Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Fedélzeti számítógép, utasszámláló és zöldkérő a soproni buszokon

Mintegy 370 milliós beruházást hajt végre a helyi közösségi közlekedés fejlesztésére Sopron városa és a Kisalföld Volán konzorciuma - közölték a projekt résztvevői szerdán, soproni sajtótájékoztatójukon.


A buszokon és a megállókban kialakítandó tájékoztatási, illetve a járművek és az irányító központ közötti kapcsolatot megteremtő rendszer 2011 első felében kezdheti meg működését; a projekthez szükséges anyagiak kilencven százalékát az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-Dunántúli Operatív program pályázatán nyerte el a konzorcium.
Fodor Tamás (Fidesz) polgármester az eseményen elmondta: a projekt azért is fontos, mert egyszerre javítja a helyiek életfeltételeit, illetve segíti jobban kiszolgálni a városba érkező turistákat.

Hozzátette: a fejlesztésnek, amely minőségi ugrást jelent a város tömegközlekedésében, folytatása is lesz; augusztus végén Sopron további 315 millió forintot nyert el.

A projekt részeként tíz jegy- és bérletárusító automatát állítanak fel, amelyeknél bankkártyával is lehet fizetni, 28 buszon helyeznek el fedélzeti számítógépet, belső utastéri kijelzőt, valamint a hangos tájékoztatást lehetővé tevő rendszert.

Hét jármű kap "zöldút-kérő rendszert", öt pedig olyan utasszámláló berendezést, amely a jövőben segítheti a forgalomtervezést. Ötven elektronikus tájékoztató táblát szerelnek fel olyan gombbal, hogy azokat vakok, gyengénlátók is használhassák.

Az utazók a megállókban mobilinterneten vagy WAP-on keresztül is tájékozódhatnak arról, mikor ér oda a következő busz, ahol ők épp állnak, üzemzavar esetén azonnal jelezni tudja a sofőr a problémát az irányító központnak - sorolta az új rendszer előnyeit az MTI-nek Pócza Mihály, a Kisalföld Volán vezérigazgatója.

Az autómentes nap kapcsán Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város Polgármestere hangsúlyozta: „Egyik célunk a soproni tömegközlekedés fejlesztése, korszerűsítése, és ezáltal az autók számának csökkentése. A pályázó konzorcium egyik tagjaként a városunk a buszöblök korszerűsítését vállalta magára."

A közös konzorciumot és az együttműködés fontosságát emelte ki Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: „Elsődleges célunk a minőségi és európai uniós mércével mérten is magas színvonalú tömegközlekedés kialakítása Sopron városánban."

Manninger Jenő, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke pedig arról beszélt, hogy: „Az Európai Unión belül a szolgáltatások egységes színvonalára kell törekedni. Ezért fontos, hogy Sopronban a város Önkormányzata, a Kisalföld Volán Zrt. és a pályázat segítségével nyugat-európai szinvonalú tömegközlekedés valósul meg."

A projekt két  fő kivitelezője a  Synergon Rendszerintegrátor Kft. és az IQSYS Zrt. a Magyar Telekom Csoport tagja egy-egy prezentációval szemléltették a beszerzésre váró eszközök működését. 10 db fix telepítésű jegy és bérletértékesítő automatát helyeznek ki, amelyek többnyelvű, készpénzes és kártyás szolgáltatást is nyújtanak, akár mozgáskorlátozottak számára is - tette hozzá Szabó Valéria, a Synergon Informatika Nyrt. képviselőjeként. Az IQSYS Zrt. pedig többek között 28 autóbuszra fedélzeti számítógépet, belső utastéri kijelzőt, illetve hangos utas tájékoztatást lehetővé tevő hangszórókat üzemel be.

