Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 8°C Még több cikk.

Falu kontra város

Fertőrákos - A falvakban sokkal többe kerülnek az alapvető élelmiszerek, hiszen ott a vegyesboltoknak nincs versenytársuk. Sokak szerint a kereskedők többsége vissza is él ezzel, és kétszeres áron mérik portékájukat. De a kisebb falvakban a kérdés ma már az: legyen helyi bolt drága portékával vagy sem?
– Én megkapok mindent itt a faluban, nincs panaszom sem a választékra, sem pedig az árakra – mondta a fertőrákosi Szijártó Lajosné. – A nagy ABC-ben még tőkehús is van, és kedvesek az eladók. Idős vagyok, nem tudok cipekedni, jó, hogy itt minden kapható – tette hozzá búcsúzóul.

A piros-zöld logós üzletben a hús a szemnek tényleg kellemes látványt nyújt, de a karaj kilója éppen 500 forinttal kerül többe, mint a soproni hipermarketben. Viszont minden kapható, amire szükség lehet a háztartásban.

A faluban sétáló középkorú férfi szerint a legfőbb gond az, hogy itt legfeljebb délután 5 óráig várják a vevőket, így ha az asszony elfelejtett valamit az esti vacsorához, mást kell főznie. – Anyám 77 éves, és esküszik a szupermarketekre. Biztosan megszédítette a hatalmas választék, amit ott kínálnak. Az idősebbek megbeszélik, hol mi olcsóbb a prospektusok szerint, s mivel nekik ingyenes az utazás és idejük is akad, szívesen bebuszoznak akár néhány forintos kedvezményért is a városi üzletekbe – mesélte.

Szijártó Lajosné elégedett a helyi, falusi bolt kínálatával és áraival.
Szijártó Lajosné elégedett a helyi, falusi bolt kínálatával és áraival.

Aki tud tehát, az beutazik a városokba az olcsóbb végösszeg reményében, még az idősek közül is. Hiszen a nyugdíj kicsi, ármustránk szerint pedig a termékek többségénél jókora különbségek adódnak. Míg egy liter tej a fertőrákosi kisboltokban 199–232 forint, addig a soproni hiperekben már 115-ért is vásárolható.

A cukornál mintegy 40 forintos a különbség, az olajnál 150 forintos literenkénti eltérést is tapasztalhatunk.

– Nem könnyű talpon maradni a kis üzleteknek a mai világban – mondta el véleményét Hantó Károly, aki 2005 óta vezet vegyesboltot Fertőrákoson. – Nekünk is az a legjobb reklám, ha minél olcsóbbak lehetünk, de hát a nagy üzletekben nem vásárolhatunk és megdrágítja az árakat a szállítási költség is. Úgy kell könyörögnünk, hogy egy néhány tételes csomagot ide kihozzanak, nem kifizetődő ez az értékesítőknek. A lehető legkisebb árréssel dolgozunk néhány ezres napi bevételért. Egyetlen taktikánk, hogy személyes kapcsolatot igyekszünk kiépíteni minden egyes szállítóval, így jó árat tudunk elérni és a megfelelő minőségben is biztosak lehetünk – tette hozzá.

Nem könnyű talpon maradnia a vidéki, kis üzleteknek – mondta el Hantó Károly, aki 2005 óta vezet vegyesboltot Fertőrákoson. Fotó: Magasi
Nem könnyű talpon maradnia a vidéki, kis üzleteknek – mondta el Hantó Károly, aki 2005 óta vezet vegyesboltot Fertőrákoson. Fotó: Magasi

A személyes kapcsolatra utalt az utca embere is. Jó, hogy ismerik a sarki fűszerest, aki akár meg is rendeli nekik, ha kurrens árura van szükségük. Ezzel szemben a szupermarketekben eligazodni sem könnyű, és segítőkészségben is hiányt tapasztaltak. A falujukban viszont akár félre is teszik nekik az árut, sőt – zárójelben jegyezzük meg –, olykor hitelt is kapnak a vásárlók.

