Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Ételek és mérgek

A zöldségekben, gyümölcsökben lévő növényvédőszer-maradékok károsak lehetnek az ember egészségére, az üzletek zömében azonban, főleg télen, többnyire csak permetezett áru kapható.
illusztráció
Kiderült, hogy bizonyos növényvédőszer-maradékok, melyek akár az üzletekben kapható áruban is kimutathatók, allergiás reakciót vagy akut mérgezési tüneteket válthatnak ki. A csecsemők és a kisgyerekek a megengedettnél jóval több szermaradékot fogyasztanak, s mindezt úgy, hogy a legtöbb szülő nincs is tudatában annak, hogy mit tesz a gyerek elé.

Szabályozás hazánkban

A Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Szolgálat a legtöbb megyében működtet úgynevezett analitikai labort, ahol a különböző eredetű mintákon el tudják végezni a vizsgálatokat a szakemberek.
– A győri intézetben nincs ilyen labor, mi a Vas megyei Tanakajdra küldjük a mintákat – mondja Csonka Imre igazgató. – Felügyelőink mind a piacon kapható, mind a termelőknél lévő áruból rendszeresen vesznek mintát.
Csonka Imre hozzátette: az országba behozott árut is csak szigorú ellenőrzés után lehet forgalomba hozni.

A kereskedő nem felelős

Egy soproni zöldség-gyümölcs nagykereskedés alkalmazottja arról számolt be, hogy az üzletbe csak olyan áru kerül, amiről tudni lehet, hogy ki termelte. Az adott termelőnek garantálni kell, hogy betartotta a várakozási időt. A zöldséges elmondta: a biotermékekre nincs nagy kereslet, mivel azok drágábbak a hagyományosaknál, illetve nem olyan szépek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Esterházy-viszály új szemszögből

Az Esterházy-vagyont kezelő kft. ügyvezetőjének, Stefan Ottrubaynak kismartoni (Eisenstadt)… Tovább olvasom