A beruházással párhuzamosan a Soproni tömegközlekedés több dimenziója is fejlődik. Habár a projektben nem szerepel, mégis 4 új járművel korszerűsödik az autóbusz-állomány, a Kisalföld Zrt. jóvoltából. A 2011 tavaszán befejeződő beruházással európai uniós mércével mérten is magas színvonalú, az utasok számára egyszerűbb és gyorsabb tömegközlekedést biztosító tájékoztatási rendszer jön létre. Ezenfelül az új rendszer kiépítése biztosítja a hátrányos helyzetű emberek esélyegyenlőségét.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. tomee87 2010. szeptember 23. 14:03
  „Kedves Julianusz!

  Miskolcon már kb. 6-7 éve alkalmazzák az elektronikus utasszámláló berendezést, a MAN SL és SG buszokon (kb. 62db busz). Ez a berendezés nem mozgásérzékelő alapján, nem a megállóban, ajtókban felszálló utasokat számolván nyújt adatot, hanem a jármű légrugós rendeszerével áll összeköttetésben és úgy nyújt pontos statisztikai adot. Az MVK ezt rendszeresen, havi rendszerességgel használja, mert így folyamatosan nyomon tudják követni az utasok eloszlását az adott járatokon, viszonylatokon.”
 • 27. 1soproni 2010. szeptember 23. 09:00
  „21!
  "Aki integet, az búcsúzkodik. Aki fut, az sportol. Az utas az, aki vár a megállóban." :)
  Egyébként egyetértek. Ha valamilyen okból már vettél egy autót és annak nem számítod az esetleges törlesztőrészletét, akkor olcsóbb autóval menni bárhova a városban, mint busszal. Ráadásul valószínűleg közelebb állsz meg az úti célodhoz, mint ahova a busz letenne. Pláne, ha nem egyedül utazol. Ilyen árakkal nehéz rászoktatni az embereket a tömegközlekedésre. Ez igaz a távolsági közlekedésre is Pl. Sopron - Marcali busszal 5000Ft/fő. Autóval oda-vissza 8000-ből megáll, és mindig van ülőhely. Egy ilyen anyóslátogatással megspórolunk 12000Ft-ot. Évente az nem kis összeg.”
 • 26. 1soproni 2010. szeptember 23. 08:47
  „Egybuszos!
  19-re: Köszi. Csak nem értem, hogy jutok a nyugatmar.hu -ra a http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/ oldalról. Kicsit kuszaság van a kisalföldnél.
  18-ra: köszönöm a felvilágosítást. Úgy hallottam, manapság is vannak ellenőrök a buszokon (jómagam kb 15 éve nem találkoztam velük), azok ugyanúgy ellenőrizhetnék, mint azt, hogy valaki lyukasztott -e jegyet, vagy csak eljátszotta. Vonatjegyet is vehetek mondjuk Nagycenkig, aztán megpróbálhatok vele utazni Győrig...
  Ha jól értem, akkor ha a pályázatot nem a KV ZRT nyeri, akkor legalább 1 évig kidobott pénznek fog tűnni a dolog. Kicsit fura. Persze teljesen egyetértek azzal is, hogy fejleszteni kell, meg azzal is, hogy pályáztatni kell, ha lejár egy szerződés. Csak valahogy olyannak érzem, mintha nekiállnék felújítani egy albérletet, amiben jövőre már lehet, hogy nem is én lakom.”
 • 25. pc 2010. szeptember 23. 08:39
  „Egybuszos! A 10-es hozzászólásodtól kinyílt a zsebemben a bicska!!!
  "10. egybuszos 2010.09.22. 18:16
  Nem kötelező velünk utazni, megleszünk nélküled."
  Ilyen primitív hozzáállás mellett felesleges bármilyen beruházás! Szinte látom magam előtt azt a megkeseredett embert, aki jól beletapos a gázba, mikor látja, hogy valaki rohan a busz után, mert ez a legnagyobb öröme az életben, mert ez hatalom... Na innentől, jöhet akármilyen fejlesztés, aki teheti autóval jár, aki meg nem az gyalog vagy biciklivel!
  Ja, és azért ne légy annyira biztos abban, amit írsz (megleszünk nélküled), üres busszal neked sem sokáig kell köröznöd a városban!”
 • 24. Laccie 2010. szeptember 23. 06:57
  „Ez kell nekünk?!

