Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Eszterháza jelképesen visszakapja nevét

Fertőd - Külföldről is érkeztek kiállítandó tárgyak a fertődi
Esterházy-kastély Haydn-emlékéve nagyszabású, 70 millió forintos költségvetésű tárlatához. Május 22-én jelképesen visszaadják a településrész Eszterháza nevét is.
Javában zajlik a Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából rendezendő Esterházy „Fényes" Miklós és tündérvilága című kiállítás előkészülete. A
helyi és a kismartoni (Eisenstadt) kastély relikviái mellett mintegy harminc hazai és külföldi közgyűjtemény – így például a Caracasi Nemzeti Galéria vagy a szentpétervári Orosz Nemzeti Múzeum – járul kiállítási tárgyakkal, illetve digitális másolatokkal a gazdag prezentációhoz. A tárlatot május 22-én Hiller István kultuszminiszter nyitja meg. Aznap avatják az Esterházy-címerrel ellátott határköveket is, amelyek a Fertődre bevezető utakon jelzik a hercegi udvar egykori kiterjedését. Ezzel adják vissza jelképesen „Eszterháza" nevét a településrésznek.

Lajber Gabriella, az Esterházy-kastély középvezetője és dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója Esterházy ˝Fényes˝ Miklós portréjával, amely az 1740-es évek végén készült.
Lajber Gabriella, az Esterházy-kastély középvezetője és dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója Esterházy ˝Fényes˝ Miklós portréjával, amely az 1740-es évek végén készült.

– A multimédiás kiállítás fő célja, hogy Esterházy „Fényes" Miklós és a család szolgálatában állt zeneszerző, Joseph Haydn alakját helyezve a középpontba, a látogatók képet nyerhessenek a kor történelmi és kulturális értékeiről – részletezte dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója. – Láthatjuk majd Venezuela nemzeti hősét, Miranda tábornok portréját is: a főtisztet maga Haydn vezette körül a kastélyban 1784-ben. A Magyar Nemzeti Múzeumtól, az Országos Széchényi Könyvtártól és a Levéltártól is számos értékes eredeti kiadvány, festmény idézi meg a kor nagyjait és kultúráját. A tárlat jövő szeptemberig tart nyitva. A kiállítás 70 milliós költsége magába foglalja azt az 50 millió forintos infrastrukturális beruházást, amely révén más alkalommal is jelentős időszaki kiállításoknak adhat otthont a műemlékegyüttes, együttműködve a jövőben a kismartoniakkal.

Olvasóink írták

  • 2. lakoss1 2009. május 10. 06:04
    „dürer....látod???senkit nemérdekel a véleményed.”
  • 1. dürer 2009. május 09. 09:06
    „Már régen - vagy húsz évvel ezelött - vissza kellett volna kapnia a patinás nevét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyházbüntetés a drogcsempészeknek

Sopron - Ítéletet hirdetett a Soproni Városi Bíróság Tovább olvasom