Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Európai Örökség a Piknik-emlékpark - fotó

A Páneurópai Piknik Emlékpark kapta az Európai Bizottság Európai Örökség címét – jelentették be csütörtökön hivatalosan Sopronban.


– Szabadságot adtunk itt egy népnek, akik ezzel nem rendelkeztek, miközben mi magunk sem voltunk szabadok – mondta az Áttörés című Melocco-szobor előtt csütörtökön Fodor Tamás polgármester.

Itt jelentette be, hogy Magyarországon elsőként a Páneurópai Piknik-emlékpark kapta meg az Európai Örökség címet. Az elismerést olyan helyszínek szimbolikus értékeinek hangsúlyozására és ismertségének növelésére hozta létre az Európai Bizottság, amelyek jelentős szerepet töltöttek be Európa történelmében, kultúrájában, az Európai Unió építésében.

– Öröm és megnyugvás ez a cím – jelentette ki Magas László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke. A határáttörés évfordulóin az első esztendőkben maroknyi ember emlékezett, de aztán évről évre többen lettek, akik fontosnak tartották az esemény üzenetét. A cím elnyerése mindennek a jövőjét is biztosítja.

Páneurópai Piknik - Európai Örökség díj. Fotó: Nyikos Péter


Az Európai Bizottság által létrehozott Európai Örökség cím az itt élőkben, s különösen a fiatalokban, szeretné megerősíteni az európai történelem és a kulturális örökség közös értékeire alapozva az összetartozás érzését.

Az EU egy határozata alapján Magyarország először tavaly javasolhatott négy helyszínt a címre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyedüliként a sopronpusztai emlékparkot terjesztette fel. A soproni pályázat a szakértői testület támogatását is elnyerte, majd a Európai Bizottság kedvező döntését is. (A Kisalföld végig nyomon követte a pályázat útját, először 2013. szeptember 30-án írtunk a lehetőségről, Egy listán az Akropolisszal címmel.)

A cím egyik előnye, hogy az Európai Bizottság biztosítja a helyszín ismertségét, ad hozzá egy kidolgozott, nemzetközi kommunikációs stratégiát, logót és plakettet, hírverést és további pályázati lehetőségeket. A címet bizonyító okiratot Fodor Tamás polgármester veszi át Brüsszelben április 15-én.

1989. augusztus 19.

A Páneurópai Pikniken történelmet írtak. Az 1989. augusztus 19-én 15 órára tervezett hivatalos programkezdés előtt az eseményt hírül vett keletnémet menekültek a zárt határkaput átszakítva több hullámban áttörtek a határon. A határőrök nem akadályozták meg a „szökést", amely így a német egyesülés első igazán látványos akciójává vált.

Hatása elvezetett a keletnémet diktatúra fellazításán keresztül a német újraegyesítéshez.

Kohl kancellár többször is megfogalmazta: „Ne feledjük, hogy a Brandenburgi Kapu alatti föld magyar föld! A Berlini Fal lebontása Magyarországon kezdődött, a német újraegyesítés felé az első lépés a Páneurópai Pikniken történt."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Lilla-napok a Sopron Plazaban - fotók

Harminchat kedvezményre jogosító kupont válthatnak be, akik március 12-13-14-én kilátogatnak a… Tovább olvasom