  A buszok lassan szét esnek... Nem baj. Fő, hogy tudjuk, hogy hol rohadt le.
  Erre van pénz.

  No comment!”
 • 23. egybuszos 2010. szeptember 23. 00:01
  „1soproni
  Az 5-ös hozzászólásodhoz még annyit, hogy a kérdésedet megtalálod a http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/fedelzeti_szamitogep_utasszamlalo_es_zoldkero_a_soproni_buszokon/2179862 oldalon, mert ez az oldal a http://www.nyugatmagyar.hu/soproni_hirek/fedelzeti_szamitogep_utasszamlalo_es_zoldkero_a_soproni_buszokon/2179862/”
 • 22. egybuszos 2010. szeptember 22. 23:46
  „1soproni
  A Kisalföld Volán egy Győr központú vállalat, amely szerződés szerint végez szolgáltatást a megye területén. Mivel az a szerződés, amely a Volán és az önkormányzat között létrejött idén dec. 31.-én lejár, ezért pályázatot kellet kiírni. Azt hogy a pályáztató ilyen feltételeket írt ki, az ugyebár nem a mi dolgunk. Ezt az Uniós pályázatot a KV.ZRT és az önkormányzat ha jól emlékszem kb. két éve nyerte meg, csak akkor azért nem került kiépítésre, mert az önkormányzat nem tudott, vagy nem akarta befizetni a ráeső 10%-ot, és ha jól tudom volt egy olyan kritérium, hogy ezt a projektet két éven belül alá kell írni, és el kell kezdeni a kiépítést mert különben elveszett volna ez az összeg. Tájékoztatlak, hogy a buszokon már elkezdték a szerelést, tehát lesz, és működni is fog.
  A feltöltő kártyás rendszer szerintem is jó lenne, csak kérdezném, hogy vannak-e olyan becsületesek az emberek (természetesen tisztelet a kivételnek) akik tényleg akkor csekkolnának, amikor leszállnak, és nem néhány megállóval korábban. Bár lehet hogy a bankkártya formátumú kártya lesz a jövő és nem a papíralapú bérlet vagy jegy, amit bármikor fel lehetne tölteni. A mai technikai világba nem lehetetlen. Remélem a válaszom megfelelt, további tisztelettel: egybuszos.”
 • 21. ssmd 2010. szeptember 22. 21:31
  „A Kőszegi útra tervezett aluljáró is közös projekt - ott a GYSEV a város partnere. Szóval bár Fodor polgármester mint saját sikerét ünnepli mindkettőt, valójában közös siker: a városé, a cégeké és azoké a szakembereké, akik győztes pályázati anyagot készítettek.

  Somogyi Miklós, Városvédők”
 • 20. ssmd 2010. szeptember 22. 21:19
  „2010. áprilisi soproni kgy. döntés II.:

