Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Európai Örökség Múzeumot hoznak létre

Sopron - A civil kezdeményezésre létrejövő Európai Örökség Múzeum és Liszt Emlékház 650 milliós projektje indul a Norvég Alap-pályázaton. Az első körös döntés januárban várható.

-  Míg az 1921-es népszavazás Sopront nemzeti viszonylatban emeli naggyá, nemzetközi relációban – kultúrhistóriai szempontból – Liszt Ferenc, a közelmúlt történelme okán pedig a ’89-es Páneurópai Piknik, a határáttörés jegyzi a város elévülhetetlen érdemeit. Ez utóbbit hangsúlyozza a határnyitás végkifejlete, a schengeni övezethez való csatlakozásunk – fogalmazott dr. Szilágyi László a Rejpál-házban létrehozandó Európai Örökség Múzeum és Liszt Emlékház, Kiállítási és Kulturális Bázis civil kezdeményezőinek képviseletében.

A várkerületi Rejpál-ház frekventált – és állandó – helyszínt biztosítana a Liszt-életműnek és a Páneurópai Piknik történetének. Fotó: Magasi

Éppen ezért a ’89-es Páneurópai Piknik emlékének megőrzésére hivatott alapítvány összefogott a soproni Liszt Kulturális Egyesülettel, hogy a város állandó kiállítóhelyet biztosítson az általuk gondozott témáknak.

Ezt az elgondolást a megyei önkormányzat azzal támogatta, hogy a frekventált várkerületi Rejpál-házat erre a célra átadta a városnak. A civil szervezetek és az önkormányzat együttműködésében időközben elkészült a tömb rekonstrukciós és hasznosítási terve. A 650 milliós projekt a Liszt-életműnek, továbbá a Páneurópai Piknik határáttörésének, határnyitásának biztosítana állandó kiállítást, valamint az önkormányzat részéről éremtárlattal és más kulturális jellegű kezdeményezéssel számol. Schengenre való tekintettel a határőrség felajánlotta, hogy a Rejpál-ház Európai Örökség Múzeumnak átadja azokat a tárgyi eszközöket, amelyek révén a látogató képet nyerhet az elmúlt évtizedek vasfüggönye és az azt követő időszak határőrizeti munkájáról.
Dr. Szilágyi László elmondta még: bíznak az „Európai örökség megőrzése" szlogenű Norvég Alap támogatásában, hiszen a soproni civil kezdeményezést nemcsak az önkormányzat támogatja, hanem partnerként norvég és izlandi művészeti intézmények is részt vesznek benne. Az első körös döntés január második felében várható.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros Ildikót köszöntötte a Petőfi társulata

Sopron - Piros Ildikó Jászai- és Déryné-díjas érdemes művészt, a soproni Petőfi színtársulat tagját… Tovább olvasom