Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Feketemunkások az Intersparnál

Razziát tarottak a most épülő soproni Intersparnál, az ellenőrzés során tizenöt feketemunkást találtak.
A Soproni Rendőrkapitányság munkatársai és a határőrök kedden tíz óra után néhány perccel körbevették az épülő Interspar Áruházat és lezárták a környező utcákat. Az ott dolgozókat egy helyre terelték, hogy a megyei munkaügyi főfelügyelőség hozzáláthasson a feketemunkásokat kiszűrő ellenőrzéséhez. Ha már ott voltak a rendőrök, akkor azt is ellenőrizték, nincs-e olyan szerszám, munkaeszköz az építkezésen, amelynek eredete nem tisztázott, betörésből vagy lopásból származik. Az igazoltatások során a határőrök a külföldi illegális munkavállalókat ellenőrizték.

– Minden látszat ellenére a mai akció is a munkavállalók érdekében történt – jelentette ki Pantelics András alezredes, a készenléti alosztály vezetője. – Nem mindegy ugyanis, hogy a dolgozók rendelkeznek-e beteg- és baleset-biztosítással, jogosultak-e munkájuk után nyugdíjra. És persze az sem, hogy munkáltatójuk befizeti-e utánuk a szükséges járulékokat.

Miközben az alezredes röviden vázolta az akció célját, elkezdődött az adatok felvétele. Az emberek inkább türelmesen, mint morgolódva vették tudomásul a kényszerű munkaszünetet. A munkaügyi főfelügyelőség hét munkatársa vette fel az adatokat.

Akinél ez megtörtént, az folytathatta a munkáját. Volt, aki megpróbált elbújni, mások igyekeztek kijátszani a rendőrök és a határőrök éberségét, sikertelenül, sokan pedig lázas mobiltelefonálásba kezdtek.
– Várhatóan kétszáz embert ellenőrzünk – mondta Bita Istvánné, a főfelügyelet igazgatóhelyettese.

– Az adatok felvételét követően jegyzőkönyvek készülnek, amelyeket eljuttatunk a vállalkozóknak.
A munkáltatónak a munkavégzés megkezdése előtt kell bejelentenie dolgozóját. Ha tehát valaki ma kezdett, azt legkésőbb hétfőn regisztráltatni kellett.

Az ellenőrzést követően minden vállalkozó kap egy időpontot, hogy bemutathassa a dolgozók munkaügyi iratait. Ez számításaim szerint két hetet vesz igénybe, tehát csak ekkor derül ki, hogy pontosan mennyi feketemunkás volt a mai napon az Interspar építkezésén.
– Az akció közel három órán át tartott, minden rendzavarás nélkül – összegzett Pantelics András. – Összesen 180 személyt vontak ellenőrzés alá és csupán három román származású munkást találtak, de csak egyiküknek nem voltak rendben a munkaügyi papírjai.
A bűnügyesek nem találtak körözési listán lévő gépet, munkaeszközt, viszont a főfelügyelőség munkatársai már a helyszínen tizenöt olyan munkavállalót találtak, akik elismerték, hogy illegálisan foglalkoztatták őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb támogatott lakásokat építenek

96 új támogatott lakásra jelentkezhetnek a soproni közalkalmazottak és köztisztviselők. Tovább olvasom