Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

Fehéredő feketemunka

A legális munkalehetőségek számának emelkedésével, ha nem is arányosan, de – a szakemberek szerint – vélhetően csökken az Ausztriában feketén munkát vállalók száma.
Kvóta: Az idén 1400-an kaptak legálisan zöld utat
 
Pontos statisztikák ugyan érthetően nem készülnek, de tény, ma már sem a munkaadónak, sem pedig a munkavállalónak nem éri meg kockáztatni. Vagy mégis?
– A nyáron többször mentünk át a határ túlsó felére kerti munkát végezni és segíteni egy ház renoválásában – mondja a húszéves K. S.
– Úgy tettünk, mintha turisták lennénk. Később mentünk, mint a többi munkavállaló és elegánsan felöltözködtünk (munkaruhát ott kaptunk), hogy ne fogjanak gyanút az osztrákok. Napi 8–10 ezer forintnak megfelelő eurót kaptunk, igaz tíz órai munkáért. Havonta négyszer, ötször rándultunk át a határtól 25 kilométerre fekvő kis faluba.

Akadnak tehát olyanok, akik mit sem törődnek a tilalmakkal, annak ellenére, hogy Ausztriában nagyon szigorúan büntetik az illegális munkát. Erről azok a soproniak tudnának mesélni, akiket nyáron egy kertészetben kaptak el. Kiutasítás és kitiltás várt rájuk, „munkáltatójuk" pedig pénzbüntetést kapott.

Az úgynevezett ingázóegyezmény Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékre, illetve Burgenlandra és az alsó-ausztriai, Lajta melletti brucki járásra vonatkozik. A kvótát – mely időről időre emelkedik – évente határozzák meg. Az idén 1400 helyben állapodott meg az osztrák–magyar vegyes bizottság. (A jövő éviről decemberben tárgyalnak.) Ez a szám azonban csalóka, mert október 1-jéig csak 259 új engedélyt adtak ki az osztrákok, ebből 193-at megyénkbeli kapott, mert a többi hely már betöltött, hiszen a hat hónap ra szóló munkavállalási engedély meghosszabbítható.

A fiatal – 35 éven aluli – szakembereknek „találták ki" az úgynevezett gyakornoki egyezményt. Ez Ausztria területén (egész Magyarországról) lehetővé teszi a 12, illetve a 18 hónapos munkavállalást, megfelelő képesítés és nyelvtudás birtokában. Az elvben meglévő kilencszáz helyre csak a megyéből majdnem ötszázan pályáztak.

A harmadik lehetőség a szezonális munka. Ezt nem államközi megállapodás, hanem osztrák belső rendelet szabályozza, alkalmazkodva az éppen aktuális munkákhoz, például szüretelés, krumpli- és almaszedés vagy vendéglátás. Az év második felében a burgenlandi éttermekben, vendéglőkben négyszázan dolgozhattak, míg a mezőgazdaságban kétezren. Az alkalmi munkavállalást az ottani vendéglátók és gazdák intézik, meghatározott időre. A negyedik lehetőség az egy évre szóló foglalkoztatási engedély megszerzése (a munkáltató kapja), ezt szigorú feltételekhez kötik és egyre kevesebbet adnak ki. A nagy kérdés persze, hogy mi lesz uniós csatlakozásunkat követően. Az elképzelések szerint legalább két évig érvényben maradnak a jelenlegi megállapodások. Két év elteltével felülvizsgálják az érintett országok munka erő-piaci helyzetét, és ettől függően döntenek. Az sem elképzelhetetlen, hogy enyhítenek a velünk szemben alkalmazott szigorú munka vállalási feltételeken, de az sem, hogy újabb három évre meghosszabbítják az érvényben lévőket.

Ezt követően viszont már csak különleges okok miatt lehet majd újabb két évig korlátozni a magyarok számára a szabad ausztriai munkavállalást.

Burgenland a legvonzóbb
Az ausztriai munkavállalásokat Nyugat-Dunántúlon a Vas Megyei Munkaügyi Kirendeltség intézi. Szatmári József nemzetközi referenstől megtudtuk, az úgynevezett ingázóegyezmény keretében Burgenlandban 290-en a vendéglátásban, 310-en a mezőgazdaságban, 650-en az egyéb kategóriában dolgozhatnak, 150-en pedig Alsó-Ausztriában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kudarcba fulladt zsebszerződés-akció

Csaknem 2 milliárd forintot költöttek országos szinten az úgynevezett zsebszerződések felderítésére.… Tovább olvasom