Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Évértékelő: Sopron fejlődött és szépült

Az új ciklus főfeladatai a megkezdett fejlesztések folytatása és befejezése, a város fenntartása, a város és környékének gazdasági szereplőinek támogatása, lehetőségekhez mérten munkahelybővítés, befektetések elősegítése és a pénzügyi egyensúly biztosítása - fogalmazott Fodor Tamás, Sopron polgármestere.

Az új ciklus főfeladatai a megkezdett fejlesztések folytatása és befejezése, a város fenntartása, a város és környékének gazdasági szereplőinek támogatása, lehetőségekhez mérten munkahelybővítés, befektetések elősegítése és a pénzügyi egyensúly biztosítása - fogalmazott Sopron polgármestere hagyományos évértékelő köszöntőjében a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. Dr. Fodor Tamás minden soproninak megköszönte, hogy állhatatos szorgalmas munkával a gazdasági válság közepette is helyt tudott állni, és támogatta városunkat.

Egy évvel ezelőtt a 2010-es évet a remények évének neveztük, ma már elmondhatjuk, hogy a többség vágya megvalósult, mint országosan, mint helyi szinten. 2010-ben, nyolc év után ismét polgári kormányunk van. Sopronban is folytatódhat az a megkezdett munka, amelyet a soproni polgárok 2006 óta láthatnak és amelyet még erősebb felhatalmazással ismét ránk bíztak – kezdte évértékelő beszédét dr. Fodor Tamás polgármester azon a hagyományos szilveszteri évértékelőn, amelyen a város közéletének meghatározó szereplői, intézményvezetők, civil szervezetek képviselői voltak jelen - tudósít a sopron.hu.

A város polgármestere megköszönte a bizalmat, amellyel a soproniak 2010-ben megtisztelték a városvezetést és a képviselőket.

- Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a bizalmat megszolgáljuk. A Fidesz-KDNP országos és helyi választási sikere olyan elementáris erővel tört felszínre, amely Európában egyedülálló történelmi lehetőséget teremtett a polgári értékrendű kormányzáshoz. A választók töretlen közös akarata, lehetőséget adott a nemzeti összefogásra, amely záloga lesz a gazdasági, a morális és a kulturális felemelkedésének. Lényegében országunk sorsa 2010-ben új irányt vett, és ezzel új perspektívákat nyitott mindannyiunk számára – fogalmazott dr. Fodor Tamás.

A mögöttünk hagyott évben elért eredmények felsorolásában, illetve az előttünk álló időszak terveinek taglalása előtt Sopron polgármestere hangsúlyozta: Sopron az elmúlt négy év alatt fejlődött és szépült. A fejlődés egyik pillére az uniós források. 2006-10 között mintegy 16 milliárd összegben uniós forrásokat sikerült megszerezni a város fejlődéséhez. Ez a lehetőség 2013-ban lezárul, és nem lehet pótolni.

A forrás célja a régiók azonos fejlettségi szintjének elérése, hogy az újonnan csatlakozó országok képesek legyenek együttműködni a többi tagállammal.

A 16 milliárdból csak a legfontosabb új fejlesztéseket említve sorolta fel dr. Fodor Tamás a következőket:

A kórház pavilonrendszerének és orvosi műszereinek megújítása.

A Belváros rehabilitációját: a Fő tér, a Tűztorony, a Várfalsétány felújítását, amelynek folytatásaként a Várkerület, az üzletek portáljainak megújítása, városi belső közlekedési gyűrű kialakítása következik.

A Kőszegi úti közúti aluljáró megépítése, a Kőfejtő-Barlangszínház felújítása, a Soproni Szakképző Központ létrehozása a középfokú szakiskolákkal, a tömegközlekedés korszerűsítése, a belterületi vízrendezés: a Kutya hegy, Rák patak szintén említést nyert a polgármesteri évértékelőben. A továbbiakban a polgármester megemlítette: az iskolák, óvodák, bölcsődék, szociális intézmények felújítását: a Fáy, a Petőfi, a Deák-téri, a Fenyő téri, a Halász utcai, Trefort téri, a Zöldág, a Kőműves közi iskolák, illetve óvodák és bölcsődék, a Gyermekek Átmeneti Otthonának kialakítását, a Balfi utcai Szociális Otthon korszerűsítését.

A megvalósítások sorában következtek a közutak, kerékpárutak, közlekedési csomópontok, közvilágítások korszerűsítése, a műemlék-épületek homlokzat felújítása.

- Kiemelt feladatunk volt a városi környezet állapotának javítása, amely szinte minden területet felölelt. Ennek a munkának elmerése a Virágos Magyarország első helyezése és az európai versenyben a harmadik helyezés.

- Sopron gazdasági környezetének javítása érdekében mindent megtettünk, hogy ne nehezítsük a vállalkozások terheit, adó és bérleti díjemelésekkel. Közösen a vállalkozásokkal utat építettünk, nagy befektetők ügyeit kiemelt eljárásrendben bonyolítottuk.

