Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Fejlesztés a GYSEV vonalain - Legyen kevesebb a vasúti baleset

Közel 800 millió forint értékben a legkorszerűbb biztonsági eszközökkel látta el a vasútvonalakat és az átkelőket a GYSEV.
  
A projekt keretében 8 helyszínen csapórudakkal egészítették ki az addig csak fénysorompóval felszerelt átjárókat. Összesen 22 helyszínen jobban és távolabbról látható LED fényforrásokkal váltották fel a Fresnel típusú optikákat a fénysorompókban. Az új berendezések lényegesen kevesebbet fogyasztanak, élettartamuk többszöröse a régi izzóknak, és tiszta, napsütéses időben is kiválóan észlelhetők.

A GYSEV kiemelten fontos vonalként kezelte a forgalmas Győr - Fertőszentmiklós szakaszt, ahol az útátjárókban minden Fresnel optikát LED-re cseréltek, és 4 helyen szereltek fel csapórudat.

A Sopron – Szombathely - Szentgotthárd vonal mellett így a győri vonalról is eltűntek az izzós optikák. Három átkelőnél videótanú rendszert építettek ki, ezek segítségével kiszűrhetők a szabálytalankodó, csapórudat letörő autósok.

Az átkelők biztonsági felújítása mellett a projekt keretében a legmodernebb vasúti járműdiagnosztikai berendezéseket telepítette a társaság. Ezek segítségével távolból is ellenőrizhető a szerelvények tömege, az egyes tengelyek terhelése, a rakomány esetleges megcsúszása, túllógása.

A központ az ún. hőnfutás esetén is jelzést kap arról, hogy a kenőanyagok hiánya, valamilyen deformáció vagy más ok miatt a csapágyak, fékek, kerékabroncsok felhevültek, és balesetveszélyessé váltak.

A GYSEV Zrt. 2012-ben írta alá a projekt támogatási szerződését. A nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott kivitelezők tavaly áprilisban kezdték meg, és mostanra sikeresen lezárták a munkálatokat. A vasúttársaság a kedvező tapasztalatok ismeretében a közlekedésbiztonsági fejlesztések újabb ütemét tervezi megindítani.

Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A kormány 2011 végén indította el közlekedésbiztonsági fejlesztési csomagját a személyi sérüléses balesetek megelőzése érdekében.

Hasonlóan komplex célzott beavatkozásokra nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió egyetlen tagállamában sem volt még példa. Az Érj haza biztonságban! mottójú programban országszerte megvalósuló közlekedésbiztonsági fejlesztések teljes értéke meghaladja az 55 milliárd forintot."

A helyettes államtitkár hozzátette: „A MÁV Zrt. idén augusztus végéig az üzemeltetésében lévő hálózat 44 legveszélyesebb vasúti átjárójában hajtott végre biztonságot javító beavatkozásokat. A sorompóprogram második körében további 128 átjáróban tervezik félsorompó és LED-es fényjelzés felszerelését, jelenleg a kivitelezési közbeszerzés előkészületei zajlanak.

A nemrégiben elfogadott Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia a kiemelt hasznosságú eszközök közé sorolja a vasúthálózat közlekedésbiztonsági fejlesztését."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biczi: a sárdobálásánál többet érdemelnek a soproniak

Az igazság kimondása sokszor nehéz feladat. A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjének, ez nem is… Tovább olvasom