  "Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata kötelezettséget vállal arra, hogy a ,,Helyi és helyközi közlekedés integrációja Sopronban és vonzáskörzetében" című pályázat keretében a bruttó 118.567 E Ft összegű építési, és hozzá kapcsolódó egyéb munkák önerejét biztosítja 17.785 E Ft összegben a 2010-2012. évi
  költségvetése terhére."”
 • 19. ssmd 2010. szeptember 22. 21:17
  „2010. áprilisi soproni kgy. döntés:
  "Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése a ,,Helyi és helyközi közlekedés integrációja Sopronban és vonzáskörzetében" c. pályázat megvalósításával és ennek érdekében a NYDOP-2009-3.2.1/B pályázaton történő részvétellel egyetért. Partnerséget vállal a Kisalföld Volán Zrt.-vel abban, hogy a pályázaton Sopron
  Megyei Jogú Város autóbusz közlekedésének korszerűsítése és átalakítása érdekében közös pályázatot nyújt be. Felhatalmazza Dr. Fodor Tamás polgármestert a konzorciumi megállapodás, és a pályázat sikeréhez szükséges dokumentumok, nyilatkozatok aláírására, a pályázati dokumentáció benyújtására.
  Felelős: Dr. Fodor Tamás polgármester"”
 • 18. ssmd 2010. szeptember 22. 21:16
  „13. >> Közös konzorcium pályázott és nyert a ,,Közösségi közlekedési infrastrukturális beruházások"
  című pályázaton. ld.:
  http://portal.sopron.hu/alfresco/d/d/workspace/SpacesStore/6adc9163-48b3-11df-adef-219cafa62e88/kozossegi%20kozlekedes%20palyazat.pdf”
 • 17. 1soproni 2010. szeptember 22. 19:06
  „12!
  De Sopron nyerte a pályázatot, vagy a Kisalföld Volán?”
 • 16. Környezetmérnök 2010. szeptember 22. 19:00
  „Mint laikus ebben a témában. Ha a Kisalföld Volán felszereli eme kütyükkel a buszokat, és a későbbi tendert nem ők nyernék el, akkor a buszaik "visszakerülnek" Győrbe, tehát a vesztenivalójuk talán csak a kihelyezett automatákból származik, bár azokat is ellehet vinni. De ez csak az én meglátásom.”
 • 15. 1soproni 2010. szeptember 22. 18:36
  „Kedves egybuszos!
  Személyeskedés részemről befejezve. Szerencsére ritkán kényszerülök buszra.
  Felvilágosítanál az 5-ös hozzászólásomban észrevételezett dolgot illetően? Miért készül ilyenre a Kisalföld Volán, ha a pályázatot csak nov. 30-án értékelik?
  De hogy esetleg valami építő jellegűt is mondjak:
  Nem hiszem, hogy be lesz vezetve, mert csak az utasoknak lenne jó, a társaságnak nemigen. Mi lenne, ha lehetne feltöltőkártyás bérletet venni, amit felszálláskor és leszállás előtt is csekkolhatnának az utasok, és tényleg csak a megtett út után fizetnék a viteldíjat.”
 • 14. egybuszos 2010. szeptember 22. 18:16
  „Nem kötelező velünk utazni, megleszünk nélküled.”
 • 13. 1soproni 2010. szeptember 22. 18:11
  „Mi is büszkék vagyunk a buszsofőreinkre! Mindig lehet repkedni a buszon a fékezésekkor :)”
 • 12. egybuszos 2010. szeptember 22. 17:58
  „Még szerencse hogy ennyi értelmes lény van a vároaba, akik nem tudnak elolvasni és értelmezni egy cikket. Büszkék vagyunk rátok!”
 • 11. 1soproni 2010. szeptember 22. 17:07
  „Szegény sofőrök le-fel fognak ugrálni a buszról, hogy megmaradjon a járatuk.”
 • 10. Goldman 2010. szeptember 22. 17:06
  „5: Gondolhatod....A Volán az úr. Ekkora felesleges pénkidobást erre! Máshol meg örülnének 1milkának, hogy az óvoda tetejét megcsinálhassák. Fel nem tudom fogni, hogy kik azok az agyamentek akiket ilyen baromságra rá tudnak beszélni. Valami büdöset érzek. Ég a bunda....”
 • 9. 1soproni 2010. szeptember 22. 16:57
  „Nézd már! Csak nem eltűnt a hozzászólásom? Na akkor még1x:
  Mi lesz, ha nem a Kisalföld nyeri a pályázatot? http://www.nyugatmagyar.hu/soproni_hirek/helyi_buszkozlekedessel_kulfoldi_ceget_is_megbizna_sopron/2176978/
  Vagy ez már lejátszott meccs?”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékműveket fogadnak örökbe a soproniak

A helyi emlékműveket, szobrokat "örökbefogadó" mozgalmat indítanak soproni polgárok; első hivatalos… Tovább olvasom