha azok nem közölték cikkükben, akkor nem derül ki, persze utána lehetett volna járni a GySEV-nél.

  egyébként örülök, hogy egy újabb ´diszes´ mozdony kerül a pályára, kellemes pillanatokat ad, mikor meglátja az ember.”
 • 5. blaze 2011. december 09. 18:42
  „Slota meglátja, egyből leissza magát :D”
 • 4. peet2 2011. december 09. 18:28
  „ijen má ménem jut a máv eszibe???

  Szóval az az érdekes,hogy a MÁV -nak is kellene az ehhez hasonló eseményeket ily módon propagálni.
  Nem csak az "Aranycsapatot"kellene sinre tenni, aminek épp nincs aktualitása.Többet kellene lapozgatni az eseménynaptárt és lehetne belőle csemegézhetni!!
  Gratula a Gysev-nek igy képről ez is jól sikerült mint a többi is”
 • 3. dawinD 2011. december 10. 11:01
  „A "szerkesztő úr" nyugodtan oda írhatja ki tervezte pl... nem hiszem hogy akkora munka lenne ..”
 • 2. licern 2011. december 09. 17:28
  „elnök-vezérigazgató :D:D:D bravó......”
 • 1. pappe 2011. december 09. 17:57
  „A legitimisták (ha még léteznek) most biztosan örülnek. A semleges szemlélőnek (pl. pappénak) egyszerűen csak tetszik! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 éve: Volt egyszer egy AFIT Sopronban – fotók

Az új iránti fogékonyság, a tenniakarás, valamint a nagyszerű kollektív szellem tette lehetővé, hogy… Tovább olvasom