Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Fájó szívvel búcsúztak Soprontól a színészek

Véget ért az évad a Petőfi-színházban. A színészek pedig elbúcsúztak Soprontól.

Mint arról portálunkon beszámoltunk, a korábbi évek társulatából, a fellépő művészek közül egyedül Koncz Gábort láthatjuk majd a 2012-13-as évadban Sopronban.

A teátrum, három korábbi meghatározó színészével beszélgettünk soproni élményeikről, a változásról, a jövőről.

Mikó István: Látogatóba jön Sopronba

Egy biztos, életemnek jelentős részét tettei ki a soproni színház - kezdte Mikó István. - Az 1990-es évek elején, az első önálló társulat megalakulásától számítva tíz éven át igazgató voltam. Majd kis szünet következett, és az elmúlt öt évben ismét felléphettem Sopronban. Mondhatni, a színészi pályafutásom felét a városban töltöttem el. Abban a városban, amelyhez rokoni szálak és oly sok szép emlék fűz. Fárasztó volt a munka, a sok utazás az igaz, ám a közönség szeretete mindenért kárpótolt. A nézőktől azt kérem, hogy ne forduljanak el a színháztól. A változás már-már örök érvényű, felbukkannak új dolgok, a régiek háttérbe szorulnak. Egyedül a közönség az állandó, akikért „ha kell meghalunk a színpadon".

Mikó István így folytatta: a színházban egy nagyszerű műszaki gárda jött össze, a törzstagok még az én igazgatóságom alatt kezdték a munkát. Őket nem elsősorban a pénz motiválta, hanem a színház szeretete, s nem mellesleg jó volt velük együtt dolgozni. Kívánom, hogy a jövőben is legyenek hűségesek a színházhoz.

- A színészettől nem szakadok el, ugyanis a Turay Ida társulattal továbbra is fellépünk - tette hozzá Mikó István. - A közönség szavazatai értelmében megkaphattam az örökös tagságot, ám ez nem jelenti azt, hogy örökké a soproni színházban kell szerepelnem. Az azonban bizonyos, Sopronba most csak látogatóba jövök, és személyi okok miatt helyi színházi előadásban egyelőre nem szándékozok részt venni. Az, a kulturális finanszírozás hibája, hogy a színészek egy munkából, egy társulatból nem tudnak megélni, így kénytelen más feladatokat is elvállalni.

Győri Péter: Örökös tag lett

- Esetemben nem túlzás azt mondani, hogy Sopronban lettem színész -
fejtegette Győri Péter. - Összesen tizenöt éven át léphettem színpadra. Az elmúlt években oly sok szép szerep talált meg. A kisebb alakításokat is ugyanolyan odaadással igyekeztem megformálni, mint például a La Mancha főszerepét. Sopronban egy igazi művész közösség jött létre. Az itteni próbák, bemutatók alatt, mivel messze voltunk a családunktól, a lakhelyünktől, kizárólag az előadással tudtunk foglalkozni. A közönség szavazatai alapján kaptam meg az örökös tag kitüntető címet, s úgy alakult, hogy ezt nem tudtam megköszönni a közönségnek. Ezt ezúttal megteszem.

Győri Péternek az elmúlt héten volt az utolsó fellépése, de az elmúlt napokban 4-5 órát aludva végigjárta Sopron utcáit, épületeit, az erdőt.

- A helyiek mindig megszólítottak, és a hogyan továbbról érdeklődtek - említette. - Megható volt érezni a szeretetüket, s azt is, hogy ez a lokálpatrióta város befogadott. S nem azért, mert ismertek korábbról például a Kisvárosból, hanem, ezt tényleg így gondolták.

Bregyán Péter: Igyekeztünk jó színházat csinálni

- Kilenc évvel ezelőtt az első előadásom után az utcán megszólítottak. Nagy öröm volt ez számomra - mondta el Bregyán Péter. - Mindig igyekeztünk jó színházat csinálni. Olyan előadást a nézők elé tárni, amely a zihált világunkban elgondolkodtat, kizökkent. Bíztam abban, hogy a közönség nem felejt bennünket a ruhatárban, hanem néhány napig téma volt a színdarabban látottak, hallottak. Ki kell emelnem a közönséget, a tőlük kapott szeretet.

Bregyán Péter kiemelte: a színész nem örökre búcsúszik. Amennyiben lehetősége lesz rá, akkor sort kerít arra, hogy az új társulat egy-egy előadását megtekintse.

- Hiányozni fog persze a város, az itteni barátaink jelentik a kapcsolatot - tette hozzá. - A színészek mindig is vándoroltak, egykoron gyalogszerrel, echós szekérrel, a technika fejlődésével pedig gépjárművön. Életmódot azonban nem lehet váltani. A lényeg ugyanaz, jó színdarabokat adjunk elő. Azt is tudni kell, hogy egy társulat, akkor tud igazán a városi kulturális, közélet részese lenni, ha legalább a színházi évadban itt él a városban. S ehhez pedig élhető lakások is kellenek.

