Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 6°C | 13°C Még több cikk.

Évente tízmilliárd a panelprogramra

Sopron - Évente tízmilliárd forint áll rendelkezésre a hazai panelprogramra. Ha a lakóközösség úgy akarja, akár le is válhat a távfűtésről – hangzott el kedden a soproni városházán.
A soproni önkormányzat az iparosított technológiával épült tömbök felújításával kapcsolatban meghívott szakértők részvételével tájékoztatót tartott a közös képviselők részére. – A következő esztendőkben évente tízmilliárd forint áll a hazai panelprogram rendelkezésére – mondta Csider László, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium lakásügyi titkárságának vezetője.

Részletezte: a panelépületek felújítására, korszerűsítésére kiírt pályázat kezdete, 2001 óta 190 ezer lakás kapott támogatást, összességében közel 35 milliárd forint értékben. Sopronban eddig 135 sikeres pályázat volt. Az évek során 4181 – az iparosított technológiával épült lakások mintegy kétharmada – újult meg energiatakarékosság szempontjából, 920 millió forint támogatással.

Az országos tapasztalatok összegzésekor Csider László hangsúlyozta: a gépészeti rendszerek modernizálása, a hőszigetelés javítása, illetve a nyílászárók cseréje több tíz százalékos energiamegtakarítást jelent a lakóknak. Az új pályázati rendszerről szólva kifejtette:
a panelprogram hatékonyságának és műszaki színvonalának emelését tűzték ki célul.

A lakásonkénti 400 ezer forint maximális támogatási összeget 500 ezerre növelték. Olyan konstrukciót dolgoztak ki, hogy ha egy önkormányzat nem tudja vállalni az egyharmados hozzájárulást, az ne lehessen gátja egy-egy lakótömb felújításának. A műszaki tartalomnál változás, hogy a korszerűsítés során immár nem tiltják a távhőszolgáltatóról való leválást. Ösztönzik a megújuló energiák alkalmazását is.

A finanszírozás kérdésénél újdonság, hogy különböző banki piaci konstrukciók állnak rendelkezésre, valamint lehetséges az úgynevezett harmadik feles beruházás is. Ez utóbbinál egy vállalkozás a korszerűsítést követő tényleges energiamegtakarításból nyeri vissza a költségeit.

Olvasóink írták

 • 3. bBurg 2008. április 25. 14:06
  „Számlának!
  Amennyiben érdekel a dolog szívesen tájékoztatlak.”
 • 2. FREDDY/S 2008. április 24. 08:06
  „Majd ha az alapvető emberi jog is tiszteletbe lesz tartva, nemde...”
 • 1. Számla 2008. április 24. 07:26
  „A fűtési idény befejezésével, milyen feltételek mellett lehet leválni a Soproni Távhő Divizioról? Várom megtisztelő válaszukat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél áron a városi teraszok

Sopron - Felére csökkentené az önkormányzat a közterület-használati díjat, ettől több… Tovább olvasom