Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Felavatták a bányamúzeumot

Sopron - Ünnepélyes keretek közt vasárnap avatták fel az egykoron Brennbergbányán folyó szénbányászat emlékét is bemutató múzeumot. Szigethi Sándor egymaga, illetve a barátaival készítette el a gyűjteményt.


Szerszámok, ruhák mellett fényképek elevenítik fel az egykori bányászszakma emlékeit – a Szigethi Sándor alkotta bányászmúzeumban. A kiállítás ötletgazdája, bár nem Brennbergbányán született, kötelességének érezte, hogy bemutassa az évszázadokon keresztül sok száz család megélhetését biztosító szakmát és elhivatottságot. A magánmúzeumot vasárnap avatták fel. Az ünnepségen részt vett Bechner Nándor helytörténész is, aki kiemelte, az utókornak is be kell mutatni, milyen – néhol embert próbáló – körülmények közt hozták a felszínre a szenet.

Hagyomány és modern kor – A magán-bányamúzeumot tegnap avatták fel. Fotó: P. H. L.
Hagyomány és modern kor – A magán-bányamúzeumot vasárnap avatták fel. Fotó: P. H. L.

A Brennbergbányán lévő szénbánya hazánkban a legnagyobb múlttal rendelkezik, a kitermeléssel az elmúlt században politikai döntésre kellett felhagyni. Az utókor feladata, hogy mindezeket az értékeket és hagyományokat tovább ápolja. Éppen ezért példaértékű, hogy Szigethi Sándor magára vállalta ezt a munkát. 

Olvasóink írták

 • 4. VivoZoltan 2009. szeptember 08. 17:23
  „Bocsánat! Tavaly a 40. születésnapját ünnepeltük Brennbergbányán a Bányászati Emlékkiállításnak.”
 • 3. VivoZoltan 2009. szeptember 08. 17:20
  „Brennbergben tavaly ünnepelte a 41. évét a bányászati emlékkiállítás, amely a Soproni Múzeum kiállítása. Erről sokunk megemlékezett! Ezen kívül Sopronban van a Központi Bányászati Múzeum. Azt hiszem sokan, nagyon sokat tettek eddig is a bányász hagyományokért, a soproni egyetemistákat sem elfelejtve. A 41 éves Bányászati Emlékkiállításért többek között Környei Attila is sokat küzdött, aki a Soproni Múzeum igazgatója volt. Kérek mindenkit, hogy erről se feledkezzenek el!”
 • 2. janika 2009. szeptember 07. 20:22
  „Hova lesz kiírva, hogy manapság a legolcsóbb szén mázsája 33oo,Ft.? Csupán, azért mert bezárták a szénbányákat Magyarországon.”
 • 1. beleptem 2009. szeptember 07. 11:48
  „Végre egy jó hír, hogy Sopron e szegletét is elérte a "turizmus".
  Brennberg és környékéből nagyon sokat ki lehetne hozni, különösen az egykori bányászmúltra támaszkodva. Aknabejárókat rekonstruálni és felhúzni, ha nem is az összeset, de teszem fel hármat, négyet.
  Aztán ott van az egykori vasút Brennberg és Ágfalva között. A fa völgyhíd úgy nézett ki, mint valahol vadnyugaton. Természetesen napjainkban semmi sem látható belőle, ugyanúgy a vasúti síneket is felszedték.

  A magas-bérci kilátóval is kellene valamit csinálni. Júliusban voltunk ott, és a fáktól nem lehetett rendesen kilátni. Vagy egy magasabb kilátó kellene vagy a fákat nyessék le.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autók törtek a főutakon

A 84-esen három autó csapódott egymásba. A 85-ösön a vétlen Opel csúszott az árokba. Tovább olvasom