Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Fejlesztéseket tervez dr. Varga Kálmán igazgató

Fertőd–Budapest - Újabb lendületet kap a fertődi Esterházy-kastély rehabilitációja, a műemlék élettel való megtöltése, s az alkalmazottak száma is a duplájára nőhet – mondta dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) új igazgatója.

Dr. Varga Kálmán – a fertődi Esterházy-kastély miniszteri megbízottja – személyében új igazgatót neveztek ki a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága élére. A történész-muzeológus szakember korábban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöki posztját töltötte be.

– Az MNG nem egyszerűen vagyonkezelő szervezet – amelyhez ma már az ország 42 jelentős műemléke tartozik –, hanem az építészeti örökséget szakszerűen gondozó, s azt közösségi célokra hasznosító speciális intézmény. A fertődi Esterházy-kastély vonatkozásában igazgatói hatáskörbe emeltem a rehabilitáció ügyét, amelynek felelőse korábban egyik igazgatóhelyettesünk volt – nyilatkozta lapunknak dr. Varga Kálmán. – Új szervezeti egységeket hozunk létre, hogy a külön törődést igénylő uniós projektek és a helyreállítási szerződések háttérmunkáira és azok megvalósítására ütőképes menedzsment álljon rendelkezésre. Számításaink szerint 2008-ban uniós forrásból 400–600 millió forintot használhatunk fel, ezen túlmenően a működtetésre 150 millió forintot fordítunk.

– Másféle feladatot jelent a 2009-es Haydn-évforduló: a fertődi Esterházy-kastély lesz a helyszíne a hazai programsorozat java részének – folytatta az igazgató. – Ezért úgy határoztunk, hogy a budapesti Haydn-programiroda integrálódik az MNG-be, amely a fertődi Esterházy-kastélyban is nyit Haydn-irodát. Feladata a zenei életben való nemzetközi együttműködés koordinálása, a marketingmunka és az előkészületek biztosítása. Erre 2008-ban 180 millió forintot költhetünk, míg 2009-ben 370 millió forintból adózhatunk Haydn életműve előtt halálának 200. évfordulóján. Idén egy másik szervezeti egységet is felállítunk, amely a Haydn-évforduló kapcsán sokoldalú katalizátor szerepet tölt be a környék infrastrukturális és turisztikai fejlesztésében. Mindezzel együtt a kastély foglalkoztatottjainak létszámát a huszonegyről összességében akár meg is duplázhatjuk. A látogatottság is évről évre növekszik, a pár évvel ezelőtti százezerről tavaly már százhúszezren keresték fel a műemlékegyüttest. Célunk, hogy ez a dinamikus fejlődési ütem a jövőben is tartós maradjon.

Az Osztrák és a magyar miniszter tárgyalása

Hiller István kultuszminiszter hivatalában fogadta osztrák kollégáját, Claudia Schmied asszonyt. A megbeszélésen szóba került a 2009-es Haydn évforduló magyar–osztrák együttműködésének kialakítása is. A miniszterek megállapodtak: szeptemberben már konkrét program-összeállításról fognak dönteni. 

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába állították le, tovább épül a mélygarázs

Sopron–Budapest - Bár a polgármesteri hivatal építéshatósági osztálya szerdán leállíttatta az építkezést, a beruházó SPT Mélygarázs Kft. nem kér fennmaradási engedélyt a liftházra és folytatja a Petőfi téren a munkálatokat. Tovább olvasom