Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

'Etikátlan a tandíj bevezetése'

Sopron - A tandíj bevezetése etikátlan, az ország jövőjét ássa alá – jelentette ki Simon István alpolgármester szombat délelőtti sajtótájékoztatóján, amelyet Firtl Mátyással, Sopron országgyűlési képviselőjével közösen tartott.
Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője és Simon István alpolgármester szombaton délelőtt a piacon a Fidesz–KDNP aláírásgyűjtő standjánál tartott sajtótájékoztatót. Firtl Mátyás elmondta, Magyarországon folyamatosan mélyülő szociális válság alakult ki.

A kormány felhatalmazás nélküli döntései egyre nehezebb helyzetbe hozzák az embereket és a családokat. A szociális kérdésekről szóló népszavazással, minden érintett összefogásával el lehet érni, hogy az emberek megálljt parancsoljanak az ámokfutásnak.

Simon István alpolgármester hangsúlyozta, az oktatás nemzetstratégiai kérdés. A tandíj bevezetése etikátlan, az ország jövőjét ássa alá, hiszen a tehetséges, de szegény fiatalok elől veszi el a tanulás lehetőségét. Etikátlan ezért is, mert most azok akarják fizetőssé tenni az oktatást, akik maguk ingyen tanulhattak.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. ERKDP 2007. november 25. 18:27
  „Tandíj vagy nemtandíj Ez itt a kérdés!”
 • 21. K.Barna 2007. november 25. 14:45
  „Ők már csak tudják. Meg kell hallgatni őket a Sopron TV-ben micsoda bölcsességeket mondanak. Felmondják a bukott miniszterelnök által megszabott leckét. Bizony önálló gondolat nélkül.”
 • 20. ERKDP 2007. november 22. 15:52
  „Még, hogy én a kommunizmust... ne viccelj. :))) Viszont utolsó hozzászólásod utolsó sorai "leszámolás a kapitalista kuláksággal"-jelleget öltöttek! Már csak az kellett volna, hogy: "Válassz! Reakció vagy TSZ?" ;) A problémákon úgy lehet a legkönnyebben túljutni, hogy "elfogadom". Csakhogy ezzel nincs megoldva semmi, csupán meghunyászkodva befogjuk a szánkat. Ez az, ami miatt egy helyben topogunk évtizedek óta. Kívánom neked, hogy legyél sikeres (őszintén!), és tudd majd szomorkodás nélkül elfogadni, amikor 2009. január 1-én megszűnik a fejlesztési részhozzájárulásnak nevezett tandíj. Részemről is lezártnak tekintem a vitát, mert elvi kérdésekben úgysem jutunk dűlőre. Ég áldjon, kisbarátom!”
 • 19. Levelező szakos dolgozó ember 2007. november 22. 12:29
  „Úgy látom elbeszélünk egymás mellett, úgyhogy nem is folytatom a hozzászólásokat... A gyerekfejjel-t idézőjellel irtam, nem sértés akart lenni! Egy a lényeg:
  Én mért nem sírok, pedig nekem kellene igazán?
  Elfogadom: valamit-valamiért...
  Manapság semmi sem ingyenes, mindig valaki fizet valamit. Az más kérdés, hogy azt hisszük, hogy nem...
  A kommunizmust sírod vissza, a tervgazdaságot?
  Ott sem volt ingyenes semmi, mert azoknak a költségeknek a levét most isszuk mindannyian.
  Na mindegy száz szónak is egy a vége:
  Ha megadatott, hogy nappalin tanuljál és csak a tanulással foglalkozz, akkor hajrá kisbarátom!
  A kimagasló tanulmányi eredményekért komoly ösztöndíj és/vagy tandíjmentesség jár!
  Neked csak teljesítened kell!
  Tanulni-tanulni!
  A lehetőség adott, hát éljél vele! Ha pedig nem tudsz élni vele, akkor járulj hozzá a költségekhez.
  Válsztás rajtad áll! Tanulsz vagy fizetsz?
  Minden jót!”
