Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Eszter már beszéli a kínai nyelvet

Az első hét szörnyű volt, aztán megkezdődött a kaland a kínai egyetemen, ahonnan augusztus óta most először tért haza Orbán Eszter.

Csaknem fél évet töltött el egy, az európaitól merőben más kultúrában, távol minden szerettétől és barátjától a soproni Orbán Eszter, aki ösztöndíjasként kínai nyelvet hallgat a pekingi egyetemen.

Most először jöhetett haza, de alig várja, hogy újra kollégiumi szobájában legyen...

– Megérkezni szörnyű volt, az első hét borzasztó. Annyira más volt minden, az emberek, az időjárás, egy kukkot sem értettem a beszédükből, nem ettem, nem aludtam. Bevallom, néha sírtam – meséli Eszter, de ezt nehéz elhinni róla, látva széles mosolyát, s tudva: bár boldogan tért haza egy kis pihenőre, örömmel fog visszatérni Pekingbe.

Orbán Eszternek tanulmányai mellett volt lehetősége ismerkedni az országgal, járt a nagy falnál, a tiltott városban is. Hazatérve lelkesen mesél pekingi életéről.
Orbán Eszternek tanulmányai mellett volt lehetősége ismerkedni az országgal, járt a nagy falnál, a tiltott városban is. Hazatérve lelkesen mesél pekingi életéről.


– Az étteremben megpróbáltam a fotók alapján választani. Azt hittem, kacsát eszem, aztán kiderült, hogy szamárhús – mutatja most már nevetve, hogy utánozta az állatok hangját a pincérnek. – Aztán kezdtem hozzászokni az új környezethez, megérkeztek a kollégiumba a többiek is, szóval berendezkedtem. Ahogy egyre több mindent és mindenkit megismertem, úgy lett egyre jobb az élet.

Az egyetem zseniális! Bár a kínaiak szeretnek mindent túlszervezni, az oktatás nagyon jó, a tanárok emberségesek és mindenki segítőkész. Mindennap van négy-öt kemény kínai óránk, mondjuk ez is fárasztó, mert nagyon kell figyelni, aztán könyvtár, tanulás, rengeteg közösségi program. Sokat utaztam és nemcsak a kínai kultúrával volt lehetőségem ismerkedni, hanem más népekével is.

Az egyetemen pakisztániak, albánok, amerikaiak, japánok is tanulnak, szinte minden nemzet képviselteti magát – sorolja a hatalmas pekingi intézmény egyik legfiatalabb hallgatója, aki a fél év során elsajátította annyira a kínai nyelvet, hogy bárhol megérteti magát, sőt, társaival is így kommunikál. – A beszéd hamar ment, az írás a nehéz.

A kínaiak kilencezer írásjelet ismernek, egy átlagember viszont csak háromezret használ. Ennyit nekem is meg kell tanulnom – sóhajt Orbán Eszter.

Persze ahol ennyiféle fiatal van együtt, ott félreértések is előfordulnak. Eszter nyitott, közvetlen lány, akinek itthon természetes volt, ha jókedvében megölelt valakit. Kínában és a legtöbb ázsiai országban viszont még a jegyesek sem érnek egymáshoz nyilvánosan.

– Bizony többször előfordult, hogy félreértettek. Ami nekem egy sima kávézás volt egy kínai egyetemistával a kölcsönös nyelvgyakorlás céljából, az nekik azt jelentette, hogy együtt járunk, vagyis hamarosan összeházasodunk. Ennyi házassági ajánlatot itthon biztosan nem kaptam volna. Ezt nehéz volt megszokni, sokszor nem tudtam, sírjak vagy nevessek – kacag a lány az emlékeken.

Ami nem tetszik neki az ázsiai metropolisban, az a köpködés. – Hú, ezt utálom, pedig mindenki csinálja. Állítólag a levegőszennyeződés miatt, bár ez azért túlzás. Nincs is akkora szmog – állítja Eszter, aki február közepén utazik vissza Pekingbe egy újabb félévre.

Ha sikeres lesz, zsebében a kínai egyetem fordító-szaktolmács oklevelével a müncheni egyetemen szeretné folytatni tanulmányait, mesterszakra azonban visszatér majd Pekingbe. Élete legjobb döntésének tartja, hogy vállalta ezt a kalandot, mert rengeteget tanult belőle.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasszal kezdődhet a fertődi iskola építése

Elkészültek a fertődi Porpáczy-szakközépiskola új épületének tervei. Tavasszal a kivitelezés is… Tovább olvasom