A teljes beszámoló>>

Olvasóink írták

 • 11. csípőspaprika 2011. január 04. 22:45
  „modernsopron 2011.01.03. 22:35

  Te nagyon lmp-kompatibilisnek látszol! Nem tudod, miért nincsenek e kérdésekben előrehaladás?”
 • 10. Kukac40 2011. január 04. 13:29
  „Én csak azt nemértem, miért nem lehet őket számonkérni? Miért tűrjük még mindig? Ennyire félnek az emberek, az igazi változást hozó tettektől? Szép szóval nem ment, lássuk be. Akkor mire várunk? Van elég lámpavas a várkeren..............”
 • 9. Csabazs 2011. január 04. 07:06
  „modernsopron!

  Soha nem fogják leírni, hogy mi nem működik Sopronban,illetve mi rossz! Kitől kapja a soproni Tv a pénzt...hm...”
 • 8. Csabazs 2011. január 04. 07:03
  „"... a műemlék épületek homlokzatának felújítása..."
  No ez a piros alma esete,mikor kívül nagyon szép,belül meg rohadt!
  Azért azt megkérdezném, hogy a fent felsorolt felújításokhoz honnan lesz pénz?”
 • 7. hehe08 2011. január 03. 22:55
  „hoppá.... valaki már megint nem a valóságról beszélt.....
  igaz Fodor úr(?)......
  szégyen amit művel....”
 • 6. modernsopron 2011. január 03. 22:35
  „ja, és még valami:
  _megújítható energiaforrások: szél, víz, nap: arról mikor fogunk sopronban beszélni? majd a jövöben ? ez miért nem téma? 2020-kor még mindig gázzal fognak füteni a soproni iskolákban, ovodákban, hivatalokban??? ez az igazi luxus ebben a városban...
  .......http://www.alternativenergia.net/:
  A megújítható energiaforrásokra az EU által lefektetett irányelvek 2020-as teljesítése érdekében a 27 tagországnak 2010 június 30-ig nemzeti megújítható energiaforrás akciótervet kell benyújtania Brüsszelnek. A BEE által kidolgozott "Roadmap" a parlamenti és kormányzati döntéshozóknak kíván támogatást nyújtani a megújítható energiaforrások gyors fejlesztéséhez szükséges keretfeltételek megteremtéséhez. A szervezet által kitűzött célok szektoronként: az áramtermelésben az öko-energia részarányát a 2009. évi 16 százalékról 2020-ig 47 százalékra, a fűtés/hűtés területén 8 százalékról 25,1 százalékra, a közlekedésben pedig 6 százalékról 18,8 százalékra kell emelni. .....”
 • 5. modernsopron 2011. január 03. 21:22
  „Így van...én is felsorolhatnám:
  _még mindig nincsenek rendes kerékpárútak a városban. az újat, a bécsi úton virágvölgy felé egy nagy vicc: hová vezet: az erdöbe, és nincsen egybekötve a többi útakkal
  _kátyúk mindenhol ! az egész városban, de a lövereki mellékutcák is tele vannak kátyúkkal.
  _régi házak homlokzatjai felújítani? oké, szép, de mi van a tartalmával? a fél belváros üresen áll !!!
  _fö tér felújítás: és? most több vendég lesz? vonzóbb lett a belváros? NEM !
  _a piac: összeromlik! ha nem csinálnak valamit nemsokára, már nem lesz piac sopronban...pedig a FIDESZ az a párt, ami állandóan a magyar mezögazdaság támogatásáról beszél....
  _forgalom, szmog: sopron megfojt !!
  _közlekedési koncepció: hol van már?
  _turisztika: ausztria közelsége miatt jönnek a magyarok sopronba, és már nem sopron miatt.....

  stb. stb...”
 • 4. bblt 2011. január 03. 19:54
  „Szép,belefoglalják már a Kőszegi úti aluljárot is :D”
 • 3. Tjuri 2011. január 03. 19:14
  „Hol van az a rengeteg fejlődés? - és mi a helyzet a befejezetlen vagy évek óta el nem kezdett dolgokkal? Vagy én vagyok vak ? Csatlakozom az előttem szólóhoz pl: a Vándos S. u a város szégyene, és még sok más....”
 • 2. egysoproni_ 2011. január 03. 19:05
  „A Vándor Sándor utca még romokban hever amire nermvolt elég több mint 4 év ennek a városvezetésnek. A Petőfi teret sem fejezték még be, a Kőszegi úti aluljáró építkezése annyiban kezdődött csak el, hogy letették az alapkövet. Tudnék még naphosszat hibákat sorolni... Rengeteg dolog van amit mnár a 4.5 évvel ezelőtti választásokkor megígértek...”
 • 1. modernsopron 2011. január 03. 08:51
  „Nem kellene ezt a siker-beszámolót egy kicsit objektívabban kezelni?
  Miért csak leírják a Kisalföldesek ami rajta van a sopron.hu?
  Azért nagyon sok gond van Sopronban és nagyon sok feladat még nincsen teljesítve...
  egy helyi médiumnak lehetne elvárni, hogy arról is beszámoljon ami nem müködik....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemen találta magát tűzijátékkal egy soproni férfi

Szemen találta magát tűzijátékkal egy férfi Sopronban szilveszterkor - közölte szombaton a megyei… Tovább olvasom