 • 18. ERKDP 2007. november 22. 09:51
  „Először is nem vagyok sem a "kispajtásod", sem "gyerekfejű"... másodszor meg úgy látom, még mindig nem érted a lényeget a - nyugodtan mondhatom - többség véleményéből. Nem azzal van a baj, hogy hibás dolgokat reformokkal javítani akarunk, hanem azzal, ahogy ezt csinálják... ugyanis ezek több kárt hoznak mint hasznot. Fizessen az, aki nem jár be előadásokra, nem vizsgázik, sorozatosan alul teljesít, egyszóval lébecol. Az ugyanis tényleg pazarlás, ha ők ezt mindannyiunk pénzén teszik. De ez a kisebbség, a többség nem ezért jár egyetemre. Nekünk pedig csak sarc a tandíj, amit sokan nem tudunk fizetni. És újfent mondom: sajnálom a te esetedet, de nem az az általános, hogy valaki 15 éves korától dolgozik, hogy eltartsa magát - hála Istennek! De azt hiszem nem sokűra ide jutunk. Csak míg te ennek örülsz, addig én és még jó pár százezer másik hallgatótársad elkeserítőnk tartja. "Mindennek meg van a rendelt ideje" - a fiatalkor, az egyetemi évek a tanulásé és nem a hamburgersütésé! Jó elvagyunk itt ketten a fórumon, igazából csak azt várom már tőled, hogy a mondataim meg a példáim kisarkítása helyett, végre elvi szinten próbáld cáfolni az érveimet. Mert erről az oldaladról még nem mutatkoztál meg, barátom...”
 • 17. Levelező szakos dolgozó ember 2007. november 22. 06:51
  „"Így működik a tb? stb."
  Ember 2.5 millió adózó tart el 10 millió honfitársát, szted ez normális?
  Akkor lenne normális, ha mindenki kivenné a részét és Te is!
  Ne azt nézd mit tehed érted a haza, hanem Te mit tehetsz a hazádért!
  Ismerős?
  Úgyhogy kispajtás csak szépen önzetlenül járulj hozzá egy kis mértékben a saját oktatásodhoz!
  Finanszírozhatatlan a tb., a nyugdíj -reform szükséges mert 10 év múlva belegebedünk a saját rendszerünkbe...
  Ja az autópályáról meg annyit: Én úgy tudom fizetni kell érte, ha használjuk... :)
  De erre csak akkor jössz rá amikor kilépsz a nagybetűs életbe...
  A koromról meg annyit, hogy huszonéves vagyok. És estin végeztem a gimnáziumot is, mert nekem 15 éves koromtól dolgozni kellett...
  És nem irigykedem másokra, csak "gyerekfejjel" más a világ.”
 • 16. ERKDP 2007. november 22. 00:18
  „"Amikor milliók vándorolnak évente a büdzsébe Te általad és még tanulásért is fizetsz, és mások mondják neked, hogy a tanulás legyen ingyenes, persze a Te adód által, akkor mit szólnál?" - - -

  Nos ezt a fajta intézményrendszert úgy hívják, hogy állam... így működik a TB, az oktatás, a közösségi kultúra és a sport, az útépítések stb. Persze, nem muszáj a te pénzedből építni autópályát, hiszen lehet, hogy sohsem utazol majd rajta. Meg minek a Szépművészeti Múzeum, ha a közelébe se mész... minek az állam, nem? Megfogalmaztad az anarchizmus egyik alap tételét, még ha nem is szándékosan. Csakhogy ez itt egy ország, ráadásul demokrácia. Néha olyant is el kell viselnünk ami nekünk nem jó, de a közösségnek igen. Persze, hogy a Te személyednek lényegtelen, hogy én kapok-e diplomát, ahogy végtére nekem is, hogy te kapsz-e. De a közösség számára nem az, mert valószínűleg te is azért tanulod, mert hiszed, hogy van értelme. Ettől (lenne) szép a dolog. És ettől lesz szép a népszavazás eredménye is, bármi legyen is az. Bár szerintem sejted, hogy mi...”
