Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

ESTÖRI-Kreatív Történelmi Verseny - Soproni és győri csapat a második fordulóban

Az Esterházy Magánalapítvány ESTÖRI-Kreatív Történelmi Versenyére jelentkező 130 csapatból 94-en teljesítették határidőre a háromrészes online első fordulót. A versenybizottság döntése alapján így 30 középiskolai, tizedik osztályos csapat mérheti össze tudását a második fordulóban, február 21-22-én a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának dísztermében.
A vetélkedés témája ebben a tanévben az Esterházy-család története a 17. században, azzal a céllal, hogy a diákok megismerkedjenek a család történetével, a korszak kultúrájával és életmódjával.

A döntőt május 3-án Kismartonban rendezik. A döntőn előre kiküldött feladatfelhívás és segédanyagok alapján kreatív, játékos feladatsorokat kell megoldaniuk a versenyzőknek. Alapvető elvárás, hogy a csapatok bele tudjanak helyezkedni egy-egy adott történelmi szituációba.
 
A középdöntőbe a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium négy csapattal, a győri Audi Hungária ÁMK valamint a budapesti Zrínyi Miklós Gimnázium három-három csapattal, a Soproni Széchenyi István Gimnázium, a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a budapesti Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium két-két, míg az Österreichische Schule Budapest, az Österreichische Schule Budapest-ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium, a komáromi Selye János Gimnázium, a szentendrei Ferences Gimnázium, a Ráckevei Ady Endre Gimnázium, a budapesti Könyves Kálmán Gimnázium, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium egy-egy csapattal jutottak tovább.

A középdöntő zsűritagjai

- Dr. Kiss Erika, Magyar Nemzeti Múzeum, művészettörténész, szakmuzeológus
- Foki Tamás, Fazekas Gimnázium, történelem szakos igazgatóhelyettes
- Keglevich Kristóf, Fazekas Gimnázium, történelem szakos tanár
- Dr. Varga Kálmán, történész, muzeológus
 
Az ausztriai Esterházy Magánalapítványnak a 2009 óta működő, az UNIQA által szponzorált és idén már ötödik alkalommal kiosztandó Esterházy Művészeti Díja mellett ez a második olyan, nagyobb horderejű magyarországi projektkezdeményezése, amellyel magyarországi tehetségek kibontakozását támogatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FertőFutás - Elindult a nevezés! Ki jön? - Nagyon jó programunk van szeptemberre

FertőFutás - Elindult a nevezés! Ki jön? - Nagyon jó programunk van szeptemberre
Már 300-an regisztráltak az őszi versenyre. Tovább olvasom