Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Falun élők hátrányban

A vidékiek keveset panaszkodnak az egészségükre, arányaiban mégis többen szenvednek valamilyen krónikus betegségben.
A vidékiek keveset panaszkodnak az egészségükre, arányaiban mégis többen szenvednek valamilyen krónikus betegségben. Az okok a vidéki és városi ember életfelfogásában lévő különbségekre vezethetők vissza.

Megyénkből is érkeztek háziorvosok, védőnők, szociális munkások, családsegítő és gyermekjóléti szakemberek a Vas megyei Horvátzsidányba, ahol a Magyar Falu-egészségügyi Tudományos Társaság szervezett négynapos konferenciát.

A megbeszélések fő témája, miként lehet rávenni a vidéken élőket, hogy időben forduljanak orvoshoz, ne csupán az utolsó pillanatban.
A szervezők a szakmai munka mellett az érdeklődőknek előadásokat tartanak a leggyakoribb szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegségekről.

A helybéli hetvennyolc éves Pusler Márton is elment a szűrővizsgálatokra. Mint mondja, legutóbb 1993-ban volt kórházban. Akkor Sopronba utalták be a térde miatt. Az elmúlt tizennégy évben csupán azért ment el orvoshoz, hogy gyógyszert írasson fel. Úgy gondolja, a kis baj házilag is kikúrálható, felesleges nagy ügyet keríteni neki.

– Az idősekben mélyen él az a mentalitás, amely szerint az a betegség, ami nem gyógyul meg magától, nem is gyógyítható – hivatkozott a korábbi felmérésekre dr. Simek Ágnes, a társaság elnöke. – Így sok esetben későn, már csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor csökken a kezelés eredményessége vagy komolyabb beavatkozást igényel a gyógyítás. A hátrány ott is mutatkozik, hogy a vidékieknek sokszor egy egész napját elviszi az orvosi vizsgálat, kezelés, amire sajnálnak kivenni szabadságot. Ehhez jön még a mozgásszegény életmód, ugyanis faluhelyen még nem divat edzőterembe, tornára járni. Az alapellátás felszereltségében viszont nem lehet különbséget tenni falu és város között, ugyanis az alapvető műszereket és eszközöket törvény írja elő.
A doktornő szerint az életmódban is jelentősek a különbségek. – Vidéken még mindig nagy hagyománya van a zsírral főzésnek, ez pedig károsan hat az érrendszerre – folytatta a szakember. – Pozitívum viszont, hogy a kutatások szerint a vidéken élők nyugodtabbak, valamint a levegő is lényegesen tisztább.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határon átnyúló vízvezeték

A vízellátás határon átnyúló fejlesztéséről írtak alá tegnap szándéknyilatkozatot Sopronban, a Hotel… Tovább olvasom