Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Fagyizó lány: csak jövőre?

Sopron - Valószínűleg idén sem készül el a Széchenyi téri fagylaltozó előtti területre szánt ˝Fagyizó lány˝ című szoborkompozíció.

 Kutas László szobrászművész más irányú elfoglaltságára hivatkozik.

– A Széchenyi téri fagylaltozónk teraszán eredetileg tavaly gyereknapon szerettük volna felavatni Kutas László Fagyizó lány című szobrát. Ez mind a mai napig várat magára – mondta érdeklődésünkre Dömötöri László vállalkozó.

A lokálpatrióta üzlettulajdonos saját költségén készíttetne stílusos szobrot a neves szobrászművésszel, előleget is adott neki, 1,3 millió forintot.

– Öt és fél millió forintos végösszegben állapodtunk meg, s távol álljon tőlem a türelmetlenkedés. De azt elszomorítónak találom, hogy az idei anyák napjára vagy a gyereknapra sem készült el a szobor. Amikor találkozunk, Kutas úr mindig biztosít arról, hogy elkészíti az alkotást.

Viszont már augusztus derekén járunk, lassan közeledünk a nyári szezon végéhez, s kezd szertefoszlani minden reményem, hogy még ebben az évben örülhetünk a fagyis lánynak...

A Fagyizó lány című szobor előkészületei már tavaly megtörténtek. A műalkotásra azonban még várni kell.
A Fagyizó lány című szobor előkészületei már tavaly megtörténtek. A műalkotásra azonban még várni kell.

– Feltétlen szándékomban áll, hogy elkészítsem a szobrot – hangsúlyozta Kutas László szobrászművész. – Sajnos az időhiány akadályoz abban, hogy ilyen irányú feladatomnak mostanában eleget tegyek.

Határidős megbízások várnak rám, ezek elsőbbséget élveznek. Ilyen például a Pest–Buda egyesítését aláíró óbudai polgármester szobra, valamint a németek kitelepítésének emléket állító soproni dombormű, s még sorolhatnám. Mindazonáltal nem feledkezem meg a Fagyis lányról sem, és remélem, hogy jövő tavaszra elkészülhetek vele. Mert sem kapkodni, sem a művészi színvonalból engedni nem áll szándékomban.

Olvasóink írták

 • 20. mézgaaladár 2009. augusztus 24. 13:25
  „A kép kerekedik. Azt viszont jól értem, hogy Kutas úr szívességből készíti a szobrot Dömötöri úrnak, és ezért a pénzes melókat előbbre teszi? Lehetséges, hogy ilyen nagy félreértés lenne a megrendelő és a művész között az árban? Ha ez igaz, és én lennék a művész helyében, én magamat is hibáztatnám és mindent megtennék az ügy megnyugtató rendezése érdekében. Mert egy biztos, Kutas úrnak nem ilyen reklámra lenne szüksége. Ugyanakkor azt is tudni vélem, hogy Kutas úr a mai napig tartozik a Festő köznél lévő híres soproni művészember szobrához tartozó kutya alakkal is. Talán megtudom, hogy ez is rosszindulatú pletyka?”
 • 19. hozsuzs 2009. augusztus 21. 08:35
  „Örülök, hogy a művész úr is megszólalt, így teljesebb a kép:)”
 • 18. Poppins 2009. augusztus 20. 17:09
  „moderálva 2x”
 • 17. Poppins 2009. augusztus 20. 17:09
  „Üdvözlöm Önöket. Kutas László vagyok.
  Elolvastam a Kisalföldben a ,,Fagyizó lány" cikket és a hozzászólásokat. Szeretném az itt olvasott tévedéseket kiigazítani.
  A cikkben szereplő öt és fél millió összegben sohasem állapodtunk meg, ez az összeg Dömötöri úr félreértéséből származhatott. Ha erről az összegről beszéltünk volna, én az alább leírtakat tudva, eleve időben közöltem volna, hogy ennyiért KÉPELENSÉG a szobrot megcsinálni.
  Ugyanis én elmeséltem neki korábban a Miskolcon felállított hasonló három női figurát ábrázoló szobrom történetét. Elmondtam, hogy ennek a szobornak a kivitelezéséért számlával, áfával 11 millió forintot kellett kifizetnem (a női figurák kivitelezésének díja darabonként 3 millió és a pad kivitelezése 2 millió forintba került). Ez a beszélgetés teljesen függetlenül a megrendeléstől, korábban zajlott le közöttünk. Dömötöri úrral már korábban is beszéltünk arról, hogy szeretne a kisplasztikáim után a miskolci szobor fotóját látva egy életnagyságú szobrot is. Én azt szívesen megcsinálom - mondtam. De a kivitelezést Dömötöri úrnak mindenképp állni kell, mert arra sajnos nekem nincs fedezettem. Hiszen az én soproni szobraim nagy része szinte teljesen csak önköltségen készültek (a Thurner szobor, a Balfi Aponyi portré stb. pl. a soproni főtéri Nikolits tábláért 500 000 forintot tudtak fizetni, amiből 450 000 forintot kellett a kivitelezésre költenem).
  Az időhiánnyal kapcsolatban az a helyzet, hogy mivel - mint általában az embereknek - nekem is valamiből élnem kell. Ha adódik egy olyan munka, amiért ha nem is sokat, de fizetnek, és a megrendelő erre szerződésben kötelezettséget is vállal - azt kell megcsinálnom. Ez a munka sajnos elsőbbséget élvez a barátságból és szívességből olykor szívesebben csinált szobrokkal szemben. A vita akkor alakult ki közöttünk Dömötöri úrral, amikor kiderült, hogy az elkészült padnak mennyi az ára. Én mindenképpen szeretném ezt a szobrot megvalósítani a megismert körülmények között is.

