Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Ez már az lesz - Elkezdődött a soproni Várkerület felújítása

Nagyobb teret kapnak a gyalogosok és a kerékpárosok. A közlekedés rendje is változik majd.

A Várkerület felújításával kapcsolatos további részletek itt érhetők el >>
Új, látványos részéhez érkezett a Várkerület felújítása - ezt Fodor Tamás polgármester és Simon István alpolgármester jelentette be a Várkerületen tartott sajtótájékoztatón pénteken.

A közműfelújítás folyamatban van (ezen dolgoznak immár hónapok óta), a kivitelezési munkálatok heteken belül elkezdődnek, és várhatóan egy évig tartanak.

A Várkerület rehabilitációjával a soproniak régi álma válik valóra. A felújítással egy valódi közösségi tér alakul ki, új zöldterületekkel, teraszokkal, egységes utcabútorokkal, valamint a gyalogosok számára nagyobb életteret jelentő promenáddal.

A teljes szakaszt díszburkolattal fedik le. A Várkerületen továbbra is megmarad a parkolási lehetőség, csak struktúrájában átalakul, közvetlenül a fő útpályához csatlakozik majd.

A Várkerület értékmegőrző megújításának első üteme a Várkerület - Széchenyi tér – Petőfi tér – Ógabona tér közötti területre összpontosul. A tehermentesítés érdekében Ógabona- és a Petőfi téren, a mostani egyirányú közlekedés helyett kétirányban haladhatnak majd a járművek.

Ilyen lesz az új Várkerület


A házsorok előtt 4-6 méteres gyalogos zónát alakítanak ki, egységes arculatú, új utcabútorokkal, kerékpártárolókkal.

Új vízjáték is megjelenik a felszínen, valamint egy több funkciójú, gazdaságosan működtethető pavilon is épül, amelyben egy új közterületi vizesblokkot (nyilvános WC-t) is kialakítanak. A felújítás része az energiatakarékos közvilágítás kiépítése, melynek kapcsán új kábelhálózat épül ki és megújulnak a lámpatestek is.

A projekt fejlesztéseihez kapcsolódóan helyi civil szervezetek bevonásával a soproni belváros értékeinek megismertetése, a helyi identitástudat növelése érdekében a helyi lakosság, és – elsősorban a fiatalok – részére belváros-ismereti sétákat szervez az önkormányzat, valamint egy helytörténeti kiadvány is elkészül.

Szintén a soproniak helyi kötődésének, identitásának erősítésére helytörténeti, városismereti programokat, akciókat, rendezvényeket valósítanak meg a helyi nonprofit szervezetek közreműködésével.

Gazdasági célú fejlesztésként a Várkerület kereskedelmi arculatának rendezésére, ez által a kereskedelem és vendéglátás élénkítésére, a belváros életre keltésére nyolc épületet érintő portálfelújítást is elvégeznek.

Ebbe konzorciumi partnerként vonják be az épületek tulajdonosait. Résztvevők önrészre 42, 5 millió forint a pályázat 34,5 millió forint támogatást biztosít.

A projekt címe: A Várkerület értékmegőrző megújítása - I. ütem

A projekt teljes költségvetése: 767.499.671 Ft
A támogatás összege: 724.999.332 Ft
Az önkormányzatra jutó támogatás: 690.499.000 Ft
A szükséges önrész összege a konzorciumi partnerek részéről: 42.500.339 Ft
A támogatás mértéke: 94,4 százalék

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Poncichter-búcsú Sopronban - Tűzgyújtás vidéken

„Itthon vagy - Magyarország szeretlek" programhoz több település is csatlakozott. Kis ízelítő… Tovább olvasom