Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Európa újraegyesítéséért

A soproni kötődésű parlamenti képviselőcsoport tagjai csütörtöki találkozójukon közös nyilatkozatot adtak ki, melyben pártállásukra való tekintet nélkül kértek mindenkit: támogassák az EU-csatlakozást. A Kisalföld a kampánycsend miatt akkor nem közölhette felhívásukat.
„ Uniós csatlakozásunk a magyar nemzet, a magyar polgárok életlehetőségeinek gazdagodásában, szellemi, kulturális és gazdasági gyarapodásában, a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítésében jelent új történelmi esélyt. Hazánk csatlakozása az Európai Unióhoz nekünk, soproniaknak különös jelentőségű" – áll a nyilatkozatban, amit Szájer József, Sopron képviselője, a Fidesz és az Országgyűlés alelnöke, Hiller István MSZP-alelnök, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára, Kránitz László (MSZP), Simon Gábor (MSZP), Ivanics Ferenc (Fidesz), Ágota Gábor (Fidesz) és Csapody Miklós (MDF) soproni kötődésű parlamenti képviselők írtak alá.

„ Évtizedekig éltünk itt a vasfüggönnyel elválasztva Európa szabad felétől. Városunkat a határ menti lét miatt hátrányok érték. A vasfüggöny épp Sopron határában szakadt át előbb 1956-ban, majd 1989-ben, utat nyitva Németország, majd egész Európa újraegyesítéséhez. A hűség városa történelme során háromszor volt jelentős hatással Európa és a magyar nemzet sorsára" – szögezik le a nyilatkozat szerzői, majd így folytatják:
„ A magyar nemzet, a magyar kultúra soproni értékeivel együtt mindig része volt Európának. A soproni római kori alapokon álló Tűztoronyból, a Lövérekből, valóságosan és képletesen is, mindig Európára lehetett látni. Most politikai és gazdasági értelemben is újra részeivé válunk a kontinens nagy közösségének. Az

Európai Unióban csak egy erős, önmagát becsülő, értékeire büszke, lehetőségeit kiaknázni képes, felkészült nemzet, felkészült Magyarország lehet sikeres, amely sikerhez Sopron városa is hozzá tud járulni. Célunk és érdekünk, hogy a csatlakozás minden soproni számára meghozza a gyarapodás esélyét."

„ A soproniaknak Európa újraegyesítése azt is jelenti, hogy a város visszanyeri a háborúk által elszakított természetes közegét, azt is, hogy Sopron összekötő kapoccsá válik Magyarország és Ausztria, az itt élő magyarok, horvátok és osztrákok között, azt is, hogy városunk újból a régió első számú központjává válik."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetveszélyes múzeum

Sopronban megrepedt a néprajzi gyűjteménynek otthont adó Deák téri épület földszinti födéme, s az… Tovább olvasom