Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Fejlesztették a patológiai osztályt

Erzsébet-kórház: hatvanmilliós beruházás valósult meg.

A soproni kórház patológiai osztályának tegnap átadott laboratóriuma olyan speciális diagnosztikai eljárásokra képes, amelyek többek között a beteg kezelésének optimális módját is meghatározzák. A fejlesztés magántőkéből valósult meg.

Hatvanmillió forintos beruházás eredményeként tegnap ünnepélyes keretek között átadták a soproni Erzsébet oktató kórház új immunpatológiai, korszerű laboratóriumi egységét.

– Talán kevesen tudják, hogy a patológiai osztály tevékenysége lényegében diagnosztikából áll. A betegségek pontos felismerése pedig a legfontosabb alapja annak, hogy a gyógyulás útjára léphessünk – mondta lapunknak az immunpatológiai laboratórium átadásakor dr. Sipos József osztályvezető főorvos. – A most üzembe állított berendezések új korszakot nyitnak a patológiai osztály életében: lehetővé teszik ugyanis, hogy a soproni Erzsébet-kórházban a boncolás, továbbá a rutinszövettani vizsgálatok és a sejttani diagnosztika művelése mellett más, Sopronban eddig még nem alkalmazott speciális betegségfelismerő eljárásokat is alkalmazzunk. Például az áramláscitométer segítségével minden testfolyadékból képesek vagyunk speciális diagnosztikát elvégezni.

– A siker ott kezdődik, ahol az intézmény bővül – jelentette ki az átadás résztvevői előtt dr. Baranyai Tibor, a kórház főigazgató-főorvosa, aki részletezte: a beruházás a dr. Frank Tibor vezette kft. által valósult meg, amely cég közreműködői szerződést kötött a kórházzal. A működtetés finanszírozására elküldték kérvényüket az OEP-nek, remélik, hamar megérkezik a kedvező válasz. Annál is inkább, mivel térségi szerepkört lát el e szakterületen a kórház.

A két laborhelyiségben a XXI. századot képviselő berendezések, diagnosztikus kristályos kijelzők, lézeres mikrosz-
kópok, kiegészítőkkel ellátott számítógépek segítik a daganatos betegségek diagnosztizálását, továbbá a kezelések optimális mértékének pontos meghatározását.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonöt napirendi pont

„A vélemény szabad!" „Ön nem mond igazat." Ilyen mondatok is elhangzottak tegnap a soproni közgyűlésen, ahol mintha nem is egy nyelvet beszélne a jobb- és a baloldal. Este fél nyolckor a hetedik napirendnél tartott a testület a huszonötből. Visszahívták a Sopron Holding igazgatóságát, részönkormányzati tagokat választottak, de főleg pártoskodtak... Tovább olvasom