Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Fantomkúria Egyházasfalun

Egyházasfalun a helybéliek sem tudták egész pontosan megmondani, hol található az Ebergényi-kúria. Annyi biztos, az egykori főúri kúria szerepelni fog a megyénk kastélyait felsoroló kiadványban.
Egyházasfalun lassan a feledés homályába vész egy történelmi család szálláshelye, a XIX. század elejéről való Ebergényi-kúria. Akadt, aki még sosem hallott róla; volt, ki a varrodánál jelölte meg a főúri lakot, míg az egyik helybéli szerint azt már régen lebontották. Végül Varga Imre Győrben élő főesperestől tudjuk – aki három évtizedig volt plébánosa a falunak –, hogy az egykori Kalot-népfőiskola napjainkban üresen álló épülete fűződik az Ebergényiék nevéhez.

Dudva az udvaron

– Az Ebergényi-kúriában az államosításig egyházi jellegű oktatás zajlott – emlékezik gyerekkorára Major Antalné nyugdíjas, tősgyökeres egyházasfalui lakos. – Sok évtizeddel ezelőtt barátnőmmel alkalmanként felkerestük a helyet, amelynek csodaszép virágoskertje volt. Úgy tudom, idővel szolgálati lakásokat alakítottak ki benne, meg magtárként is üzemelt. Ma már elég leromlott állapotban van a kúria, s dudva nő az udvaron...
– A tömböt visszaigényelte a népfőiskolai szövetség, s az önkormányzat 1994-ben ingyen vissza is adta az ingatlant – tájékoztat Lukács Antalné, a falu jegyzője.

– A szerződésben az állt, hogy ismét népfőiskolai jellegű intézményt alakítanak ki benne, de a pénzhiány miatt semmi nem történt. Arról is szó volt, hogy börtönviselt emberek utógondozója lesz az épület, ám ebből sem lett semmi. Az önkormányzat végül 2001-ben 700 ezer forintért visszavásárolta az épületet, amelyet most eladásra kínál, nincs pénzünk a rehabilitációra. A 9 ezer négyzetméteres telken álló, 350 négyzetméteres hasznos alapterületű épület iránt Pestről és más vidékekről is érdeklődtek, vásárló azonban nem akadt. Csak a pályázatokban bízhatunk, hogy felújíthassuk a tömböt, a hasznosítás még ekkor is fogós kérdés marad. Befektetőre várunk tehát...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ivanics a középmegoldás

Ivanics Ferenc személyében új elnököt választott tisztújító ülésén a Fidesz Magyar Polgári Szövetség… Tovább olvasom