Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Fejlesztenék a fertőrákosi repteret

Fertőrákos - A kis- és közepes repülőgépek fogadására tennék alkalmassá a fertőrákosi repülőteret. A cél az, hogy a környékbeli – ausztriai – fesztiválokra érkezők gépei itt szállhassanak le.

A fertőrákosi repülőtér fejlesztésének alapötlete a szentmargitbányai (St. Margarethen) kőfejtői színház kapcsán merült fel. Az operajátékokra ugyanis Ausztria nyugati feléből repülőgéppel is érkeznének látogatók. A gondot az jelenti, hogy osztrák oldalon a szigorú környezetvédelmi előírások miatt szinte lehetetlen új repülőteret építeni. A túloldalon, néhány kilométerre a határtól, Fertőrákoson évek óta működik a Corvinus Airport. A repülőteret a közeljövőben úgy alakítanák át, hogy fogadhassa a kis- és közepes méretű gépeket. Hazánk schengeni övezethez való csatlakozása után már személygépkocsival is átjárható lesz a Fertőrákos–Szentmargitbánya közti átlépő.

– Fertőrákos rendezési tervében szerepel, így elvi akadálya részünkről nincs a fejlesztésnek – mondta el Palkovits János, a település polgármestere. – A repülőteret azonban a fertőmeggyesi (Mörbisch) és a ruszti (Rust) fesztiválokra, rendezvényekre érkezők is igénybe vehetik. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a közeljövőben – Sopronnal közösen – szeretnénk felújítani a Barlangszínházat. Így számunkra is előnyös a bővítés. Tudni kell, a schwechati repülőtér ilyen kis gépeket nem fogad, így érdemes megfontolni, hogy ezt a repülőteret a jövőben regionálissá fejlesszék.

Az ügyben szerettük volna megkérdezni a befektető ausztriai Günther Königet, őt azonban nem sikerült elérnünk.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstölt este a gimnázium

Sopron-Kismarton - Kigyulladt tegnap este a soproni Széchenyi-gimnázium Templom utcai épületének második emelete. Az összehangolt magasból mentés gyakorlásában a soproniak mellett a kismartoni tűzoltók is részt vettek. Tovább olvasom