Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Fejlesztések és megszorítások

Dr. Faragaó Sándor szerint kétarcúság jellemző a Nyugat-Magyarországi Egyetemre is.
Milliárdos infrastrukturális fejlesztések, felújítás-bővítés előtt álló kollégiumok a mérleg egyik serpenyőjében, létszámleépítések, százmilliós hiányok a másikban. A Nyugat-Magyarországi Egyetem egyik „arca" sír, a másik nevet.

Megszorítások másfél éve

– Valóban kettősség jellemzi a mi egyetemünket is – ismeri el dr. Faragó Sándor rektor. – Tény, költségvetésünknek csak 65–70 százalékát kapjuk meg erre az évre is. A megszorítások 2003 nyarán kezdődtek. Azóta mintegy 650 millió forint hiányt görgetünk magunk előtt. Ehhez jött az idei kötelező, két részletben végrehajtandó – 11,5 százalékos – béremelés. Ez további 180 millió mínuszt jelent.

Ezekre a kihívásokra csak átszervezésekkel, létszámleépítésekkel lehetett válaszolni. A kívülálló talán azt gondolja, ha milliárdokat költhetünk fejlesztésekre, miért nem jut például oktatói bérekre. Azért, mert különböző csatornákból érkeznek a pénzek, nemcsak az államtól, hanem ma már magánbefektetőktől is. Az oktatási miniszter a legutóbbi rektori konferencián azonban arról tájékoztatott bennünket, hogy a miniszterelnök és a pénzügyminiszter is jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely szerint a hallgatói alapú támogatás mértékét a mindenkori minimálbérhez kötik.

Az egyetemi hallgatók képzését – az oktatás jellegének megfelelően – különböző kategóriákba sorolják (például bölcsészképzésre hallgatónként a minimálbér háromszorosát kapja majd az intézmény) és ennek alapján utalják a költségvetési támogatást, amely a működést teljes egészében fedezi majd. A fejlesztésekre azonban marad a magántőke, a mi esetünkben például a kollégiumi rekonstrukciókra, bővítésekre.
Dr. Faragó Sándor a közelmúltban írta alá a kivitelezővel azt a szerződést, amelynek értelmében hamarosan hozzálátnak a Baross úti kollégium felújításához, bővítéséhez.

A befektető üzemelteti

A kétmilliárdos programot teljes egészében magántőkéből valósítják meg. Ennek fejében a befektető 20 évig üzemeltetheti az intézményt. Ezt követően ingyen állami, illetve egyetemi tulajdonba kerül. És ez csak a kollégiumi program egyik része, ugyanis a közeljövőben írják alá azokat a szerződéseket, amelyek – ugyancsak külső befektetői finanszírozással – az egyetem területén lévő régi és új kollégium rekonstrukciójára vonatkoznak. A magántőke bevonását az egyetemi fejlesztésekbe sokan bírálják, mondván, eladósodnak az intézmények, a kollégiumok esetében pedig jelentősen emelkedik a hallgatók térítési díja. Ezt azonban cáfolja Herczeg László, az egyetem gazdasági főigazgatója.

Konyha és internet

– A Baross úton 400 férőhelyes lesz a kollégium – tájékoztat Herczeg László. – Zömében 2x2 ágyas, fürdőszobás, főzőkonyhás, internetcsatlakozási lehetőséggel ellátott apartmanokat alakítanak ki. A hallgatók jelenleg nyolcezer forintos támogatást kapnak, ezt az egyetem állami forrásból és saját erőből még 15.300 forinttal egészíti ki. Mivel a kollégiumi díj nem haladhatja meg a 41.300 forintot, ezért a hallgatók 18 ezer forintot fizetnek majd. (Vagyis az említett 2x2 ágyas apartmanért maximum 165.200 forintot kap majd a külső befektető.)
Mint megtudtuk, a Baross utcában hamarosan leteszik az alapkövet, az átadásra pedig 2006 februárjában kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiadták Sopron értékeit

Elkészült Sopron új arculatú, több nyelvű információs kiadványcsaládja a turistáknak. Tovább olvasom