Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Fedélzeti utastájékoztató a GYSEV vonatokon

Az utasok azt is megtudhatják, hogy merre járnak, és milyen vasúti csatlakozási lehetőségeik vannak.

A vasúttársaság informatikai szakemberei 2012-ben kezdték el az új utastájékoztató kidolgozását. A cél az volt, hogy az utasok a vonatok fedélzetén is minél több, az utazáshoz köthető információhoz jussanak. Az adatokat egy 19 colos (kb. 50 cm-es) monitoron láthatja az utazóközönség: az aktuális időn kívül értesülhetnek a vonat sebességéről, az aktuális helyéről, valamint arról is, hogy pontosan mikor érik el a következő állomásokat és kell –e késésre számítaniuk.

Az ipari számítógéppel összekötött monitorok másodpercre pontosan tudják közölni az információkat.

Az adatok alapján az utasok azt is megtudhatják, milyen vasúti csatlakozási lehetőségeik vannak. Újdonság, hogy a GYSEV és a Vasi Volán között létrejött megállapodás értelmében a csatlakozási lehetőségek között a volántársaság buszjáratai is szerepelnek. A csatlakozásoknál a késéseket is figyelembe veszi a rendszer.

A beépített monitorok arra is felhívják az utazóközönség figyelmét, ha feltételes megálló következik.

„A fejlesztésünk lényege, hogy a számítógép a GPS-koordináták, az aktuális idő, valamint az internetről kapott adatok alapján másodpercre pontosan képes közölni az utazóközönség számára értékes információkat" – mondta Padutsch József, a GYSEV rendszerfejlesztője. „Igyekeztünk látványos elemekkel, térképpel ábrázolni a vonat elhelyezkedését. A próbaüzem alatt sok pozitív visszajelzést kaptunk, ez külön öröm számunkra" – tette hozzá az utastájékoztató fejlesztője.

„A mostani fejlesztéssel is igyekszünk a vasúti szolgáltatás minőségét javítani. Egy utas számára nyilván praktikus, ha tudja, pontosan mikor érkezik a célállomásra, de az is érdekes, ha látja, milyen csatlakozási lehetőségre számíthat. Büszke vagyok rá, hogy külső segítség nélkül, saját erőből tudtuk kifejleszteni a fedélzeti utastájékoztatót, amelyhez hasonlóval csak a Railjet vonatokon találkozhat az utazóközönség" – tudatta Kövesdi Szilárd a GYSEV zrt. vezérigazgatója.

A fedélzeti utastájékoztatót eddig négy Jenbacher motorvonatba és egy Schlieren típusú vasúti kocsiba szerelték be a GYSEV szakemberei. Az utazóközönség a Szombathely-Kőszeg, a Szombathely-Csorna-Rajka, valamint a Szombathely-Zalaszentiván vonalakon láthatja a fedélzeti monitorokat, de lesz olyan vonat is, amely Pécsig közlekedik.

A következő hónapokban a vasúttársaság további 10 Schlieren-kocsiba és 13 motorvonatba szereli be az utastájékoztató rendszert, de a GYSEV tervezi, hogy intercity kocsikba is elhelyezi az információs monitorokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgenland - a kerékpármaratontól a fertő tavi úszófesztiválig

Ausztria legnapsütöttebb tartománya nem csak tavasszal várja a Magyarországgal határos régió… Tovább olvasom