Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Évente 400–450 halálos árambaleset

A '60–70–80-as években épült panelházak elektromos hálózata mára túlterheltté vált, balesetveszélyes.

– Ideje felülvizsgáltatni a panellakások villamos hálózatát. A több évtizedes vezetékek túlterheltek, balesetveszélyesek – hangoztatta Dési Albert budapesti villamosmérnök, igazságügyi szakértő, aki az egyik előadója volt a Soproni Schilling János Alapítvány Vas-Villá’-ban rendezett villamosipari szakmai napjainak.

A halálos kimenetelű árambalesetek nagy százaléka a korszerűtlen hálózatokhoz köthető. Meg lehetne előzni. Fotóillusztráció: Magasi
A halálos kimenetelű árambalesetek nagy százaléka a korszerűtlen hálózatokhoz köthető. Meg lehetne előzni. Fotóillusztráció: Magasi


– Hazánkban mintegy 4,1 millió lakás van, ezek egynegyede panel-, illetve iparosított technológiával készült lakás, ahol több mint kétmillióan élnek. A háztömbök nyílászárócseréjét, fűtéskorszerűsítését nagyrészt megoldották, viszont a falban lévő villamos hálózathoz még nem nyúltak, pedig szükség lenne rá. A panelházak hálózata mára túlterheltté vált: többszörösére nőtt a háztartási villamos berendezések száma, ráadásul azok teljesítményei is nagyobbak.

A villamos hálózat lépcsőházakban lévő fővezetékei átvizsgálásának költségeire ma már pályázhatnak a lakóközösségek, ugyanakkor a lakásokban lévő hálózat érintésvédelmi felülvizsgálata a tulajdonosok feladata lenne. Ez pár tízezer forintos költséggel jár. A falakban lévő elektromos vezetékek cseréjére nincs mód. Megnyugtató megoldás azonban létezik, mert a korszerű technológia lehetőséget ad arra, hogy az alumíniumvezetékek funkcióját rézhuzalokkal váltsák ki.

Hazánkban évente 400–450 halálos kimenetelű villanyárammal kapcsolatos halálos baleset történik épületekben, lakásokban, nyaralókban, ennek nagy százaléka a korszerűtlen hálózatokhoz köthető.

– Csak a panellakások átalakításakor, teljes körű felújításakor alakítják ki a legújabb szabvánnyal a villamos hálózatot. „Magánakcióban" még nem kérik a lakástulajdonosok, mert nincsenek tisztában az elavult hálózat okozta veszélyekkel – nyilatkozta Kiss István villanyszerelő-mester.

– Az alapprobléma az, hogy az évtizedekkel ezelőtt épült panellakásokban csak a für- dőszobában és a konyhában alakítottak ki érintésvédelmi dugaszolóaljakat. A többinél nincs érintésvédelem, ezért nem szabadna azokból fémes berendezéseket – vasalót, mikrosütőt, mosógépet, hűtő- szekrényt, villannyal működő fűtőtestet – működtetni.

Azonban létezik megoldás erre is, érdemes szakemberhez
fordulni – tanácsolta a villanyszerelő.  
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötezer kémény még átvizsgálásra vár Sopronban

Év végéig a közel 25 ezer soproni kémény mintegy húsz százalékát kell még átvizsgálniuk a helyi… Tovább olvasom