Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Exhumáltak is a bűnügyi technikusok Sopronban - Fotók

Betöréses lopás, fegyveres rablás, gyilkosság helyszínévé váltak pénteken a Soproni Rendőrkapitányság Táncsics Mihály utcai épületének termei. Nem ámokfutás történt, megyei bűnügyi technikai versenyt rendeztek.

Négy kapitányság, két-két technikusa képviseltette magát a versenyen, amit harmadik alkalommal rendezett a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztálya, ezúttal Sopronban.

A rendőrség Táncsics Mihály utcai épületénél három belső, és két külső helyszínen vezette végig a sajtó képviselőit Simon Csaba alezredes, a megyei bűnügyi technikai osztály vezetője. Az egyes állomásoknál stílszerűen olyan aláfestő zenék szóltak, mint amilyeneket a „nyomozós" filmekben hallhatunk.

Galéria képA betöréses lopás helyszínén a technikusok ujjlenyomatokat rögzítettek, amiket különböző felületeken kellett megtalálniuk. A következő teremben azzal szembesültek, hogy ismeretlenek fegyveres rablást követtek el egy pénzintézet sérelmére, késsel fenyegették az alkalmazottat, majd elvitték a pénzt. Az öngyilkosságnak álcázott helyszínen egy bábú hajolt az asztalra, fején lőtt seb. Itt arra kellett rájönni a szakembereknek, hogy a megtévesztő nyomok ellenére idegenkezűség történt.

Az egyik udvari helyszínen exhumálás volt a feladat. Itt azt imitálták, hogy leszúrtak egy embert, akit utána elástak egy gödörbe. Pár hónap után a nyomok odavezettek, hogy a területen több hant is van. A halottat a rendőrség úgy álcázta, hogy mintegy nyolc hónapja, a versenyre készülvén disznótetemet ástak el az udvaron. A disznólábat, fejet az elhantolás előtt felöltöztették, a ruhákon szúrt sebet ejtettek, a zsebekbe okmányokat rejtettek el. Olyan jelek is kerültek a disznó mellé a sírba, amik az elkövetőre utaltak.

A főszervező Simon Csaba itt megjegyezte, hogy szakmájuknak vannak szép oldalai, még ha az exhumálás nem is tartozik közéjük. Például, amikor sikereket érnek el, a nyomokból felállítanak egy verziót, s a végén kiderül, hogy valóban úgy történt a bűncselekmény. Az alezredes elmondta azt is, egy fegyveres rablás helyszínére elég egy bűnügyi technikus is, de például a lőtéri gyilkossághoz hasonló eseteken két–három szakember dolgozik.

Végezetül egy kiégett autót vehettünk szemügyre, a technikusoknak itt azt kellett kideríteniük, hogy a fegyveres rablás elkövetői menekültek el a helyszínről a járművel, majd nyomaik eltüntetése miatt felgyújtották a gépkocsit.

Amellett, hogy a bűnügyi technikusok megméretteték magukat a versenyen, a csapatépítés, az elismerés is fontos célja volt a pénteki napnak.

Eredmények. Végig szoros küzdelemben 1. helyezett a megyei rendőr-főkapitányság, 2. Soproni Rendőrkapitányság, 3. Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság, 4. Csornai Rendőrkapitányság. Az állomásvezetők javaslatai alapján az országos megmérettetésen a soproni Kedmenecz József főtörzszászlós indulhat. A versenyen a szintén soproni Tóth Béla rendőrzászlós is részt vehet.

Olvasóink írták

 • 10. Jerry 2012. május 27. 21:59
  „Mankapunka,túl sok krimit nézel a tv-ben.Az film, ott lehet üldözni, spéci kocsikkal,lezárt utcában, kaszkadőrökkel, előre megírt forgatókönyv alapján.Az élet azonban nem erről szól.Az utca nem versenypálya, és hát nem lehet minden járőrkocsi Ferrari.Persze akkor meg azon háborognál, hogy minek ilyen drága autó a rendőrök alá, hiszen nem kell minden nap üldözni.Ki tudna itt a kedvedre tenni? jobb hát ha ilyen dolgokba nem szólsz bele,főleg hogy nem értesz hozzá.Persze a kibicnek semmi sem drága. Azért úgy próbaképpen beültetnélek egy rendőrautóba, egy ilyen üldözéses akciónál élesben.Csak úgy utasként,isten ments vezető ülésbe.Szerintem nem győzné cserélni így is utána a fehérneműdet.”
 • 9. Mankapunka 2012. május 26. 17:00
  „OCC

  Pedig a Népitéletben nem ezt regélik az emberek,akiknek van ilyen.

