Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Ezüstérmes bikák évadja

Bár még javában tart a vadászszezon, máris három ezüst- és tizenöt bronzérmes trófeát adtak a Sopron térségében elejtett szarvasbikák. Az akadozó bőgés ellenére elégedettek a vadászok.
Minden valószínűség szerint jó vadászszezont zárnak a Sopron környéki vadásztársaságok és a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. Igaz, a szarvasbőgés az idén egy cseppet sem volt egyenletes, ennek ellenére már eddig hetvenöt bika trófeáját bírálhatták el Sopronban. Közülük három ezüstérmet kapott, ami annyit jelent, hogy elérték a 8–9 kilogrammos súlyt, sőt, az egyik 9,9-del már az aranyérem közelébe is jutott. Az ezüstök, bronzok, esetleg aranyak száma azonban még október végéig, a golyóérett bikák szezonjának zárásáig gyarapodhat is.

– Idén még nem került ki aranyérmes a Sopron környéki szarvaspopulációból. Igaz, egy aranyérmes trófeát mégis elbíráltunk, de azt külföldi vadász a zalai erdőkben ejtette el – mondja Jánoska Ferenc, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense, a trófeabíráló bizottság tagja. Általában a trófeasúlyok jók, az agancsfelrakás megfelelő.

Ami a vadászidényre nagyon jellemző, hogy a szarvasbőgés rapszodikus, akadozó volt, ami megnehezítette az állatok elejtését. Természetesen a szarvasbikák az idény főszereplői, de emellett nem szabad megfeledkeznünk az őzekről és a vaddisznókról sem. Eddig 3-4 érmes őztrófeát találtunk a soproni vadásztársaságok területéről. Négy vadkan érte el az ezüst- és kettő a bronzérmes helyezést, ami annyit jelent, hogy agyaruk hossza meghaladta a 20 centimétert.

A soproni vadásztársaságok és a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. a vadászaton túl a téli takarmányozás előkészítésére fordít gondot a következő napokban és hetekben. Rövidesen megkezdik a búza, a siló kiszállítását az erdőkbe. A hidegebbre forduló időben pedig kukoricát, répát visznek a vadnak. Így a vadkárokat is megelőzik, ráadásul jó kondícióban tartják az állatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ikva Rádió egész nap

A 94,1 megahertzen péntek óta egész nap az Ikva Rádió stúdiójából szól a műsor, ugyanis a Rádió… Tovább olvasom