Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Fejlesztések a parkerdőben

Sopron - Nagyméretű tájékoztató táblákat, új útirányjelzőket is kihelyez a Taeg Zrt. a soproni parkerdőben, megújítják a turistautak festését, a berendezéseket és saját forrásból felújítják az erdei tornapályát is.

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. soproni parkerdeje az országban a második leglátogatottabb, egy korábbi felmérés alapján évente több mint egymillióan keresik fel. A szabadidősportok térnyerésével és néhány rendezvénynek – mint amilyen a kelta nap – köszönhetően az elmúlt esztendőkben tovább emelkedett a látogatók száma.

Nem mindegy a város szempontjából sem, milyen kép fogadja itt a turistákat és a helyieket, ugyanakkor az infrastruktúrát az állami szerepvállalás megszűnése óta saját forrásból tartják fenn. A parkerdő szinten tartása is nagy összegeket emészt fel, hiszen a sétautak és berendezéseik karbantartása, javítása, a források rendbetétele, a rétek és pihenőhelyek kaszálása, a hulladék kezelése állandó költséget jelent, nem is beszélve a vandálok által okozott károk és az illegális szemétlerakók felszámolásáról, ami éves szinten több millió forintot visz el.

A soproni parkerdőben új információs táblákat helyeznek ki és sok berendezése is megújul. Bánáti László tegnap az Ojtozi fasoron szerelt. Fotó: Magasi
A soproni parkerdőben új információs táblákat helyeznek ki és sok berendezése is megújul. Bánáti László tegnap az Ojtozi fasoron szerelt. Fotó: Magasi

– A parkerdei szolgáltatások színvonalának fenntartása a jelenlegi feltételekkel nem megoldott, bár eddig azért találtunk megoldást a finanszírozási feladatainkra – vélekedik Csapó József erdészetvezető, akitől megtudtuk: a Taeg tavaly sikerrel pályázott a minisztériumnál és 4,3 millió forintot nyert el a parkerdei információs rendszer megújítására. Tizenkét nagyméretű tájékoztató táblát, 110 útirányjelzőt helyeznek ki ebből a pénzből, s a helyi természetbarátok bevonásával újrafestik a turistautak jelzéseit.

A társaság ezenkívül saját forrásból felújítja idén az erdei tornapályát is és a megrongálódott, elhasználódott parkerdei berendezések nagy részét is újra cseréli. A zrt. költségvetéséből mintegy 3,5 millió forintot költenek erre a feladatra.

Olvasóink írták

 • 1. psanyi 2009. július 23. 10:40
  „Nem hiszem, hogy még lehet parkerdőről beszélni Sopronban. Mert ahogy az erdő és az erdei utak kinéznek, az inkább fájdalmas és botrányos. Az utakat elmosta, elmossa az eső, a legnépszerűbb ösvényeket benövi a gaz, a kidőlt fák hónapokig az ösvényeken hevernek.

  Próbáljunk csak feljutni a Gesztenyés körútról a Fáber rétre. Nagy nehézségek és sorozatos tüskeszúrások árán sikerülhet, ha átjutunk a gaz és a sűrű bokrok tengerén. De már nem ugyanaz, mint néhány éve volt.

  Esetleg felsétálhatunk a Szalamandra tótól a Hétbükkfákhoz. Az utat nehéz megtalálni, pedig ott van még, nyomokban. Csak elmosta az eső már évekkel ezelőtt, nehezen vagy egyáltalán nem járható.

  Esetleg fel a Tacsi árokból a Várhelyhez? Itt sincs meg már a régi ösvény, elmost az eső, kidőlt fák keresztezik, de ha fel is érünk, felesleges, hiszen a Várhely is le van zárva már több mint két éve.

  Ciklámen ösvény: Felázott, elmosott szakaszok, kidőlt fák. Hiába hirdetik táblák, hogy milyen növények láthatók erre, már nagyon kevesen vállalkoznak arra, hogy végigsétáljanak itt.

  Határsáv: Ez sem különbözik. A bicajosok között volt népszerű egykor ez a szakasz, de mostanra járhatatlanná vált, hosszirányban mély árkokat vájt a víz, vakmerőnek kell lenni, hogy vállalkozzunk sétára vagy bicajozásra itt.

  Az erdő sportolásra, természetjárásra alkalmatlan. Inkább hasonlít egy dzsungelre, de olyan, hogy parkerdő itt már nem létezik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztusra elkészül a szolgáltató központ

Fertőszentmiklós - A tervek szerint a nyár elején elkezdődik a fertőszentmiklósi általános iskola… Tovább olvasom