  Jim Mikor megtudták,hogy mi a téma,akkor a garázsból elő lehetne kaparni olyan autót,ami üldözésre is képes 365 napból 2-szer.”
 • 8. prakker 2012. május 26. 12:13
  „Örülök az ilyen szakmai vetélkedőknek, mert záloga a való világban zajló versenynek. Annak nem örülök, hogy annak idején drága adó forintokon felújították a Táncsics utcai intézményt, ami mostanára nagy részben használaton kívül van. Majdnem, hogy gazdátlan. Az szerintem nagy baj, hogy csak esetenként, egy-egy ilyen versenyre használják. Ez még drágább teszi, a nagy részben használaton kívüli épületeket. Valamikor azért újították fel, arra készítették az épületben lévő szimulációs termeket, hogy az ifjú rendőr palánták Sopronban szerezzék meg szakmai alapismereteiket. Ma sajnos, a Táncsics utcai intézmény, az ilyen események kivételével, csak egy fantom intézmény.
  Nekem csak egy kérdésem lenne az épület együttes felelőtlen gazdái felé. Nem lehetne hasznosabbá tenni ezt az ingatlant?”
 • 7. OCC 2012. május 26. 08:30
  „"és nem olcsó a szervizelése.Úttartása sem a legjobb."

  Pont hogy olcsó az igénytelen benzines szervizelése, fútóműve kategóriájába a legjobb.....
  Rendőrautónak tökéletes....
  Bankautómatás fiuk egy komolyabb Audival menekültek (típusra nem emlékszem) menekültek...szerintem nem egy kategória”
 • 6. JimTonic 2012. május 26. 07:58
  „Mankapunka: Igen, ez biztosan a Focusok hibája miatt van. Elárulom, a többi országban sincsenek jobb autók.”
 • 5. Mankapunka 2012. május 26. 03:32
  „JimTonic

  Mi a baj a Focusokkal???!! Van bennük egy széria 1,6-os motor,ami elég gyenge,sokat eszik,és nem olcsó a szervizelése.Úttartása sem a legjobb.

  Emlékszel,a bankautomatás fiuk a Verseny Tecsóból hogy megléptek a Bakony felé egy kombival,benne a zsákmány. Inkább olvass el pár tesztet a kocsiról,és megtudod,hogy családi autónak való.”
 • 4. JimTonic 2012. május 25. 22:10
  „Mankapunka. Minden topikban csípőből ökörség? Nehezedre esne egyetlen egyszer egy értelmes hozzászólás? Mi a baj a Focusokkal?
  Ha nem tudsz értelmeset írni, inkább fogd be, az ég szerelmére.”
 • 3. soproni 2012. május 25. 20:43
  „Milyen szép is lenne,ha mindig csak ilyen versenyeken kellene ezeket a feladatokat megoldaniuk a rendőröknek,mert a gyakorlatban nem találkoznának hasonlókkal.”
 • 2. falcobiarmicus 2012. május 25. 20:00
  „GRATULÁLUNK! Soproni siker!Megmutatták hogy a legjobbak között vannak amikor
  a lövészpályán dolgoztak.Mi lett a jutalmuk? Gondolom egy jó adag vállon veregetés...”
 • 1. Mankapunka 2012. május 25. 14:44
  „Vagány a tűzpiros 120-as Skoda.

  Az a baj,hogy a mi rendőrautóink is a mai világban nem különbek,mint akkoriban ezek a gépek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni koncert-siker Bécsben, a Mozart-házban

oproni fiatal zeneművészek nagy sikert arattak a nagyszabású Mozart-kamaramű megindító és hiteles… Tovább olvasom