A verseny tehát egyelőre döntetlenre áll: olcsóbb a város, de kell a helyi bolt akkor is, ha drágább.

Olvasóink írták

 • 13. Sottomarina 2009. február 20. 15:47
  „két megjegyzés, aztán lehet nyugodtan küldözgetni a farncba:

  1. a cikk megjelenésének napján a faluban a literes Vénusz étolaj 30 Ft-tal volt olcsóbb, mint a Tescoban.

  2. Valaki emlékszik még arra, hogy az emlegetett emblémájú bolt hogyan nézett ki januárban? és hogyan most?

  bye”
 • 12. csigaZ 2009. február 17. 22:19
  „Albatrosz te egy lusta fasz vagy.
  A másik kollégád meg a képen nem lát a gőgtől. Szegény nyugdíjas. Az tény,hogy aki nem tud bejárni Sopronba az ráfizet.”
 • 11. civac 2009. február 16. 11:14
  „Azért én megnézném annak a tejnek meg a húsnak a minőségét, amit a hipermarketekben lehet kapni.
  Megkérdezhették volna azt az nyilatkozót, aki fájlalja, hogy öt óra után már nincs nyitva bolt, hogy ő hány műszakban dolgozik. Egy kis odafigyeléssel megoldható, hogy az ember megvegyen mindent, ami a vacsorához kell. Ha pedig elfelejtett valamit, hát így járt. Az okmányirodába sem lehet bemenni este 10-kor, pedig én akkor érnék rá. :)”
 • 10. matriné 2009. február 15. 12:52
  „Igaz minek is lelnének önellátók a falvak, amikor a városokban is lerombolták a jó termelő üzemeket. A falvakban is sikerült kiirtatni az állatok nagy részét!
  Mint írtam olyan vezetők kellenek a falvakba, akik a lakosság érdekeit nézik nem a kizsákmányolókét.
  Ezt kellene nekik, a szolgáltatók gátlástalan díj bezsebelésiknél is tenni. Akár két három falu vezetői is összefogva képes lenne kiváltani a víz és az áram szolgáltatókat is. A szemeteseket pedig a valóban elszállított szemét után számoltassák a díjaikat. Igaz úgy könnyebb,hogy rendeletet alkotnak és kötelezik a lakósságot. De vajon ezt akarja lakosság vagy csak a képviselők akarják így? Szerintem nincs számon kérve a választottaiktól az mire képesek és mi is ami elvárható tőlük a posztjukon. Szerintem nincs vége a falvakban akóknak, amíg képesek berendezkedni önellátásra és egymás támogatására esetleges áru-cseréjére, ha a pénzt már kizsebelték tőlük egészen!”
 • 9. pancser 2009. február 15. 09:45
  „Az a r....t Tesco, mindenki szidja pocséka az áru, csak azt nem értem miért van tele dugig? Tegnap délelőtt alig találtam parolóhelyet, az összes pénztár üzemelt. Hát nem furcsa kérdezem a szupermarketfóbiásoktól? Ja és jártam az őstermelői piacon, a jeges szélben alig lézengtek néhányan, az egyáltalán nem biztos hogy jó minőségű őstermelői árút keresve. Az alma megfagy a hidegben, a tojás szintén akárcsak a vevő. Ne legyünk elfogultak egyik irányban sem bízzuk az emberekre, mit akarnak. Az emberek már mozgékonyak, néhány km nem távolság, a kisboltoknak nem sok esélyük maradt! Ne sirassuk azt aminek az ideje lejárt!”
 • 8. matriné 2009. február 15. 09:01
  „Szerintem a CBA üzletláncnak kellene terjeszkedni a falvakba is. Van olyan friss árujuk is amit a TESCÓ ötszörös árral árul. De persze, ha a " kisboltok" felvásárolhatnák az őstermelők háztájiban termelt áruikat, akkor a falvakban is sok élelmiszer olcsóbb lehetne! Vagy, ha az önkormányzatok heti piacot és fedett helyiséget biztosítanának a falvakban is ezzel le lehetne törni a multi cégek árai még jobban.”
 • 7. joco 2009. február 14. 18:43
  „"Okostojások"
  - egy hegykő Sopron buszjegy kb annyi mint egy "városi"b.jegy
  - a legtávolabbi falubol is kb 30-40 perc alatt elérhető Sopron-Öcsém Bp.-en 1,5 orát utazik munkahelyére és vissza-
  a kistételben vásárlás- "falusi kisboltoknál- mindig drágább volt /lesz a világ összes táján.Na miért? pld: szállitási klts. miatt is.”
 • 6. albatrosz 2009. február 14. 10:39
  „---LOBBÓ 71-nek. A kisboltos nem szerezhet be árut a TESCÓBAN, mert az nem nagykereskedés! A kisboltos nem engedheti meg magának, hogy a tescóban beszerzett pocsék áruval rontsa a hirnevét! Tavaly egy kisboltban fültanuja voltam,amikor egy vásárló azt panaszkodta az eladónak, hogy a tescóban vásárolt olcsó szilveszteri virslit a kutyája sem ette meg! Na ennyit a tescós áruk minőségéről!”
 • 5. albatrosz 2009. február 14. 10:32
  „Okostojások! A városba beutazás ingyen van?”
 • 4. Lobbo71 2009. február 14. 08:47
  „Nálunk egy csomó cuccot olyan áron árul a kisbolt, hogy ha a tescoban szerezné be az árut, akkor is 50%-os haszna lenne rajta. Szóval nem kell őket sajnálni, kihasználják, hogy sokan nem tudnak bemenni a városba vásárolni.”
 • 3. hehe08 2009. február 13. 21:02
  „Én is teljesen egyetértek!!!!!!