 • 15. ERKDP 2007. november 22. 00:08
  „Azt amit eddig, úgyanis ez számomra elvi kérdés, nem megélhetési mellverés!!! Mint mondtam, nincs joga senkinek egyes szakmákat a másiknál alacsonyabbrendűnek, haszontalanabbnak minősíteni, márpedig azzal, hogy a diplomásnak fizetnie kell a szakmája elsajátításásért, ezt teszitek! Úgyhogy hajrá, tessék ezen az alapon a szakmunkás képzőkben is tandíjat szedni! Ja, hogy az csak 3 év, a diploma meg gimivel együtt 9? Bocsánat, én örülnék a legjobban ha 3 év alatt meglenne a diplomám... Amióta világ a világ értéknek, megbecsülendőnek számított, ha valaki tanult, képezte magát és tudásra tett szert. Nálunk ez már szitokszó, és ez a szégyen! Ez a 40 év népbutítás eredménye, büszkék lehetünk rá! Lassan annak kell szégynekeznie, aki nem seggnyalással meg a család tömött bukszájával akar előbbre jutni Magyarországon. Mert ezzel ezt sugalljátok, akár tetszik, akár nem. Ki tartana el, ha nappalis lennél? Szavaidból úgy sejlik, hogy nem a "normális" egyetemista korosztály tagja vagy, így pedig nem mérvadó a helyzeted... Magadnak mondasz ellent, amikor leírod, hogy mennyi kölséged van és mindezek felett a tandíj. Saját magad dolgát nehezíted az álláspontoddal. Egyrészt. Másrészt eléggé úgy tűnik, hogy igaz a dögöljön meg a szomszéd tehene, mert te igazságtalannka érzed, hogy fizetsz, így fizessen más is... Lehet, hogy abban van a hiba, hogy te fizetsz és nem abban, hogy mások nem. Végezetül pedig továbbra is mindenkinek azt ajánlom, mennyen egyetemre, ha ennyre irigyli a hallgatókat, vagy ha szerinte nem "alap", akkor műtse meg saját magát az orvos helyett! Sok sikert, a következő lépés garantáltan a nemzethalál. Ha nem tetszik az eredmény? Fogadja el: jó neki, hogy vannak orvosok és lehet, hogy nem pénzkidobás a képzésük!”
 • 14. Levelező szakos dolgozó ember 2007. november 21. 20:41
  „"Azért mert esetleg neked fizetned kell, dögöljön meg a szomszéd tehene is?"
  ?
  Csak tudod én nappalin is tanulhatnék, de ki tartana el?
  Vállalkozó vagyok, fizetem a magas adó és járulékterheket a szakképzési hozzájárulásokat, és mindezek felett pedig a tandíjt...
  Ha valaki sírhatna az én lehetnék és mégsem teszem!
  Ilyen emberek elől menekülnek külföldre a friss diplomások?
  Tudod egyáltalán mit beszélsz?
  És mégegyszer hangsúlyozom:
  A tandíj összege csak egy kis része az oktatási költségnek!
  Aki tanul vegye ki a részét belőle.
  Ez így lenne korrekt, nem?
  Vagy szted, úgy korrekt, hogy fizessék mások az én rész-hozzájárulásomat és majd én úgyis sokat keresek, és majd sokat is fogok adózni, ha közben mégse megyek ki külföldre...
  Persze Te gondolom nem fizetsz adót?
  Mert ha fizetnél, akkor sztem máshogy gondolnád.
  Amikor milliók vándorolnak évente a büdzsébe Te általad és még tanulásért is fizetsz, és mások mondják neked, hogy a tanulás legyen ingyenes, persze a Te adód által, akkor mit szólnál?”
 • 13. ERKDP 2007. november 21. 09:28
  „A te hozzászólásodból csak a gyűlölet árad, s általánosítással meg buta sztereotípiákkal akarod megmondani a frankót. Amit írtál, létezik, de nem az a megoldás, hogy akkor fizessen csak az a hülye. Semmi pénzért nem hagynám itt a hazámat, még ha nyomorognom kell itthon, akkor sem! És vagyunk még így ezzel jópáran, szóval az általad említett társadalomba bőven beletartozunk! Innentől kezdve pedig már ide adózok (és valóban többet, mint egy szakmunkás), ezért az országért és nemzetért dolgozok, hát hadd várjam már el, hogy ne köpjön pofán! Azért mert esetleg neked fizetned kell, dögöljön meg a szomszéd tehene is? Ja: azok pedig akik (sajnos egyre brutálisabb méretekben) elmennek külföldre, pont az ilyen emberek elől menekülnek, akik így látják a világot! Ugyanis ott majd megbecsülik őket, ne aggódj... Az egyetem pedig tanulásra van, nem azért, hogy dolgozzak közben! A kettő csak egymás rovására megy. Kiváltképp, ha még fizetek is érte, hogy tanulhassak, bár uyge ahhoz dolgoznom kell, hogy fizetni tudjam==> gratulálok, kitaláltatok eg újabb ördögi kört, amiből nem lehet kilépni!”