  Kutas László,
  a ,,kőszivű" soproni szobrász, aki magát mindig is soproninak vallotta.”
 • 16. sterlikildi 2009. augusztus 20. 16:54
  „Tisztelt levélírók!
  Nagyon érdekesek ezek a cikk nyomán megfogalmazott levelek. De Hölgyeim és Uraim Önök nincsenek tisztában a tényekkel. Én ismerem az egész történetet a kezdettől fogva.
  Dömötöri úr és Kutas művész úr között soha nem történt szerződéskötés, mivel már régi jó barátok, soha írásba foglalt határidő nem fogalmazódott meg, ahogy kialkudott összeg sem hangzott el és nem volt csak baráti kézfogás. Dömötöri úr nem kérdezett árat - csak baráti alapon kérte a szobor elkészítését. Kutas művész úr ígérete alapján elkezdte csinálni a szobrot (padon anya gyerekével). Művész úr csak azt kérdezte - ugye a pad is bronzból legyen-e. Dömötöri úr jóváhagyásával elkészült a bronz pad. Akkor beszéltek először pénzről. A dolog ott akadt el, amikor a baráti előleg nem fedezte a bronzöntőtől kapott számla kifizetését, a pad kivitelezési költségét sem - nem tudta kifizetni Kutas úr a bronzöntőt csak úgy, hogy kiegészítette az összeget a Balfi emlékműért kapott tiszteletdíjból. A pad ott áll a cizellőrműhelyben és várja, hogy a figurák rákerüljenek...Tehát a pad részletekben történt kifizetés ellenére IDŐBEN elkészült, csak azt várja, hogy egy újabb BARÁTI kézfogás megtörténte után a szobrász által javasolt öntő és cizellőrmester számlájával alátámasztva elkészüljön a szobor. De Dömötöri úr hozott egy másik bronzöntőt, aki olcsóbban dolgozik. Művész úr ez említett bronzöntő munkáját nem tudja elfogadni. Mert csak a saját megszokott és elfogadott munkatársaival szeretné a munkáját kiviteliztetni.”
 • 15. kellemetlen 2009. augusztus 19. 18:54
  „Szerintem a soproni polgároknak semmi közük két ember üzleti vitájához, és nem tartozik ide a Dömötöri Cukrászda berendezése és cukrászati remekművei (!). Az üzleti vitát intézzék el egymásközt, ha nem megy, kérjék a jó soproni Ügyvédurak segítségét. Ha szerződés kötetett, ez nem lehet probléma, egy ügyvédbojtár 2 óra alatt lezongorázza a fizetési felszólítást. Ha nincs szerződés, akkor hogy adott át Dömötöri úr cirka másfél millió forintot a szobrászművésznek? Ez esetben már veszélyesebb vizekre evezünk az 5 milliós végösszegről nem beszélve, de természetesen nem lehet erről szó, egy vállalkozó nem fordul ilyen esetben újsághoz. Ugye? :) Gondolom volt egy engedélyeztetés, egy árajánlat kérés, aztán egy szerződés... a többi nem ránk tartozna... Ha egyszer el is készül a fagyizó lányka szobra keserű szájízzel nézünk rá mi soproniak, az ilyen kellemetlen sárdobáló előzmények miatt. Közös erővel kívánjunk Kutas művészúrnak még több alkotásra szánt időt, ne felejtsük el közel 37 alkotása díszíti városunkat. Dömötöri úrnak pedig jó egészséget és ebben az ügyben sikeres végkifejletet és naná hogy egy fényképes címoldalt a Kisalföldbe a szoboravatásról. Ez lenne ezek után a minimum! :)”
 • 14. Beaubo 2009. augusztus 19. 15:45
  „Csabazs!
  A székek kényelmetlenek, majdnem mintha a földön ülne az ember! Egyszer spórolj össze 300 Ft-ot és igyál egy jó presszót ott, több idö úgyse fogod tudni tölteni ott, mert nem fogod jól érezni magad. Már síma plasztik székéken a Baumax-tól (ár 990 Ft) jobban ül az ember mint azokon!
  Nem szépek, és régimódiak a székek. Csak azért írtam Ausztria, mert ott ilyen bútorok még sohanem láttam egy város legfontosabb teraszán...
  Ez csak egy javaslat, hogy inkább erre költsön Dömötöri Úr a pénzét, ez sokkal fontosabb szerintem, mint egy fagyizó lány szobor.
  Most a Harrer is nagy konnkurencia jelent a Dömötörinek, hassonlítsátok össze az Ö új üzlet stílusát, bútorait a Dömötöriével - hát nem giccses? A sütik és a fagyi is jobb a Harrernél, nem tartalmazzák tartósítoszereket, mü színeket és olcsó magyar lisztet és vajat!”
 • 13. hozsuzs 2009. augusztus 19. 11:25
  „Hát ez tényleg komoly probléma...számomra ez kettejük ügye. Bár gondolom, ha nem Dömötöri úr lenne a "károsult", lehet, hogy nem olvasnánk róla itt.”
 • 12. Csabazs 2009. augusztus 18. 18:00
  „Tancs!#9

