Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Eszterházi Vigasságok az Esterházy-kastélyban

15 hét, 60 hangverseny, 150 fellépő – az év leghosszabb zenei fesztiválsorozata veszi kezdetét május 31-én Fertődön, az Esterházy-kastélyban.

Az Eszterházi Vigasságok közönségét az opera, a klasszikus zene és a jazz világsztárjai örvendeztetik meg fellépésükkel, de hallhat a publikum népzenét és világzenét is.

Az újjáépült Marionettszínházat köszöntő, háromnapos zenei fesztivállal kezdődik az Eszterházi Vigasságok programja május 31-én. A nyitóest első darabja, felidézve az egykori épületavatást is, Haydn Philemon és Baucis nyitánya. Gordonkán játszik Perényi Miklós, a Győri Filharmonikus Zenekart Rácz Márton vezényli. Másnap  Klukon Edit és  Ránki Dezső négykezes, kétzongorás estjén  Liszt, Ravel, Debussy, Couperin művek hangzanak fel.

A harmadik estén  Haydn Teremtés szimfóniája csendül fel az  Orfeo Zenekar és a  Purcell Kórus előadásában, Vashegyi György vezényletével. Június utolsó hete a  29. Régi Zenei Napok rendezvénysorozatának ideje. Júliusban a Budapesti Vonósok Fesztiválja A zsenik egymás közt… címet viseli, s Haydn mellett a két évszázada született  Verdire, illetve  Wagnerre és születésének centenáriumán  Benjamin Brittenre emlékezik. S a nagyságok előtti tisztelgés ezzel nem ér véget, a Musica Globus a 300 éve elhunyt Esterházy Pált,  a Harmonia Caelestis összeállítóját idézi fel. Különleges hangulatú estéken hangzik fel XVII-XVIII. századi muzsika,  Sarband előadásában az Ottomán birodalomé, Sebestyén Márta és zenésztársai megszólaltatásában pedig a korabeli Magyarországé. Az  Orfeo Zenekar idén is korhű hangszereken szólaltatja meg a Marionettszínházban Haydn Eszterházán írott szimfóniáit. 

A  Verdi-operagála szólistái közt lesz  Elena Mosuc, Elena Maximova, Ivan Magri, Vladimir Stoyanov. A  Győri Filharmonius Zenakart Kovács János vezényli. Az ütőhangszerek királynője, Evely Glennie ad hangversenyt az Óbudai Danubia Zenekarral, a karmester Rácz Márton.

 

A  Haydn Fesztiválon olyan művészek lépnek föl többek között, mint  Enrico Onofri, Andreas Staier, Nicholas McGegan, Monica Groop. A  Haydn Vonósnégyes-fesztivál hagyományosan a fiatal zenésznemzedék világversenyeken is díjazott kvartettjeinek találkozóhelye. Az angol, francia, dán, cseh, román és magyar vonósnégyesek közt jelen lesz a tavalyi, londoni nemzetközi fesztivál díjnyertese, az Arcadia String Quartet is.

A jazz kedvelői se kerüljék el Eszterházát! Augusztusban a 10 Grammy-díjas Take 6 mellett Jan Garbarek lesz hallható majd az indiai Trilok Gurtuval a kastélyparkban a szabadtéri színpadon.  Billy Cobham a Stúdió11 együttessel lép fel.  Jean Luc Ponty és  William Lecomte különleges szimfonikus esten vendégszerepel a Vigasságokon.

Az Eszterházi Vigasságok művészeti vezetője Rácz Márton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ledes fényforrásra cseréli a GYSEV az átkelők lámpáit

Közlekedésbiztonsági beruházások kezdődtek a GYSEV Zrt. vonalain. Tovább olvasom