Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Farmeros, e-mailes Nóra

Üdítően friss, mobiltelefonos, farmeros, e-mailes Nórát látható a soproni színház új darabjában.

Üdítően friss, mobiltelefonos, farmeros, e-mailes Nórát láthattak a színházrajongók a soproni Petőfi Színház hétvégi bemutatóján. Az Ibsen-mű XXI. századi adaptációja is jelzi, a házasságból kitörő asszony alaptörténete időtálló.

Jelenet a darabból
„Csak így tovább" – ha még élne, a premier után valószínűleg e szavak kíséretében veregette volna vállon atyailag Henrik Ibsen (1828–1906) a fiatal rendezőgenerációhoz tartozó Galambos Pétert, aki üdítő merészséggel, napjaink elgondolkodtató és hihető históriájaként állította színpadra a norvég író 1879-ben alkotott drámáját, a Nórát. A farmernadrágos címszereplő, a mobiltelefon, a számítógép, az e-mail – s nem utolsósorban a ma használt köznyelvi fordulatok sora – egy csapásra közelivé, átélhetővé varázsolta számunkra az egzisztenciára, pénzre, házasságra, szerelmi háromszögre, félelmeinkre hagyatkozó történet mondandóját. A vizuálisan operáló, szellemesen áttűnéses díszlet is a rendező mesteri munkája. Már az első színpadképváltáskor nyugtázhattuk, ötletes, izgalmas előadásnak leszünk részesei.

A legjobb szereplők

A Nóra premierjét követően a Pro Kultúra Sopron Kht. Nagy-Kálózy Esztert és Selmeczi Rolandot – mint a két legjobb teljesítményt nyújtó színészt – jutalmazta 100-100 ezer forinttal.
A lakás nappalijának falát övező könyvek „levegővé" válásával egyik pillanatról a másikra a dolgozószobában találhattuk magunkat, majd a következő jelenetnél – a könyvespolc látványának „megteremtődésével" – újra a nappaliban. A színpad tárgyainak közös tulajdonsága pedig a „mintha" volt: a „mintha pohár, mintha üveg, mintha asztal, mintha karácsonyfa" keltette érzés azt sugallta, ez a házasság is mintha egy „minthakapcsolat" lenne; mindez talán azok számára is előrevetítette a befejezés drámai fordulatát, akik esetleg még nem ismerték Ibsen Nóráját.

Kiemelkedő alakítások

A címszereplő, Nagy-Kálózy Eszter tüneményes, felejthetetlen alakítást nyújtott szenvedéstűrésben éppúgy, mint kellemben, nőiességben, anyaságban, őszinteségben és elhallgatásban. Sokat veszít majd vele a soproni színház, hiszen úgy hírlik: a jövő szezonban már nem szerződik a Petőfi társulatához. Telilalálat volt a férj szerepét a szikár, némi skandináv vonással is megáldott Jászai-díjas művészre, Horváth Lajos Ottóra osztani. Selmeczi Roland a család barátja, Kovács Nóra a régi barátnő, míg a cselekménysorozat egyik fő mozgatójának figurája szerepében Bregyán Péter kapott lehetőséget kiemelkedő alakításra. Végezetül: Ibsen – és Galambos Péter – soproni Nóráját jó szívvel ajánlhatjuk az ország valamennyi színházrajongója számára.

A SOPRONI SZÍNHÁZ MŰSORA >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a körforgalom

Április 30-án adják át a soproni Kossuth utca – Táncsics utca kereszteződésében épülő… Tovább olvasom