 • 12. Levelező szakos dolgozó ember 2007. november 20. 20:49
  „Jó adófizetők lesznek? És hol külföldön? Magyar adóforintokból képezzük fiainkat és külföldön növelik a szakembergárdát és oda is adóznak!
  És ezután ne jöjjön nekem senki azzal, hogy itthon meg kéne őket fizetni, akkor nem mennének el...
  És miből? Megint az adóforintokból(orvos) vagy mi a társadalom fizetjük meg a szolgáltatásaikat( ügyvéd)...
  Sztem van egyszerübb: Fizesse mindenki a magáét!
  Egyébként a tandij nem a teljes tanítási költség, talán a 30% az egész összegnek.
  Mert ugye senki nem gondolja komolyan, hogy kb.:havi 30.000,- ft- ból (nyílván van magasabb költségű is , de ez az átlag) kijön az Iskola fenntartása ,a tanárok fizetése, a fejlesztés...?
  És kezdje az életét egy friss diplomás hitellel?
  Sztem mindenki hitellel kezdi! Van aki élete végéig fizeti és van aki 5-10 év alatt vesz egy lakást magának, a diplomája segístégével...
  Bár nehéz, de lehet munka mellett tanulni.”
 • 11. kocsonya 2007. november 20. 14:12
  „kedves defoe!!!
  Azok pedig akik a smauzer vendéglőben töltik a fél szemeszert?ezen alatt mit értessz?”
 • 10. kíváncsi 2007. november 19. 22:55
  „Az ingyenes nyelvvizsgát + ingyen jogsit érettségiig már Kovács László (ismerős még a név?) megígérte. Na, az sem most volt.
  "Reklamáltak" is a fiaim, miért nem járhatnak vezetni tanulni. Mondtam, keressék Kovács elvtársat, bár Ő már biztos elfelejtette, mivel etették a népet itthon.
  Nekem mindkét fiam egyetemista, most is jó sokba kerülnek, pedig a nyarat végigdolgozták, nem minket pumpolnak. De a jogsira még várniuk kell, pedig sok munkahelyen elvárás. És mi még jól élünk az átlaghoz képest.”
 • 9. ERKDP 2007. november 19. 20:17
  „Nem tudom Defoe, te melyik országban élsz, de nálunk a jó öreg Magyarországon a "jól kvalifikáltaknak" sem lesz ingyen, vagy csak egy kis részüknek. Mert ugye te sem gondolod, hogy azért, mert valaki nem esik bele a legjobb 15 százalékba, rögtön mocskos, pénzpazarló, lébecoló gazember diák lenne... Például azokon a karokon, ahol 4,5 körül van az átlag (és van ilyen, nem is egy, mielőtt letagadnád), elég szánalmas lenne bárkit kvalifikálatlannak nevezni, mert "csak" mondjuk 4,2 lett az átlaga. Pedig ő már nem esik bele a mentesülők táborába, már ha az egyeteme mentesít valakit egyáltalán, hiszen ez is csak lehetőség. Egyébként sem magoló stréberekre van szükség, mert akár hiszed akár nem, bár az átlag az egyik legfontosabb mutató, de nem az egyetlen, ami meghatározza, ki mennyire ért a dolgához.”
