Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Évet értékeltek a Soproni Rendőrkapitányságon

A lopások, betöréses lopások nőttek, a halálos autóbalesetek száma viszont csökkent tavaly a Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területén. Az idei fő feladat a vagyon elleni bűncselekmények visszaszorítása.
Szabadfi Árpád dandártábornok, a megyei rendőr-főkapitányság vezetője és Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője közösen értékelte szerdán a rendőrkapitányság elmúlt évi tevékenységét.

- 2009-ben az elmúlt évihez képest nőtt a lopások, illetve a betöréses lopások száma - mondta el Farkas Gábor. - A társadalmi változások Sopronban is érződtek, így a kábítószerrel való visszaélések aránya egyharmaddal emelkedett. Fontos megjegyezni, a városban a százezer lakosra vetítve 2400 bűncselekményt követtek el tavaly. Ez a szám jobb a győrinél, de a kapuvárinál, illetve a csornainál rosszabb. A halálos balestek tekintetében látványos a javulás, ugyanis tavaly egyharmaddal kevesebb ilyen eset történt.

Farkas Gábor kiemelte, a közterületen harmincnyolc százalékkal több járőr teljesít szolgálatot. S mindez a lakosság biztonságérzetét fokozza. 

A megyei rendőr-főkapitányság rendszeresen kiadja a hónap járőre kitüntető címet. Beszédes adat lehet, hogy az elismerés tavaly hatszor került Sopronba.

Szabadfi Árpád hozzátette eredményes évet zárt a Soproni Rendőrkapitányság, ám a vagyon elleni bűncselekmények esetében javulni kell.

- A városban az összes bűncselekmények egyharmadát az utazó bűnözök követik el, a büntetett elő életűek fele pedig sajnos újra visszatér a bűnözésbe - fogalmazott a dandártábornok. - Az idei fő feladat a vagyon elleni bűncselekmények visszaszorítása, a felderítés hatékonyságának javítása.

Háttér:
Portálunk információi szerint személyi változásokról is szó lesz a Soproni Rendőrkapitányság szerdai, évértékelő állománygyűlésén. Nagy Ernő, a bűnügyi osztály vezetője és Moravecz Imre, az igazgatásrendészet vezetője búcsúzik. A megyei rendőr-főkapitányság megerősítette a hírt.

– A hatályos jogszabályok lehetővé teszik, hogy a munkáltató, ez esetben dr. Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány indoklás nélkül felmentse beosztottját – közölte érdeklődésünkre Kálmán Gabriella rendőrségi szóvivő.

Mint megtudtuk, Moravecz Imrének felajánlottak más beosztást, de azt nem fogadta el, inkább nyugállományba vonul. Nagy Ernő esetében jogilag annyiban más a helyzet, hogy ő mondott le és saját kérése a nyugállományba helyezés.

Információink szerint a bűnügyi osztály élére Völcsey Andrást nevezte ki a megyei főkapitány, aki eddig a csornai bűnügyi osztályt vezette, az igazgatásrendészet új vezetője pedig a kapuvári rendőrség korábbi munkatársa, Kovács Miklós lett. 

Rendőrségi forrásokból portálunk úgy értesült, hogy a bűnügyi osztályon a felderítési mutatók elmaradtak az elvárttól, az igazgatási osztályon pedig a határidőket nem tudták tartani. Ugyanakkor úgy vélik, ennek oka nem a vezetők alkalmatlansága volt, sokkal inkább az, hogy a korábbi években sok rendőrtiszt vonult korkedvezményes nyugdíjba. Helyüket feltöltötték ugyan a határőrségtől érkezett kollégákkal, a kapitányság munkájában ugyanakkor érzékelhető a tapasztalt rendőrök hiánya.

Olvasóink írták

 • 12. TBK 2010. március 10. 20:10
  „Jaj, nem értitek a statisztika rejtelmeit

  Ha eddig volt 1 járőr 1 napra, most meg van 2 járőr 1 napra, az máris 100% több rendőrt jelent a városban.”
 • 11. drakon44 2010. március 10. 19:52
  „Milyen alapon állítja?
  Hát a főnöke fecó bácsi megmondta öszödön :)”
 • 10. KERTÉSZ 2010. március 10. 18:35
  „"Farkas Gábor kiemelte, a közterületen harmincnyolc százalékkal több járőr teljesít szolgálatot."
  Ezt a sületlenséget pedig honnan vette a kapitány?Az hogy néha egy-egy városnéző túrán lévő rendőrautó elszáguld husszal a városban, ez nem azt jelenti hogy több a rendőr.Néha személyesen is meggyőződhetne a kijelentésének valódiságán.Valmikor a 80-as években minden utcára jutott rendőr, ma pedig nincs gyalogos rendőr.Egyszerű volt a határőröket elküldeni ,pedig ők járőrpárosban biztosan képesek lettek volna szolgálatot teljesíteni.Egy évig küzdött a kapitány hogy csökkenjen a létszám,elküdjék a határöröket,most már végre sikerült oda eljutni hogy nincs az utcán rendőr.Akkor milyenlalapon modja hogy:" a lakosság biztonságérzetét fokozza". Melyik lakosét?”
 • 9. c7 2010. március 10. 17:43
  „Elnézést.
  jussanak!!!!!!!!!”
 • 8. c7 2010. március 10. 17:39
  „Szegény zsaruk! Valaki megengethetné nekik, hogy legalább 60 (hatvan) -ig "dolgozzanak és kávézzanak.
  És ne 40-evesen az osztrákoknál fekete munkához jusson!!!!!!!!!!!!”
 • 7. hkrisztina44 2010. március 10. 16:45
  „Ezek az adatok még mindig jók ahhoz képest, hogy az éjszakás szolgálatokat hol töltik a rendőrök! :)”
 • 6. soproni 2010. március 10. 16:16
  „" a közterületen harmincnyolc százalékkal több járőr teljesít szolgálatot" :))) Hol???????”
 • 5. mindigatutit 2010. március 10. 15:46
  „kikből legyen jó rendőr,ha mindenkit nyugdíjaznak 40évesen???kitől fognak tanulni a fiatalabb kollégák??agyrém”
 • 4. axika 2010. március 10. 15:26
  „Már jön a választás szele?
  Előre cserélik a brigádot?”
 • 3. durva 2010. március 10. 14:45
  „volt ott még más is”
 • 2. sopronilakos55 2010. március 10. 13:04
  „Mi az, kevés füves cigit találtatok sünök?”
 • 1. hkrisztina44 2010. március 10. 12:07
  „:) Mit várnak? Olyan emberek kapnak magas beosztásokat akiknek sem tapasztalatuk sem végzettségük nincs. Kevés a rendőr....kevés a jó rendőr......De az érettségizett nyomozók majd mindent megoldanak! Okosak és kitartóak! :) Kitartás Sopron!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban látható a világ építészete képekben

Sopronban, az AMI épületében látható a Fenntartható Építészetért verseny nyertes pályaművei. Tovább olvasom