Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Európához igazodnak a talajtani szakemberek

A kilencvenes években bekövetkezett változások olyan intézményt megszüntettek, amely e szakterületen működött.
– A kétévente összehívott fórum kitűnő alkalmat teremt arra, hogy a talajtan hazai művelői tapasztalatot cseréljenek, és megvitassák szakterületük időszerű kérdéseit – mondta érdeklődésünkre Michéli Erika, a MAE Talajtani Társaság elnöke, aki kifejtette: a soproni vándorgyűlés a talajokkal kapcsolatos adatok felvételezésével, tárolásával és alkalmazásával foglalkozik. E szakterület hazai gyakorlatának európai harmonizálása, az adatok európai szintű integrálása nevezhető az előttünk álló egyik legnagyobb feladatnak.

Dr. Stefanovits Pál akadémikus, a Talajtani Társaság alapító tagja, örökös elnöke lapunknak elmondta: többek között a soproni szelvényeken végzett saját vizsgálatai is azt bizonyították, hogy az ötvenes években, az iparosítás idején nőtt a talaj savasodása. Ez a szint azonban az iparosítás megszüntetésével párhuzamosan stabilizálódott.

Dr. Bidló András, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanszékvezetője részletezte: Sopron és környéke szerencsés helyzetben van, talajai igen változatosak. A résztvevőknek a Fertő-parti szikes talajt és a Hanság láptalaját éppúgy bemutatják, mint a Soproni-hegyvidék, dombvidék savanyú, barna erdőtalaját.

Dr. Németh Tamás, az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetének igazgatója szerint az országban a korábbi évtizedekben mintegy 5–6 ezer ember szinte napi kapcsolatban állt a talajjal kapcsolatos képzéssel, kutatással, szaktanácsadással. A kilencvenes években bekövetkezett változások átrendezték a struktúrát, sok olyan intézményt megszüntettek, amely e szakterületen működött. A szakemberképzés napjaink egyik fontos kérdésévé vált. Tavaly mindössze 10 talajtani szakmérnök végzett a Szent István Egyetemen, idén 16 hallgatóval indul újra képzés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ékszerbolti betörők bíróságon

Kismartonban (Eisenstadt) elkövetett ékszerbolti betöréssel, sorozatos üzemanyag-leszívásokkal, motorlopásokkal vádolják többek között azt a három, többszörösen büntetett előéletű fiatalembert (két balfi és egy soproni illetőt), akik a Soproni Városi Bíróságon dr. Gajdos Anikó bíró és tanácsa előtt tegnap feleltek tetteikért. (Előzmények: Elfogták a kismartoni ékszerbolti betörőket,) Tovább olvasom