Olvasóink írták

 • 10. S.Soproni 2012. május 29. 12:37
  „Mikó István nélkül nem sokat ér majd az egész! Szombathely is közel van!”
 • 9. lorant 2012. május 27. 11:17
  „Ezt most nem értem, Olajfa14. Ha ennyire szeretted a színészeket akik itt játszottak, akkor miért azt az igazgatót szidod akinek pont ezt köszönhetjük?! Ennyire ostoba nem lehetsz. Gondolom ez inkább előítélet mert még azt sem tudod, hogy működik a színház vagy talán pont savanyú a szőlő?
  Én is nagyon sajnálom, hogy vége megint egy jó korszaknak és szerintem inkább hálás kéne lenni azoknak akik ezt a jó kis csapatot idehozták, és a régiek közül meg visszahozták azokat akiket nagyon szerettünk. Remélem az új igazgató is lesz legalább ilyen jó a műsor és a színészek osszeállításában! Én drukkolok az újnak és minden jót kívánok a réginek!”
 • 8. Olajfa14 2012. május 26. 07:38
  „7. Igen, Feri. Te szereted Magyarországot és mindig is szeretted. A hatalom nem! Csak mondják, sikítják! Egyetlen mozdulattal elpucolnak mindent, ami az adott pillanatban nem tetszik nekik a városban vagy országosan! Embereket, szobrokat, emlékeket. Én szerettem úttörő és KISZ-es lenni, mert együtt voltunk és jól éreztük magunkat. Szó sem voltr politikáról! 1989 után mit hoztak? Semmit az ifjúságnak, volt egy gyenge próbálkozás a cserkész mozgalomra, de azt sem tudták végigvinni! Ami ment: az ország kirablása, majd elrablása. A "zemberek" emberei lennének a "vezetőink"? NEM! A főnökök emberei. Országosan, városokban, falvakban. Baj van és bajban vagyunk. Az utcára tett színészek, ahelyett, hogy a madame-ot elküldték volna és hozták volna az új vezetőt. Embereket büntetnek, színészeket, nézőket egy alkalmatlan színházigazgatóért. Mindenütt a "színházban".”
 • 7. sogorferenc 2012. május 25. 22:15
  „IGEN, a legnagyobb baj, hogy a jelenlegi vezető garnitúra, pont ezt akarta meghaladni a rendszerváltással, hogy ne fentről mondják meg...! Ismét eljutottunk oda, hogy mit akar a város, a "zemberek" az másodlagos, a hatalom MIT AKAR! az a fontos, de tudja-e a hatalom, hogy mit akar?! tudja-e, hogy ugyanúgy mint elődjei ők is a süllyesztőbe kerülhetnek?! Tudja-e, hogy a szobrokat le lehet cserélni, de egyszer az ő szobraikat is lecserélik majd az igazi emberek?? A ma embere (tisztelet a csendes kivételnek!) megélhetési ember, s ezt nem itélem el, mert élni kell,s a lefüggönyzött autóból nem lehet látni, de szomorú, hogy a kedvelt egykor megbecsült szinészeket --egy mozdulattal -- utcára lehetett tenni az új hatalom döntése alapján! Sajnos ez nem egyedi eset az egész ország ezen a "fejlődésen" megy keresztül! Szeretlek Magyarország!”
 • 6. Olajfa14 2012. május 25. 21:10
  „Ők hiányozni fognak! Vissza fognak jönni. Elég lett volna a Nemcsák familiát elküldeni.”
 • 5. harmathj 2012. május 25. 20:23
  „Nem lett volna szabad engedni, hogy elküldjék ezt a társulatot! Persze a városvezetőknek mindegy, úgysem járnak színházba, nekünk meg jó akármi azt gondolják. Másodszor küldték el a Mikót, Győrit, Nagy Gábort, Boros Zoltánt, Benkő Pétert, Nyírő Beát, a régi nagy csapatot.
  Hiányozni fogtok fiúk! És persze a hölgyek!

  Mi lesz itt még?”
 • 4. Baltazár 2012. május 25. 17:38
  „Az van mint az egész országban.

  Ami működik meg kell szüntetni. A döntéshozók remélem csuklanak a sok jókívánságtól amit ez ügyben kapnak...

  Köszönöm a sok szép estét és a szórakoztatást az egész társulatnak!”
 • 3. Kuvasz 2012. május 25. 15:24
  „Mindenki hiányozni fog, a teljesség igénye nélkül (talán Nemcsák nem), de mi van Sövegjártó Áronnal, a nejével, a többi höklgy színésszel. Miért küldik el őket, mikor annyira elégedettk voltunk velük?”
 • 2. elcsé 2012. május 25. 13:36
  „Bregyán Péter alakításai tetszettek a legjobban, na meg Pásztor Erzsié női részről.További sikerek a távozó színészeknek és ´´vastapsot".”
 • 1. bogote 2012. május 25. 12:48
  „ennyi. nagyon sajnálom hogy elmennek, főleg mikó fog hiányozni. többé nem megyek sopronban színházi előadásokra. keserű a szám íze. itt valami nagyon nem stimmel!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltörött a motoros lába Sopronban - fotó a balesetről

"Sopronban a Jereván lakótelepen autó ütközött egy motorossal" - írja Tudósítónk. Tovább olvasom