Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Étel- és ruhaosztás Sopronban - Egy tányérnyi szeretet

A város egyházai, magánszemélyek és vállalkozások összefogásának köszönhetően szombatonként meleg ételt osztanak a rászorulóknak.


Azt hiszem, korán érkeztem. Nem látok senkit sorban állni, holott tudom, az évek óta minden télen megszervezett ételosztáson rendre elfogy a megfőzött százhúsz adag étel. Belépek az irodába, ahol a jótékonysági bazár is működik, s megtudom, van egy ajtó, azon túl várakoznak az ételre a rászorulók.

Kalauzom, Csizovszkiné Szabó Erzsébet kinyitja az ajtót: egy kisebb tömeggel találom szemben magam. Vannak fiatalabb és idősebb emberek, férfiak és nők, szegényesen vagy jobban öltözöttek. Sok a fáradt tekintetű, bár ahogy meglátnak, érdeklődő pillantásokkal vesznek körül.

Hétvégén éheznének

– Ha ez nem lenne, nem lenne semmi – mondja az 58 éves János, és a nála csaknem húsz évvel fiatalabb Zoltán. Mindketten rendszeresen járnak ide meleg ételért. Hét közben a Magyar utcai melegedőben vannak, ott ételt is kapnak, de hétvégén nem tudnának mit enni.

– Ha nincs más, kukázunk – mondják. Zoltán valaha ács volt, volt otthona, munkája, szerettei. A szülei meghaltak, a lakásból három éve került az utcára. – Bírnám a munkát, csak lenne! – mondja kedvesen.

A téli hónapokban szombatonként meleg ételt osztanak a rászorulóknak. Fotó: Magasi
A téli hónapokban szombatonként meleg ételt osztanak a rászorulóknak. Fotó: MagasiSzilvi, két gyerek édesanyja csak a hónap végén kénytelen igénybe venni ezt a segítséget. Nincs munkája, a családi pótlék pedig hamar elfogy. Akkor jön ide. Befut egy asszony, két kisebb gyerekkel. Nem gondolnám róluk, hogy nélkülözők. Őt is arról kérdezem, miért járnak ide. – Mi inkább a játékokért – mondja, mire az unokája, egy kislány megszólal: „Ugye, mama, itt az a jó, hogy nem kell fizetni?" Itt nem kell.

Első az asztali áldás

Kinyílik bentről az ajtó. Az első 24 ember bemehet, de előbb a soros plébánia, most épp a Kertváros nevében Németh Attila atya köszönti a sorban állókat. Asztali áldást mond, és jó étvágyat kíván. A többség vele imádkozik, de van, aki oda se figyel. Elsőként a gyerekkel lévők mehetnek be. Sokféle ember jár ide. Van, akinek ez az egyetlen lehetőség, és van, aki csak spórol, de mindegy is: valahogy mindannyian rászorulnak a segítségre.

Húsz csoport fogott össze

Bent önkéntesek – legalább tízzel találkozom – segítenek a tálalásban. – Az ételosztást 2008-ban kezdeményezték a Soproni Bokor-közösségek tagjai, amelyekhez én is tartozom – meséli Csizovszki Sándor, a projekt megálmodója. – 2008-ban kezdtük a Szent György-plébánián, 2011-ben egy esély-
egyenlőségi program részeként valósult meg az ételosztás-sorozat, ami mindmáig folyamatos.

Mára városi összefogássá vált a kezdeményezés, melyhez egyházi és civil szervezetek, magánszemélyek és protestáns egyházközségek és gyülekezetek is csatlakoztak. A jelenlegi ételosztás-sorozat húsz csoport példaértékű összefogásával valósul meg, a munkát a közösségünk és a Mi Nők csoport tagjai segítik, akik közül néhányan mindig jelen vannak – tájékoztat Csizovszki Sándor.

Indulás előtt még vetek egy pillantást az épp asztalnál ülőkre. Csendben, a tányérjuk fölé hajolva kanalazzák az ételt. Ma rizses hús van. Ízlik nekik. Az emberek esznek, az önkéntesek – bár nem siettetnek senkit – mégis állva figyelik, mikor jöhet a következő huszonnégy fő, akiknek a kezébe adhatnak egy újabb tányérnyi szeretetet.

Hétről hétre jön segítség


A hétvégi ételosztáson részt vevők hazavihető hidegélelmiszer-csomagot is kapnak. Ruhaosztás is kapcsolódik hozzá, a jótékonysági bazár önkéntesei, a Mi Nők csoport tagjai célirányosan gyűjtik a téli, meleg ruhákat, melyeket ezeken az alkalmakon ingyenesen osztanak szét.

Újdonság, hogy a szombati meleg étel mellett a hajléktalanszállón lakók és az utcán élő hajléktalanok számára vasárnapra 140 szendvicset készítenek ugyanezen közösségek, melyet vasárnaponként hordanak ki. A Kristály üzletház földszintjén működő jótékonysági bazár szerdán 9–17, szombaton 9–12 óráig tart nyitva. Az ételosztás február 14-ig szombatonként 13 órától van ugyanott.     

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolató autó ütötte el a babakocsit Sopronban

A kis Mirabellát a nagymamája fogta meg, így az egy éves kislány semmit nem vett észre a balesetből. Tovább olvasom