  Ez a lényege a globalizációnak!!!!!!!!
  A szerencsétlen egyedül sosem fog tudni olyan áron beszerezni sem amennyiért egy multi eladni tudja.....
  Ezért megy tönkre minden ország!!!
  A globalizáció ellenesség nem fasizmus (és még miket nem mondanak róla az emberek), hanem a saját magunk védelme!!!!!

  Szóval ez a cikk igazán ész nélkül íródott!!!! Sajnálom!
  A Kisalföld igazán írhatna egy helyreigazító cikket amiben bocsánatot kérnek azért, hogy ész nélkül megvádolnak embereket nem ismerve a részleteket.....”
 • 2. előrelátó 2009. február 13. 20:12
  „Albatrosz: Egyetértek!”
 • 1. albatrosz 2009. február 13. 18:43
  „A falusi kisboltok nem azért árulnak drágán mert harácsolnak! Eleve nem jutnak hozzá olcsón a forgalmazott árukhoz! A beszállitóktól nem kapnak mennyiségi kedvezményeket,mert nem rendelnek annyit, ---mert értelmetlen lenne egy falusi kisboltnak egy féle áruból több százezer forintért, vagy több tonnát berendelni, ha ugysem tudja eladni! A megyében már tucatnyi községben pont ezért, már egyáltalán nincs élelmiszerbolt,sőt sok helyen márkocsma sincs! Ugyanakkor a falusi kisboltnak is kell adót,járulékot rezsit fizetni,és semmilyen adókedvezmény nem illeti meg. Azoknak a falusi kisboltosoknak akik még kitartanak,hálásak lehetnek az ott lakók, hogy nem muszály 10-15 km-t utazniuk,ha valamit vásárolni szeretnének!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mentésügy megszállottja

Sopron - A nyugalmazott vezető mentőtisztnek, Tuba Jenőnek a közgyűlés Sopron szolgálatáért díjat… Tovább olvasom