  Igen, a város lakót...

  Valamikor az adott szó IGAZ volt....”
 • 11. Csabazs 2009. augusztus 18. 17:58
  „Beaubo!#7

  Miért giccses egy 19. századot idéző szobor?
  Mi bajod a székekkel? nekem semmi, mivel nem az én pénztárcámhoz mérték azokat az árakat!
  Ha nem tetszik miért ülsz rá?

  Ausztriára meg kár hivatkoznod, ott megbecsülik a 19.századot!

  Hogy Dömötöri mire költi a pénzét,ahhoz gondolom semmi közünk.
  Azt viszont biztos forrásból tudom,hogy jótékonykodik és nem is keveset!”
 • 10. Csabazs 2009. augusztus 18. 17:51
  „Ha tudta Kutas művész úr, hogy nem áll módjában egy meghatározott időn belül elkészíteni a szobrot, akkor miért fogadott el előleget?
  Gondolom Dömötöri úrral azért egy elfogadható határidőt megbeszéltek!”
 • 9. TancsKaszabell 2009. augusztus 18. 16:28
  „Köszönöm,erre nem is emlékeztem. Elolvastam Cerwin által becsatoltakat.Tanulságos nyilatkozatok.
  Az itt általam is feltételezettek mindegyikét megtaláltam az információk között ,egyet azért kivéve.
  Alkotói válságról itt szó sincs,bár talán ez az egyetlen ok amely védhető a szobrász úr szempontjából.

  Senki sem szereti,pláne ha felismerte, hogy talán be akarják csapni ! Ellenkezik,védekezik és egy kicsit bosszankodik is a szegény pára,de hát ez a magatartás így érthető !
  Viszont !
  Ejnye ,ejnye művész úr az olvasó számára úgy tűnik ,hogy azok a piszkos anyagiak fontosabbak mint a személyes reputációja,a művei nyilvánossága,az ez által elnyerhető időtlen jelenléte a városban, a művész iránti köztisztelet az semmi ?
  A kimondott szó kötelez ?......baráti ár ? ..................kevés az időm ? ........a többi határidők ? stb.
  Ezek csak magyarázkodások .A mecénások vagy csak sima megrendelők nem is számítanak,a város lakóit még nem is említettem ?
  A tanulságot ,-mármint ,hogy írásban kell szerződni -,már minden gondolkodó ember tudja.Mert a kimondott szó alapján,amelyen évszázadokon keresztül ebben a városban is üzletek egész sora alapult, ma már az emberi ,vállalkozói tisztességtelenség miatt nem igen működik.

