Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Európai ügy lett a MÁV Cargóból

„A MÁV Cargo megvételére kötött megállapodás jóval többe kerülhet az Osztrák Szövetségi Vasútnak (ÖBB), ha az Európai Bizottság versenypiaci hatósága arra az álláspontra helyezkedik, hogy a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt.-nek ki kell szállnia az ügyletből" – írta szombati számában a Die Presse osztrák napilap.
Előzőleg a Format gazdasági-üzleti folyóirat brüsszeli forrásokra hivatkozva megpendítette, hogy a bizottság feltételeket kíván szabni az ÖBB leányvállalata, a Rail Cargo Austria (RCA) és a MÁV Cargo adásvételi szerződésének jóváhagyásához. A hetilap szerint a bizottság egyik kikötése az, hogy kartellellenes megfontolásokból a nyertes konzorciumból váljon ki a GYSEV Zrt. A bizottság valószínűleg követelni fogja azt is, hogy az ÖBB szállítmányozási holdingja adja fel a GYSEV Zrt.-ben meglévő részesedését.

A Die Presse szerint a bizottsági fenntartások mögött az húzódik meg, hogy a GYSEV-ben a magyar állam 61 százalékos tulajdonrésszel bír (33,3 százalékkal az osztrák állam, 5,7 százalékkal pedig az RCA holdingja). A vételár egy részét a GYSEV-en keresztül tehát a magyar állam fedezné, ráadásul a pénz a magyar állam tulajdonában lévő MÁV-hoz folyna be. Ezt a bizottság meg nem engedett állami támogatásnak minősítheti - vélekedett a lap.

A Die Presse utalt az International Railway Journal brit szaklap közelmúltbeli írására, amely szerint a „valódi" vételár nem a hivatalosan megadott 424 millió euró, hanem annál kevesebb, méghozzá azzal a 62 millió euróval, amely a magyar állam „hozzájárulása" lenne a GYSEV-re eső vételi összeghez. (A GYSEV 25 százalék plusz 1 részvényre tart igényt a MÁV Cargóban, ami összesen 106 millió euróba kerülne.) Ezzel azonban már nem is a nyertesnek kikiáltott konzorciumé a legjobb ajánlat, ami a brit folyóirat szerint arra indíthatta Brüsszelt, hogy nyomozni kezdjen a versenyfeltételek esetleges eltorzítása miatt.

Olvasóink írták

  • 2. miracle 2008. október 08. 20:27
    „Nekem az "tetszik", hogy az ilyesmik mindig utólag buknak ki. Holott mindenki - még a laikusok nagy része is - tudta, tudja, hogy a GYSEV-ben a magyar államnak nagy tulajdon része van, kvázi magának fizet majd, vagyis egy részét megspórolja.
    Miért nem lehet előre kijelenteni, hogy ez nem megengedett, vagy nyersebben, hogy a GYSEV emiatt a buliban nem lehet benne. Most majd ezen nyűglődnek fél évig és addig senki nem tud semmit. Esetleg a végén még az RCA is visszalép.
    Már csak az lett volna hal a tortán, ha közben a Gaskó féle társaságnak meg kicsöngette volna a MÁV előre a milliárdokat. Olyan tipikus magyaros lett volna az egész, de már így is alakul...”
  • 1. Pistike 2008. október 05. 16:52
    „Ha ebből kimarad a GYSEV, akkor le is húzhatja a redőnyt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem történt erőszak

Sopron - Nem történt erőszak, csupán két kamasz szexuális játékáról volt szó – állapították… Tovább olvasom