Kisalföld logö

2018. 10. 15. hétfő - Teréz 11°C | 21°C Még több cikk.

Feketemunkásokat keresnek Ausztriában

A tavalyinál is több illegális munkavállalót találtak 2010 első félévében a hatóságok Burgenlandban. Az ellenőrzések ősszel tovább folytatódnak.

Május elsejétől Ausztria megnyitja munkaerőpiacát a külföldiek előtt. Az osztrák hatóságok addig is folyamatosan ellenőrzik a vállalkozókat, feketemunkások után kutatva. A pénzügyminisztérium különleges egysége (KIAB) legutóbbi akciója során számos, be nem jelentett munkavállalót talált. Az egyik legkirívóbb eset egy mezőgazdasági vállalatnál fordult elő, ahol a 150, hagymaszedésben részt vevő munkás egyharmada nem rendelkezett munkavállalási engedéllyel. A vállalatnak százezer eurót kell fizetnie.

Az általunk megkérdezett ausztriai munkavállalók szerint is gyakoriak az ellenőrzések, így nagyobb a lebukás esélye, ha valaki engedély nélkül dolgozik. Újdonságként észlelték ugyanakkor, hogy a hatóságok a vendéglátóhelyeket is előszeretettel látogatják. Ennek hátterében az új, szerencsejátékról szóló törvény állhat, amely miatt elsősorban az illegális játékgépekre vadásznak.

Az első féléves adatok szerint 563 munkáltatót ellenőriztek a hatóságok Burgenlandban, közülük 98 foglalkoztatott illegálisan munkavállalókat. Az előző féléves adathoz képest ez négyszázalékos emelkedést jelent, tehát egyre több a feketemunkás – vagy egyre hatékonyabb az ellenőrzés.
Összesen 204 külföldiről derült ki, hogy illegálisan dolgozott Burgenlandban, de hogy mekkora hányaduk volt magyar, arról nem kaptunk adatot. Az ellenőrzések folytatódnak a közeljövőben is.

Olvasóink írták

 • 7. FREDDY/S 2010. október 21. 08:36
  „Kaszálnak a képviselők az egykulcsos adóval, nekik nem kell feketemunkát vállalni, nemde...”
 • 6. soproni 2010. október 13. 12:53
  „3.5.! :))))”
 • 5. Csetneky 2010. október 12. 20:41
  „Négerek dolgoznak Ausztriában? Csak nem visszatért a rabszolgatartás? :)”
 • 4. bogote 2010. október 12. 19:55
  „Megértem őket,hogy kimennek feketén dolgozni. Még mindig jobb mint itt éhen halni. Teremtsenek elegendő munkahelyet és fizessék is meg.”
 • 3. KUK 2010. október 12. 18:42
  „Canis :D”
 • 2. canis 2010. október 12. 17:56
  „Feketemunkásokat keresnek? Szóljanak csak, megyek! És mit kell csinálni? :-)))”
 • 1. gall 2010. október 12. 10:44
  „ilyenkor a munkavállaló nincs kitiltva,vagy megbüntetve? csak a munkáltatót büntetik meg??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszteletdíj nélkül a fertőszentmiklósi testület

Alakuló ülést tartott a fertőszentmiklósi képviselő-testület hétfő délután. Tovább olvasom