Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Ezer hivatalától válik meg a posta?

A 2009-es postaliberalizációra készül a szolgáltató: megyénkben is felülvizsgálják a postahálózatot.
A 2009-es postaliberalizációra készül a szolgáltató: megyénkben is felülvizsgálják a postahálózatot, majd egyeztetés után döntenek a hivatalok sorsáról. Információink szerint a Magyar Posta a több mint 2800 saját, állandó helyéből nem egészen 1800-at tartana meg. Az országos átalakításoknak 2009. január elsejéig, a postaliberalizáció bevezetéséig kell befejeződniük.

Úgy hírlik, a posta mintegy ezer településen vállalkozókra bízná a küldemények felvételét, illetve a postahelyek feladatainak ellátását. Elképzelhető, hogy egy-egy kereskedelmi egységbe is telepítenének majd felvevőhelyet. A tervek szerint a cég az idén több tucat városi postahivatalt is bezáratna. Az állami vállalat a hálózatkarcsúsítás nagyságáról ugyan még nem döntött véglegesen, de éves szinten több milliárd forint megtakarítást remél az ilyen jellegű lépésektől.

– Győr-Moson-Sopron megyében ezerháromszázan dolgoznak a postákon – fogalmazott elöljáróban Gulyás Ernő, a Magyar Posta Zrt. hét megyét felölelő nyugat-magyarországi igazgatóságának első embere. – A megye postahálózatának, illetve a hivatalok nyitva tartásának felülvizsgálata megkezdődött, a munka akár több hónapig is eltarthat. Feladatunk, hogy ahol gazdaságtalanul működik a posta, ésszerűsítésekkel javítsunk a helyzeten. Ha a határon túlra nézünk, azt láthatjuk, hogy Ausztriában például igen jól működnek a postahivatalok könyvtárakban, önkormányzati épületekben, kiskereskedelmi egységekben. Megyénkben 167 postahivatal áll a lakosság rendelkezésére, ebből 140 a községekben. Naponta huszonkét mobil postai járatot indítunk útnak, 35 településen ilyen módon látva el a postai szolgáltatásokat.

A szervezet hatékony minőségi működtetésének biztosítására a belső szakmai egyeztetések még folyamatban vannak. A törvényi előírások betartásával a hálózatkorszerűsítés terve egyelőre még nem tart ott, hogy – akár a megyét érintően is – konkrétumokról számolhassunk be.
– Igazi versenyhelyzet elé néz a Magyar Posta Zrt., hiszen alig két év múlva már nem magyar, német, osztrák vagy angol postáról, hanem egységes postai szolgáltató piacról fogunk beszélni – folytatta Gulyás Ernő igazgató. – Ahhoz, hogy a posta minőségi és árkérdésekben versenyképesen vegye fel a küzdelmet, elengedhetetlen a költségek csökkentése. Ezt célozta például a mobil posta beindítása is.

Nálunk az irányítás területén valósítottunk meg tavaly tízszázalékos létszámleépítést. Nagy változásra illetékességi területünkön idén nem kell számítani, csak 2008-ban adnánk vállalkozásba egyes helyeken a postai szolgáltatásokat. Erre azonban már idén körültekintően fel kell készülnünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halált okozott az ágyban dohányzás

A férfi valószínűleg az ágyban dohányozva nem vette észre, hogy a cigaretta parazsa az ágyra hullott és lángra gyújtotta a lakást. Tovább olvasom