 • 8. Defoe 2007. november 19. 19:10
  „Jol kvalifikált orvosra, tanárra, mérnökre tényleg szükség van. Az ilyenek tandíj mentesek lesznek. Azok pedig, akik a Smauzer vendéglöben töltik a fél szemesztert, azok fizessenek tandíjjat . Igazam van kocsonya%-))”
 • 7. kendermagos 2007. november 19. 14:47
  „az állam kötelező feladata 1 szakma és 1 idegen nyelv elsajátítását tandíjmentesen lehetővé tenni, mivel alapvető érdeke a költségvetésnek, hogy képzett adófizetői legyenek.”
 • 6. kocsonya 2007. november 19. 13:31
  „igy van meg azért tampongnak mert (volt ilyen kijelentés)hogy sokan vannak bizonyos szakonon és hogy ezért szükséges a tandíj bevezetése.ez a megoldás?nem ám az hogy lecsökkentik és/vagy megszüntetnek bizonyos szakokat!pff...nem tudom hogy fogom fizetni az egyetemet mikor a családom kb 30ezer forintbol él minden rezsit kifizetve és ebből támogatnak engem is és nem csak a tandijra kell a pénz hanem az életben maradáshoz is kolesz vagy albi kaja..mégegyszer taps a megálmodoknak.nem hiszem hogy ebbe tényleg belegondoltak.és tényleg elég a középfoku végzettség?veszem észre azért csinálok diákmunkát!”
 • 5. kendermagos 2007. november 19. 11:36
  „nem a tandíjat kéne bevezetni, hanem az értelmetlen képzések keretszámát kéne csökkenteni. Amúgy a magasabban képzettek több adót is fizetnek életük során.”
 • 4. ERKDP 2007. november 19. 10:01
  „Én meg azt mondom, hogy jobb lenne, ha a kedves hozászólók elgondolkodnának kicsit! Ha ennyire nem alap dolog a felsőoktatás, akkor nem alap dolog az sem, hogy az élet nem egy területén diplomásokra van szükség. Minek tanár, orvos, mérnök, jogász, közgazdász... hiszen ott van a szakközép iskola, ezek szerint az bőven elég. Vagy nem erre céloznak, amikor azt mondják fizesse magának, aki tanulni akar? Nem tudom, nem tűnt fel, hogy az orvos nem magát műti, a jogász nem magát védi, a mérnök nem a maga házát tervezi abból a tudásból, amit megszerzett? DE nyugodtan végezzék el ezeket a munkákat akár nyolc általánossal is. MINDEN FOGLAKOZÁSRA SZÜKSÉGE VAN A TÁRSADALOMNAK!!! Az utcaseprőtől a szívsebészig! Ha valamelyik nem lenne, megnézhetnénk a világot. Arról nem a diplomások tehetnek, hogy a szobafestésért nem kell egyetemre menni. Ezért ha a középfokú szakképzés ingyenes, teljesen jogos ez a felsőoktatásra is! Félreértés ne legyen: aki bekerült, az ne lébecoljon a köz pénzén. De akkor azt szűrjék, hogy ki kerülhet be, mennyien, és azt hogy bent hogy tanulnak. Ne azokat büntessék, akik a dolgukat végzük! Nagyon örülnék, ha olyanok pedig nem szólnának bele ebbe, akik még kívülről se láttak egyetemet, de nagyon értenek ahhoz, hogy ott mi megy...”
 • 3. kocsonya 2007. november 19. 10:00
  „na akkor csak annyit hogy pl. én is szeretnék elmenni egyetemre de a tandij miatt nem biztos hogy sikerülni fog.ugyanis nem tudom hogy akinek nincsenek teli a szülei és nappali tagozaton szeretne tanulni az honnan kotorjon elő félévente 100-150 ezer forintot????!!!mondjuk nappali tagozat mellett szükön hiszem hogy lehetne annyit keresni diákmunkával hogy ezt megkeresd!ne az legyen a megoldás hogy akkor menj levelezőre!mert pl azon a szakon amit én szeretnék végezni elég necc lenne!akkor mi a megoldás a diákhitel?hogy azzal kezdjem az életet hogy kb 1-2 millio adosságom van?gratulálok”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítélet a hamis ékszerrel kerekedők ügyében

Iván–Sopron - Gyorsított eljárásban három év próbára bocsátotta a soproni bíróság azt a román… Tovább olvasom