Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

`Februárban azt hittük, elég lesz a tüzelő - tévedtünk`

Élénk a forgalom a tűzép telepeken. Az elhúzódó tél miatt jól fogy a fa és a szén, de hiány nincs, az árak viszont emelkedtek.

A megkérdezett tűzép telepek szerint az idei télen átlagos volt az eladott tüzelő mennyisége, viszont időben jelentősen eltolódott a forgalom.

- Tavaly decemberben, idén januárban valamelyest kevesebb fát és szenet adtuk el, ám ezt a február és a március behozta - nyilatkozta megkeresésünkre Fekete István, a fertőszentmiklósi tüzép tulajdonosa.

A február és a március behozta a lemaradást. Fotó: illusztráció
A február és a március behozta a lemaradást. Fotó: illusztráció


- A közelmúltban pedig megélénkült a kereslet. Néhány héttel ezelőtt sokan azt hitték, hogy kitartanak, de úgy tűnik, tévedtek. Nem ritka az olyan vásárló, aki egy-egy alkalommal egy mázsánál is kevesebb mennyiséget kér. Talán azért, mert bíznak, hogy jön a jó idő, s talán azért is mert egyre kevesebb az emberek pénze. S ez utóbbi állítás kétszeresen is igaz lehet.

Mint megtudtuk, a szén árát nem csak a nagykereskedők állapítják meg. Ezt jelentősen befolyásolja a forint árfolyama.

Akkor, amikor 300 forint körül van az euró középárfolyama, száz forintokkal is többe kerülhet a külföldről behozott szén.

- Tüzelőből hiány nincs, de a többi kereskedővel együtt azon az állásponton vagyunk, hogy az ilyen drága szénből, csak annyit hozassunk a telepekre, amennyi biztosan elfogy - folytatta Fekete István.

- Azt tapasztaltuk, hogy nyáron általában erősödik a forint, így kedvezőbb áron juthatunk a szénhez. S ezt már egyre többen ki is használják. Korábban az őszi fűtésre való felkészülésként nagy mennyiségben augusztusban adtunk el tüzelőt. Ezt tette ki majdhogynem a forgalmunk negyedét. Ez most előbbre tolódott, nem ritka, hogy már júniusban is vásárolnak.

Ezzel egyrészt kedvezőbb áron jutnak a szénhez, másrészt a meleg miatt annak víztartalma is kevesebb.

Fekete István azt mondja, találkozik olyan vevőkkel is, akik gázzal fűtenek, de a biztonság kedvéért szenet, fát, fabrikettet is vesznek. Aztán, ha akadozik a gázellátás, vagy az áramszolgáltatás, akkor áttérnek a vegyes tüzelésű kazánra, vagy befűtenek a kandallóban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat: 65 millió forintot nyert a soproni Lackner-iskola

Jelentős összegű, vissza nem térítendő támogatással gyarapodik a Jereván lakótelepen működő Lackner… Tovább olvasom