  Ez az igazi tanulság ebben az ügyben, és nagyon elszomorító !”
 • 8. BsBe 2009. augusztus 17. 21:33
  „1. ne ül rajtuk, senkit sem cipelnek erőszakkal a székekhez
  2. "Széchenyi térnek sokkal fontosabb dolgokat kellenének mint egy ilyen igénytelen szobor..." hát költs rá a saját pénzedből, ha nem akarsz, miért várod el, hogy más, a te ízlésednek megfelelően költse a pénzét...
  3. Dömötörinek, ha van rá pénze, arra költi amire akarja.
  4. nem arról van szó, hogy tetszik-e a szobor, arról, hogy valaki, valamit vállalt, azért pénzt vett át, és nem adott semmit.
  Feltehetően azért engedheti meg magának ő is, mint sokan mások ezt az országban, mert hozzád hasonló emberek nem azt kérik számon, hogy az átvett pénzért miért nem dolgozott meg, hanem hogy miért adtak neki pénzt, és nem is kellene az elvállalt feladatok ilyen-olyan okok miatt teljesíteni. Ti adjátok a ilyen emberek alá a lovat”
 • 7. Beaubo 2009. augusztus 17. 18:34
  „Mi ez a giccses dolog ? Magyarázatná nekem valakit, hogy kinek kell ez a régimódi szobor?
  Egy vállalkozó kap engedélyt arra, hogy saját 19. századi álom-szobrot állítson fel egy nyilvános téren?
  Ez ki engedélyezte meg? Ja értem....Dömötöri, Simon, Fodor....egy generáció.... Inkább invesztáljon a pénzét szebb butorokba, nívós székekbe. Ki akar még manapság azokon a pszeudo-rokokkó székeken ülni? Ez csak Sopronban engedheti meg egy vállalkozó magának, mert itt senki nem panaszkodik, és igénytelenek a vevök. Pedig itt vagyunk az ország nyugadti szélén, Ausztria mellett...
  Szerintem Sopronnak, vagy a Széchenyi térnek sokkal fontosabb dolgokat kellenének mint egy ilyen igénytelen szobor....”
 • 6. Cerwin 2009. augusztus 17. 17:38
  „Nem vita, csak Dömötöri beszólt:

  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/kesik_kutas_fagyis_szobra/2058913/”
 • 5. Cerwin 2009. augusztus 17. 17:34
  „Jól emlékszem, hogy e szobor kapcsán volt némi pénzügyi vita?”
 • 4. TancsKaszabell 2009. augusztus 17. 17:15
  „Hát,nem is tudom mi lehet itt a probléma ?

  -talán egy kis művészi hiszti ?
  -talán egy túlértékelt személyiség oktalan durcáskodása ?
  -csak nem alkotói válság ?
  -arra nem is merek gondolni,hogy kevésnek ítéltetett az előleg ?

  Nem tudom !
  De az biztos egy tisztességes szerződés már kikényszeríthette volna a többszöri ígéret teljesítését.”
 • 3. mézgaaladár 2009. augusztus 17. 16:40
  „A pofátlanság csimborasszója ez a Kutas. Most ezzel akarja szivatni a Dömötörit. Csak magát járatja le a szobrász úr. Lehet esetleg kőből van a szíve?”
 • 2. BsBe 2009. augusztus 17. 13:32
  „ez egy vicc. megállapodnak az árban, a határidőben, felveszi az előleget, aztán... megbízások várnak rám, ezek elsőbbséget élveznek. Ilyen például a Pest-Buda egyesítését aláíró óbudai polgármester szobra, valamint a németek kitelepítésének emléket állító soproni dombormű, s még sorolhatnám... ne sorolja.
  nem kellett volna elvállalni, hanem azt mondani "s még sorolhatnám", nem tudom megcsinálni a kért határidőben, köszönöm, nem kérem az előleget.
  Vagy hogy is van, a pénz OK, aztán .. még sorolhatnám... hihetetlen pofátlanság, akkor is, ha egy művészről van szó, egyszerűen ilyen nem engedhetne meg magának máshol, csak ebben az országban.”
 • 1. Boróka53 2009. augusztus 17. 13:06
  „"Sajnos az időhiány akadályoz abban, hogy ilyen irányú feladatomnak mostanában eleget tegyek. "
  ...a cikk szerint nem "mostanában" kellett volna vele foglalkozni, hanem már az előző évben volna ÁTADNI !!! Ha a művész úr ennyire elfoglalt, akkor nem kellett/ nem ILLET volna felvenni az előleget! ...gondolom , ha valamikor elkészül végre-valahára a Fagyizó lány jóval több lesz az ára, mint amennyiben kb. 2 éve megállapodtak...A megrendelő helyében én visszakérném az előleget (kamatokkal), és másik művésztől rendelnék...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárják a Szentmargitbányára vezető utat

Sopron - A Páneurópai Piknik 20. évfordulója alkalmából magas rangú hazai és külföldi vendégek… Tovább olvasom